10 συνταγές γνωστές, παραδοσιακές, εναλλακτικές ή πρωτότυπες επιβεβαιώνουν πως αυτά τα δύο υλικά είναι μοναδικά, μπορούν να κάνουν τα φαγητά και τα γλυκά μας πεντανόστιμα και δημιουργικά στην πιο υγιεινή τους εκδοχή, όχι μόνο για την περιόδο της νηστείας αλλά και καθημερινά!
Αυτό που έμαθα μέσα σε αυτές τις 10 ημέρες είναι ότι το #glykopoukaneikalo, αναφέρομαι στον Μακεδονικό Χαλβά βεβαίως, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να καλύψεις την ανάγκη σου για γλυκό, να απολαύσεις παράλληλα όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σου, όπως ενέργεια και δύναμη αλλά και να έχεις και ένα τέλειο, γευστικό αποτέλεσμα.
Το ταχίνι δοκίμασα σε ένα απερίγραπτα νόστιμο στρούντελ και στα επικά μπακλαβαδάκια! Φυσικά θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις συνταγές μου αλλά και καθημερινά την αγαπημένη μου, γλυκιά συνήθεια.
Επίσης, με το ταχίνι μπορείς να κάνεις την καλύτερη λεμονάτη σάλτσα για λαχανικά αντί για αυγολέμονο, τον πιο ευφάνταστο, υπέροχο σοκολατένιο κορμό χρησιμοποιώντας Ταχίνι με Κακάο αλλά και ταχινόπιτες που είναι το πιο κατάλληλο σνακ για μικρούς και μεγάλους!
Δε μπορώ να παραλείψω να σου υπενθυμίσω την καλύτερη veggie εκδοχή για σουτζουκάκια με Παρθένο Σησαμέλαιο και ρεβύθια, όπου ταιριάζει φανταστικά με σάλτσα με ταχίνι
Με τη σημερινή σαλάτα με ζυμαρικά, γαρίδες και πέστο κόλιανδρου με Μακεδονικό Ταχίνι, την οποία βιντεοσκοπήσαμε στο πανέμορφο MG Studio και όσοι δοκίμασαν ξετρελάθηκαν!
Φτάνω στην τελική ευθεία για να παραδώσω τη σκυτάλη στην Madame Ginger που με τη σειρά της θα δημιουργήσει 10 ξεχωριστές συνταγές με Μακεδονικό Χαλβά και Μακεδονικό Ταχίνι.
Τέλος, σου έχω και πρόταση για έξοδο στο αγαπημένο εστιατόριο IT: ο σεφ Ηλίας Σταυρόπουλος δημιουργεί ως το Πάσχα ξεχωριστά νηστίσιμα πιάτα για την περίοδο της Σαρακοστής, εμπνευσμένος από το Μακεδονικό Χαλβά και Μακεδονικό Ταχίνι.
Σαλάτα με Ζυμαρικά, Γαρίδες και Πέστο Κόλιανδρου με Μακεδονικό Ταχίνι
Χρόνος Προετοιμασίας: 10′
Χρόνος Αναμονής: 10′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 2 άτομα
Υλικά
250 γρ. τριβελάκι
10-12 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες
1 μέτρια ρίζα φινόκιο
7-8 ντοματίνια
1/2 μπρόκολο
1 μικρό αγγουράκι
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
1-2 λάιμ
Αλάτι
Πιπέρι
Για το πέστο
30 γρ. φύλλα κόλιανδρου
20 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο
70ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά: τις πιπεριές σε λεπτές φέτες, το φινόκιο και το αγγουράκι στο μαντολίνο ή σε πολύ λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι, το μπρόκολο σε μικρότερες φουντίτσες και τα ντοματίνια στη μέση.
Ταυτόχρονα βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες, τα στραγγίζουμε και τους προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
Για το πέστο, πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα φύλλα του κόλιανδρου.
Χρησιμοποιούμε έναν επεξεργαστή τροφίμων για να πολτοποιήσουμε αρχικά τον κόλιανδρο, με το σκόρδο και το ελαιόλαδο, κατόπιν προσθέτουμε το Μακεδονικό Ταχίνι, αναμειγνύουμε καλά και αφήνουμε το πέστο στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό σχαροτήγανο ψήνουμε τις γαρίδες, για 2 λεπτά καρυκεύουμε με πιπέρι και σβήνουμε με χυμό από λάιμ. Ταυτόχρονα στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τις φουντίτσες του μπρόκολου για 1-2 λεπτά.
Ενώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το πέστο και ανακατεύουμε.
Αν θέλουμε τοποθετούμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν τη σερβίρουμε. Είναι όμως το ίδιο νόστιμη και ζεστή!
[photo: Αλέξανδρος Ιωαννίδης)
Σημειώσεις για την Συνταγή:
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα κοντά ζυμαρικά όπως πενάκι, κοφτό μακαρονάκι, αχιβαδάκι, ή κοχύλι. Ταιριάζουν επίσης τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.
– Αν ο κόλιανδρος δεν σας αρέσει χρησιμοποιήστε για το πέστο βασιλικό ή μαϊντανό.
– Μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα πέστο και να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για λίγες ημέρες.