Ένας από τους αγαπημένους μου σεφ ο Περικλής Κοσκινάς στρώνει το τελευταίο γιορτινό μας τραπέζι γι’ αυτη την χρονιά! Τρεις καταπληκτικές συνταγές που θα λατρέψετε για την απλότητα τους και την περίσσια νοστιμιά τους! Αν επιλέξετε να μείνετε λοιπόν στο σπίτι επιλέξτε την πρόταση του σεφ αν όμως θέλετε να βγείτε να το γιορτάσετε με καλό φαγητό επιλέξτε το Αλάτσι ,όπου μαγειρεύει ο Περικλής και δεν θα το μετανιώσετε!
Ορεκτικό: Κανθαρέλες μπουρδέτο, κάστανα ασπρογιάχνι
Υλικά
Για τα Μανιτάρια
500 gr.μανιτάρια Κανθαρέλες
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
½ κουταλιά της σούπας κουταλιά τοματοπολτέ
40 ml. ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνη
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
Αλάτι
Για τα κάστανα
1000 gr. κάστανα
40 ml. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3-4 κλαδάκια μαϊντανό
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 κλωναράκι μάραθο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελαφρά και προσθέτουμε τα μανιτάρια, και το πελτέ,
το σκόρδο το πιπέρι και την δάφνη, μαγειρεύουμε για 15 λεπτά χαμηλή φωτιά δίχως νερό.
Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα μόνο κουνάμε την κατσαρόλα. Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι.
Ωστόσο, χαράζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε σε νερό και αλάτι για 20 λεπτά.
Καθαρίζουμε και σε μια κατσαρόλα βαριά, αχνίζουμε το κρεμμύδι ξερό και φρέσκο με τα κάστανα για περίπου 45 λεπτά,
δε χαμηλή φωτιά, στο τέλος ρίχνουμε το μάραθο μαϊντανό και το ελαιόλαδο διορθώνουμε σε αλάτι πιπέρι
Για το σερβίρισμα, σε μια πιατέλα στρώνουμε τα κάστανα, και από πάνω τα μανιτάρια με την σάλτσα, ελαιόλαδο πιπέρι μαύρο.
Κυρίως Πιάτο: Κότσι Χοιρινό με Πουρέ και Ζελέ από Κούμαρα
Υλικά
Για το Κότσι
1 κότσι χοιρινό, 1500 gr. περίπου
1 κρεμμύδι , ολόκληρο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλαδάκι θυμάρι
3 καρότα
Για τον Πουρέ
6 μεγάλες πατάτες
1000 ml. γάλα
300 gr. βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το Τζέλο
1000 gr. κούμαρα
800 gr. ζάχαρη
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Το κότσι
Αλατίζουμε το κότσι και το βάζουμε σε μια χύτρα ταχύτητας με τα καρότα, κρεμμύδια σκόρδο, για 1 ώρα σε υψηλή πίεση με
3 ποτήρια νερό στους 170°C Κελσίου ή βράζουμε όσο χρειαστεί μέχρι να ψηθεί το κότσι.
Στην συνέχεια τελειώνουμε στον φούρνο στους 190°C Κελσίου για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Σουρώνουμε τον ζωμό και βράζουμε με το θυμάρι μέχρι να γίνει μια σάλτσα καλά δεμένη.
Στο τέλος βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού βούτυρο και ομογενοποιούμε.
Ο πουρές
Βράζουμε τις πατάτες και τις κάνουμε πούρε με ένα σύρμα, μαγειρεύουμε με το γάλα και το βούτυρο χτυπώντας
συνέχεια με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψει και αποκτήσει όγκο.
Το τζέλο
Βράζουμε τα κούμαρα με την ζάχαρη και 500 ml. νερό για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά,
σουρώνουμε και βράζουμε τους χυμούς μέχρι να πάρει μια ύψη από τζελ. Περίπου στους 104°C Κελσίου.
Σε μια πιατέλα σερβίρουμε το κότσι με την σάλτσα του, το τζελ στην άκρη και σε ένα μπολ τον πούρε.
Επιδόρπιο: Μήλα Fuji, τηγανητά με παγωτό.
Υλικά
1000 gr. μήλα Fuji
500 gr.αλεύρι
500 ml. ανθρακούχο νερό
Κανέλα τριμμένη
300 gr Ζάχαρη μαύρη
Λάδι για τηγάνι
60 gr.καρύδια
Παγωτό βανίλια
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μήλα σε φωτιά για 20 λεπτά με την φλούδα.
Αφού παγώσουν, κόβουμε σε φέτες 1 εκατοστά πάχος.
Αλευρώνουμε και βουτάμε στο ανθρακούχο νερό και από εκεί στο τηγάνι, μέχρι να γίνουν τραγάνα,
από το τηγάνι στεγνώνουμε και βουτάμε στην μαύρη ζάχαρη και πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια, σερβίρουμε ζεστά με παγωτό βανίλια!