Τα παραδοσιακά, πεντανόστιμα Λευκαδίτικα λαδοκούλουρα, φτιάχνονται πανεύκολα!
Για όσους δεν τα γνωρίζουν είναι μυρωδάτα γλυκά ψωμάκια, τα οποία αν φρυγανίσετε γίνονται και σαν παξιμαδάκια, ένα ιδανικό σνάκ!
Λαδοκούλουρα Λευκάδας Recipe
By 9 Οκτωβρίου, 2012
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (25-30 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 5 hrs 20 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 6 hrs 5 mins
Υλικά
- 500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 8 gr. μαγιά ξηρή
- 115 ml. ελαιόλαδο
- 380 ml. νερό χλιαρό
- ΄110 gr. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού, κοφτό, γαρίφαλο
- ½ σπόρους γλυκάνισο
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Σουσάμι
Οδηγίες
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, δύο φορές και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη τρίβουμε με τα χέρια μας τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αποκτήσουν μια τριφτή υφή. - Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
Διαλύουμε το αλάτι μέσα στο νερό και το προσθέτουμε στην ζύμη.
Ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. - Αφήνουμε την ζύμη 5-10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί.
Κόβουμε την ζύμη σε μικρότερα κομμάτια των 50 gr. - Στον πάγκο μας απλώνουμε σουσάμι και πλάθουμε τα κουλουράκια σε μακρύ κορδόνι και μετά το ενώνουμε.
Όσο πλάθουμε τα κουλουράκια τα περνάμε από το σουσάμι ελαφρά. - Τοποθετούμε τα κουλουράκια στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αφήνουμε τα κουλουράκια 4-5 ώρες σε ζεστό σημείο, σκεπασμένα να φουσκωσουν! - Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, περίπου για 40 λεπτά μέχρι να πάρουν σκούρο καφέ χρώμα.
Τα κουλουράκια είναι πανετοιμα να τα απολαύσετε, μπορείτε να τα διατηρήσετε σε πάνινα ή πλαστικά σακουλάκια, αφού τα αφήσετε να κρυώσυν καλά!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Σνακ
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο
Αφρυγάνιστα ψηφίζω εγώ!!
Καλησπέρα
Κι εγώ Ξανθή μου!
Καλημέρα!!
Εύα μου τέλεια φαίνονται!!!Αν και δεν τα ήξερα,τα έμαθα τώρα από σένα!!!!
Πολλά φιλιά!!!!!!
Ελπίδα μου είναι υπέροχα! Η παράδοση τί να λέμε τώρα!!!
Φιλιά πολλά!!!
Συμφωνώ μαζί σου!!!!!!
την κανω τωρα αλλα η αναλογια του νερου ειναι λαθος
Προσθεσε αλεύρι Δήμητρα, χρειάζετεται επιπλέον αλεύρι εννοεις?
η αναλογια στερεα υγρα δεν ειναι σωστη μου.’η θελει πολλη περισοτερο αλευρη η λιγοτερο νερο. εσυ την εχεις κανει σου βγηκε σωστη η αναλογια????????
Δήμητρα πάντα στις ζυμες το θέμα αναλογίας “αλεύρι-νερό” έχουν ένα θέμα.. Πρόσθεσε το υλικό που χρειάζεται… Η ζύμη δεν πρέπει να βγει σφιχτή πολύ…Σ΄αυτή την ποσότητα την έκανα εγώ αλλά πρόσθεσα λίγο ακόμη αλεύρι γα να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε σχέση με την αρχική συνταγή που μου δόθηκε.
Ευχαριστώ!
ευχαριστούμε για την συνταγή, δεν τα έχω ψήσει ακόμη, βρίσκομαι στο στάδιο της 4ωρης αναμονής αλλά ήδη μυρίζουν τέλεια. Θα ήθελα να ρωτήσω μήπως το νερό της συνταγής είναι πολύ? χρειάστηκε να βάλω κι άλλο αλεύρι. Θα επανέλθω για το τελικό αποτέλεσμα!