Μοναδικα τραγανό απ΄εξω και βελούδινο μέσα, αυτό το γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταΐφι απλά μ΄έχει ξελογιάσει από την πρώτη μπουκιά!
Το «πρώτο» αγαπημένο μου γαλακτομπούρεκο, ήταν των παιδικών μου χρόνων και με περίμενε κάθε Σάββατο απόγευμα «πίσω» από τη βιτρίνα του αγαπημένου μου ζαχαροπλαστείου.
Τυλιγμένο σε ρολό το ένα δίπλα στο άλλο στη μεγάλη λαμαρίνα, με «παχύ-παχύ» σιρόπι και ελάχιστη κρέμα να ξεχυλίζει και να το κάνει ακόμη πιο λιγουρευτικό, πάντα σερβιρισμένο στο ασημένιο πιατάκι με μια τσιμπιά κανέλα.
Ύστερα ήρθε εκείνο της Φωτεινής, μας το ετοίμαζε κάθε Πάσχα και η μόνη μου έγνοια ήταν να φάω τις «γωνίες» του, εκείνη πετύχαινε την τέλεια κρέμα για γαλακτομπούρεκο, την οποία φτιάχνω κι εγώ, αληθινά βελούδινη ακόμη και παγωμένο ήταν το ίδιο απαλή!
Κάποια χρόνια αργότερα έκανα τις πρώτες μου απόπειρες να φτιάξω κι εγώ το αγαπημένο μου σιροπιαστό, με αρκετές αποτυχίες που κατέληξαν σε μια πολύ πετυχημένη συνταγή για γαλακτομπούρεκο.
Τα τελευταία χρόνια όμως το γαλακτομπούρεκο που λατρεύω είναι αυτό με το φύλλο καταΐφι γιατί όπως είπα και παραπάνω είναι μοναδικό σ΄αυτό βέβαια συμβάλει ιδιαίτερα το φύλλο καταΐφι «το δικό μας» της alfa, όπως έχω ξαναπεί είναι ένα φύλλο που μ΄εχει κερδίσει από την πρώτη στιγμή!
Εξαιρετικά εύχρηστο και ελαστικό, ένα το φύλλο καταΐφι με αυθεντική γεύση και εντυπωσιακό αποτέλεσμα κάθε φορά!
Μοιράζομαι λοιπόν την αγαπημένη μου συνταγή για γαλακτομπούρεκο, αν έχει να γλυκάνεις πολλά άτομα φτιάξε διπλή δόση γιατί το δεύτερο κομμάτι είναι δεδομένο, όπως και το «γεια στα χέρια σου» για το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που έφτιαξες ποτέ!
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 8-10 κομμάτια
Υλικά
Για το γαλακτομπούρεκο
– 1 συσκευασία φύλλο καταΐφι «το δικό μας» της alfa
– 1000 ml. γάλα αγελαδινό
– 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
– 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
– 20 γρ. κόρν φλάουρ
– 3 κρόκους αυγών
– 100 γρ. ζάχαρη
– ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 2 κάψουλες βανιλλίνης
– Ξύσμα λεμονιού
– 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
Για το σιρόπι
600 gr. ζάχαρη
500 gr. νερό
1 φλούδα λεμόνι
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
1. Αφήνουμε το φύλλο καταΐφι «το δικό μας» της alfa να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρεςωπριν ξεκινήσουμε το γαλακτομπούρεκο.
2. Τοποθετούμε τα 150 γρ. βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και μόλις διαχωριστούν τα στοιχεία μεταφέρουμε το καθαρό βούτυρο σ΄ενα μπωλ.
3. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το γάλα μαζί με το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, τις κάψουλες της βανιλλίνης και το ξυλάκι κανέλας να ζεσταθούν σε χαμηλή θερμοκρασία. Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα, το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ, τους κρόκους, τη ζάχαρη ώστε να ομογενοποιηθούν σ’ ένα μείγμα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα.
4. Αποσύρουμε την κρέμα για το γαλακτομπούρεκο, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και προσθέτουμε 50 γρ. από το βούτυρο, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων την κρέμα και προετοιμάζουμε το φύλλο καταΐφι.
5. Αφρατεύουμε με τα χέρια μας το φύλλο καταΐφι και το καλά ραντίζουμε με βούτυρο, στρώνουμε τη μισή ποσότητα σε ένα μέτριο ταψί, καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα αφήνοντάς το να εξέχει ελάχιστα.
6. Απλώνουμε την κρέμα και κλείνουμε με το υπόλοιπο φύλλο καταΐφι, το οποίο τοποθετούμε χωρίς να το πιέσουμε. Φουρνίζουμε το καταΐφι και το ψήνουμε στους 180ο C για 50 λεπτά, στις αντιστάσεις.
7. Μέχρι να ψηθεί το καταΐφι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
8. Ραντίζουμε το γαλακτομπούρεκο κουταλιά-κουταλιά με το σιρόπι και το αφήνουμε 5-6 ώρες να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πρόβειο βούτυρο
– Μπορούμε να βάλουμε το γαλακτομπούρεκο στο ψυγείο αρκεί να κρυώσει πρώτα πολύ καλά