Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

2.5K

Οι λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο είναι ένα φαγητό ,όχι μόνο κλασικό και αγαπημένο μαμαδίστικο φαγητό.

Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Ελληνικής Κουζίνας που συναντάμε σε κάθε ελληνικό τραπέζι, σε όλα τα γραφικά ταβερνάκια, ένα πιάτο λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο φέρνουν μόνο χαρά!

Τους λαχανοντολμάδες τους μαγειρεύουμε σε διάφορες εκδοχές, από τόπο σε τόπο αλλάζει η συνταγή, άλλοτε με κιμά, μόνο με ρύζι και μυρωδικά, λεμονάτοι ή με λίγη ντομάτα.

Στη Βόρεια Ελλάδα φτιάχνονται με λάχανο τουρσί.

Κατά τόπους οι λαχανοντολμάδες έχουν διάφορες ονομασίες, όπως γιαπράκια αλλά και συμβολική σημασία, όπως στον Βορρά, όπου συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού!

Την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και σε κάθε γιορτινό τραπέζι υπάρχει μια πιατέλα από ένα “βουνό” με λαχανοντολμάδες!

Σερβίρονται σαν ορεκτικό αλλά και κυρίως πιάτο!

Η αγαπημένη μου συνταγή για λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο, είναι αυτή της μαμάς μου και για εμένα είναι αξεπέραστη!


Greek stuffed cabbage rolls

Συνταγή για λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές με κιμά, Συνταγές με λαχανικά, Γιορτινές συνταγές, Ελληνική Κουζίνα, Χριστουγεννιάτικες συνταγές, Συνταγές για ορεκτικά, Comfort Food, Παραδοσιακές συνταγές

Χρόνος προετοιμασίας: 80 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Ποσότητα: 8 άτομα


Υλικά

Για τη γέμιση με κιμά

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά 
2 κρεμμύδια ξερά
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1-2 σκελίδες σκόρδο 
1 ματσάκι μαϊντανό 
60 γρ. ρύζι καρολίνα
1 αυγό 
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι  
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για τους λαχανοντολμάδες

1 μεγάλο λευκό λάχανο
60ml ελαιόλαδο
400ml καυτό ζωμό

Για το αυγολέμονο

2 μεγάλα αυγά
2 λεμόνια

Εκτέλεση

Η γέμιση

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μυρωδικά, το ξύδι, το αυγό, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.

Ζυμώνουμε καλά τον κιμά και τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το λάχανο.

Το λάχανο

Σε μια κατσαρόλα που θα χωράει το λάχανο, βράζουμε νερό να βράσει, λίγο πιο κάτω από την μέση της κατσαρόλας.

Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό, κάτω μέρος του λάχανου. Μόλις βράσει το νερό αλατίζουμε και τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα.

Όταν μαλακώσουν τα φύλλα αρχίζουν να ανοίγουν, τα αφαιρούμε όποια είναι έτοιμα και τα τοποθετούμε με την σειρά σε ένα ταψί.

Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία γυρίζοντας το λάχανο όσες φορές χρειαστεί μέσα στο καυτό νερό, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα μέχρι το κέντρο.

Οι λαχανοντολμάδες

Σε μια πλατιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο, κάνουμε μια στρώση από φύλλα λάχανου, χρησιμοποιούμε τα πιο “σκληρά” φύλλα.

Ξεκινάμε να τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες.

Παίρνουμε το φύλλο από το λάχανο και αφαιρούμε το σκληρό μέρος, κόβοντάς το με ένα μαχαιράκι.

Τα κομμάτια που αφαιρούμε κάθε φορά τα κρατάμε στην άκρη γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε στο τέλος.

Χωρίζουμε με ένα μαχαιράκι το φύλλο, στην μέση, κάθετα αν είναι πολύ μεγάλο.

Παίρνουμε μια ποσότητα από το κιμά και τον τυλίγουμε μέσα στο φύλλο κλείνοντας το καλά σε ρόλο.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνουμε κενά και ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Μόλις ολοκληρωθεί το τύλιγμα προσθέτουμε πάνω τα κομμάτια από τα φύλλα που κρατήσαμε, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο.

Τοποθετούμε επάνω τους ένα πιάτο, που να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και πιέζουμε.

Περιχύνουμε με ζεστό ζωμό περίπου μέχρι πριν καλυφθεί από αυτόν το πιάτο.

Σιγοβράζουμε το φαγητό μας για περίπου 40 λεπτά και δοκιμάζουμε μέχρι να δούμε ότι έβρασαν οι λαχανοντολμάδες.

Μόλις βγάλουμε τους λαχανοντολμάδες, αφαιρούμε προσεκτικά το πιάτο και βγάζουμε από την κατσαρόλα 1 φλυτζάνι από τον ζωμό.

Το αυγολέμονο

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, ενσωματώνουμε το ζεστό ζουμί και τέλος τον χυμό από 1 ή 2 λεμόνια.

Περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού!

Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου!

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Αν δεν έχετε φτιάξει πάλι λαχανοντολμάδες, χρησιμοποιήστε μια ξύλινη επιφάνεια για να τους τυλίγετε.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε περισσότερο ζωμό κατά το μαγείρεμα

Συνταγή για λαχανοντολμάδες με κιμά
Συνταγές με λάχανο
Πως τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες
Συνταγή για λαχανοντολμάδες
Λαχανοντολμάδες συνταγές με κιμά και ρύζι
Greek recipes lachanodolmades
Φαγητά με λάχανο λευκό
Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο
Η καλύτερη συνταγή για λαχανοντολμάδες
Πως να φτιάξω αυγολέμονο
Συνταγή για αυγολέμονο_avgolemono
Συνταγές για μαμαδίστικα φαγητά
Λαχανοντολμάδες με κιμα και αυγολέμονο

Join the Conversation

  1. ???
    Passei para uma visitinha.
    Blog muito organizado com receitas deliciosas. Fant?sticas!

    ???
    “Que o Natal seja mais um momento
    em que as pessoas acreditem
    que vale a pena viver um Ano Novo!!!”

    Feliz Natal!!!

    (?`?,) ???
    .`????,.o°*”~~”*°o.?
    ?,.o°*”~~”*°o.??
    .o°*”~~”*°o.??? MERRY CHRISTMAS!

    1. funkycook Author says:

      Muito obrigado!
      Desejo-lhe belos momentos festivos! Feliz Natal com alegria!

  2. Κώστας says:

    Πολύ καλή συνταγή καί εύκολη…

    1. funkycook Author says:

      Σας ευχαριστώ πολυ!! Πάντα τα ντολμαδάκαι ειναι η αδυναμία όλων νομίζω!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close