Την αυγόπιτα ή αβγόπιτα, μπορείς να την γράψεις όπως θέλεις και να την δοκιμάσεις με έναν και μόνο τρόπο, να ανοίξεις φύλλο!
Η αυγόπιτα είναι μια πολύ διαφορετική (στις αναλογίες) τυρόπιτα, αναζητώντας συνταγές για την εβδομάδα της Τυρινής, όπου είχα αποφασίσει ήδη να περιέχει πίτες, έπεσα επάνω σε αυτήν εδώ την Λευκαδίτικη αυγόπιτα, η συνταγή ανήκει στην «Λευκαδίτικη Κουζίνα-Τα ξορέξα της νόνας, τα μαγεριά της βαβάς», της Τούλας Σκληρού.
Όταν ήταν η εβδομάδα της Τυρινής, θυμάμαι την γιαγιά μου να λέει: “Φάτε τώρα φρέσκο αυγό γιατί θα κάνετε 40 μέρες να φάτε κοτίσιο αυγό” βλέπεις μάζευε τα αυγά για το Πάσχα!
Ίσως κάπως έτσι εξηγείται και αυτή η αυγόπιτα, ίσως ήταν ο τρόπος να καταναλώσουν όλα τα αυγά και τα γαλακτοκομικά πριν την “μεγάλη” νηστεία!
Όλα αυτά τα ήθη και έθιμα ήταν τόσο ουσιαστικά για την αγροτική ζωή, μην βλέπεις σήμερα που όλα υπάρχουν σε αφθονία, τότε η οργάνωση ήταν το Α και το Ω, έτσι λοιπόν έτρωγαν αυγά μέχρι την ημέρα της Απόκρεω.
Η συγκεκριμένη πίτα πάντως είναι μια υπέροχη, νόστιμη και αφράτη τυρόπιτα που θα σε μαγέψει, μην φοβάσαι τα πολλά αυγά τα “σηκώνει”, εξάλλου αν υπολογίσεις τα κομμάτια λιγότερο από ένα αυγό ανά κομμάτι θα σου βγεί!
Αυγόπιτα ή Αβγόπιτα
° Έτοιμο σε: 120′
° Ποσότητα: 20-25 κομμάτια
Υλικά
για την ζύμη
530 gr. αλεύρι σκληρό αλεύρι
320 ml. χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
για την γέμιση
800 gr. τυρί φέτα σκληρή
9 αυγά
250 ml. γάλα εβαπορέ
100 gr. βούτυρο
100 ml. ελαιόλαδο
για την επάλειψη
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας νερό
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Ετοιμάζουμε το χειροποίητο φύλλο, ζυμώνοντας όλα τα υλικά της ζύμης, αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό ανάλογα, ώστε να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα δηλαδή μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ισόποσα κομμάτια και σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά, εκτός από την φέτα.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.
Ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα.
Το πρώτο φύλλο το κάνουμε πιο μεγάλο, να καλύψει τα τοιχώματα του ταψιού, ώστε να κλείσουμε “μέσα” πίτα στο τέλος, επίσης υπολογίζουμε ένα φύλλο για την επιφάνεια της πίτας.
Σε καλά λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα πρώτα δύο φύλλα, τα οποία λαδώνουμε καλά μεταξύ τους.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το 1/4 του μείγματος και τρίβουμε αρκετό τυρί σε όλη την επιφάνεια.
Ακολουθούμε την διαδικασία για τα υπόλοιπα 3 φύλλα, δεν παραλείπουμε σε κάθε στρώση την φέτα.
Τελειώνουμε και κλείνουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο, το οποίο λαδώνουμε καλά κι επίσης λαδώνουμε όλες τις πλευρές της πίτας πολύ καλά.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ένα αυγό, το οποίο αραιώνουμε με λίγο νερό.
Με ένα μαχαίρι κάνουμε μερικές τρύπες στο φύλλο, ραντίζουμε με λίγο νερό και φουρνίζουμε την πίτα.
Ψήνουμε στους 175ο C για περίπου 50-60 λεπτά, πάντα ανάλογα τον φούρνο αλλά και πόσο ξεροψημένη θέλουμε την πίτα.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε σε κομμάτια!
Σημειώσεις για την συνταγή:
~ Για την πίτα χρησιμοποιήθηκε 34 εκ. στρογγυλό ταψί
~ Στην Λευκάδα για την γέμιση της αυγόπιτας χρησιμοποιούν την σφήνα, ένα αιγοπρόβειο τυρί άρμης.
~ Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε την πίτα και με φύλλο εμπορίου, θα χρησιμοποιήσετε χωριάτικο φύλλο. Θα χρειαστείτε 10 φύλλα, με αναλογία 3 φύλλα κάτω, 2 επάνω και ανάμεσα τα υπόλοιπα 5 φύλλα.