Φέτος στολίστε το δέντρο σας με χειροποίητα στολίδια φτιαγμένα από ζύμη μπισκότου!
Πανέμορφα στολίδια, οικονομικά, ευφάνταστα και κυρίως δικές σας δημιουργίες.
Στα πλαίσια του “do it yourself”, oι μικροί φίλοι θα ξετρελαθούν με την ιδέα να σας βοηθήσουν!
Επίσης δημιουργήστε και χαρίστε ένα πρωτότυπο δώρο, βάζοντας τα μπισκότα σε κουτιά με μία όμορφη κορδέλα!
Για την ζύμη των μπισκότων
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι αλάτι
1½ φλυτζάνια ζεστό νερό
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
Για το γλάσο
2 ασπράδια αυγών
3½ φλυτζάνια άχνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 βανίλια
Για την ζαχαρόπαστα
1000 gr. ζάχαρη άχνη
10 gr. ζελατίνη σε σκόνη
65 ml. νερό
3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
1 κουταλιά της σούπας γλυκερίνη βρώσιμη
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
Επιπλέον θα χρειαστούμε
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Κουπ πάτ για τα σχέδια
Πινέλα
Τρούφα
Μαρζιπάν
Kορδέλες, σπάγκο, πετονιά, μάλλινες κλωστές
Ξηρούς καρπούς και Μπαχαρικά
Εκτέλεση Συνταγής
Η ζύμη για τα μπισκότα
Ανακατεύουμε τα υλικά για τα μπισκότα και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη.
Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε φύλλο σχεδόν 0,5 χιλιοστών, κόβουμε με κουπ πατ σχέδια που θέλουμε.
Κάνουμε μία μικρή τρύπα στην ζύμη, για να μπορέσουμε να περάσουμε την κορδέλα και να τα κρεμάσουμε.
Τοποθετούμε σε λαδόκολλα τα μπισκότα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30′ τα πιο μεγάλα σχέδια και 7-8 λεπτά τα μικρά στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε σχάρα για μερικές ώρες.
Τips:
Τα μπαχαρικά στην ζύμη λειτουργούν σαν φυσικά αρωματικά, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον μπαχαρικά για άρωμα ή να τα παραλείψετε!
Μπορείτε να χρωματίσετε τα μπισκότα σας, προσθέτοντας χρώμα ζαχαροπλαστικής όταν ζυμώσετε την ζύμη.
Μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε γλάσο και να το αντικαταστήσετε χρησιμοποιώντας μια κόλλα στιγμής.
Το γλάσο
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα με το αλάτι, προσθέτουμε την άχνη και τα υπόλοιπα υλικά, χτυπάμε για 5′ λεπτά.
Χρωματίζουμε όπως θέλουμε το γλάσο, σύμφωνα με τα σχέδια που θέλουμε να κάνουμε.
Η ζαχαρόπαστα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και την ζελατίνη και το τοποθετούμε σε μπαιν μαρί.
Μόλις λιώσει η ζελατίνη και γίνει ένα παχύρρευστο σχετικά διαφανές μείγμα, προσθέτουμε την γλυκόζη και την γλυκερίνη, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε την ζάχαρη και τις βανίλιες, ανακατεύουμε, κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη άχνη.
Ανοίγουμε την ζαχαρόπαστα σε επιφάνεια, όπου έχουμε πασπαλίσει με κόρν φλάουρ, με την βοήθεια του πλάστη και κόβουμε με κουπ πατ τα μοτίβα.
Διατηρούμε την ζαχαρόπαστα καλά τυλιγμένη με πλαστική μεμβράνη.
Η διακόσμηση των μπισκότων
Στολίζουμε και ζωγραφίζουμε τα μπισκοτάκια μας, με γλάσο ή καλύπτοντας τα με ζαχαρόπαστα, τρούφες ή ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε!
Τα αφήνουμε μερικές ώρες να στεγνώσουν και αν θέλουμε τα “περνάμε” με ένα στρώμα βερνίκι, που θα τα βοηθήσει διατηρηθούν για πολύ καιρό!
Δένουμε τις κορδέλες στα μπισκότα και στολίζουμε το δέντρο μας ή διακοσμούμε όποια γωνιά του σπιτιού μας αρέσει!