Κάπως έτσι δοκίμασα την αυθεντική Ναπολιτάνικη Pizza από το Marechiaro στην Μύκονο,
όταν βρίσκεσαι φιλοξενούμενη σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας στον πιο πολυσύχναστο και αγαπημένο προορισμό του κόσμου, την Μύκονο, δεν μπορείς παρά να το απολαύσεις!
Αυτό το ολιγοήμερο ταξίδι ήταν γεμάτο γεύσεις με θέα τις ομορφιές της Μυκόνου, ανάμεσα στην Ελληνική και Ιταλική Κουζίνα, συνδυάστηκε μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία γεύσης!
Όταν σε υποδέχονται με πρωινό η μέρα σου δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις!
Συνήθως όταν στέκομαι σε έναν μπουφέ πρωινού αναζητώ τις τοπικές γεύσεις του τόπου, ευτυχώς τα τελευταία χρόνια το θέμα του Ελληνικού πρωινού αρχίζει και γίνεται πράξη. έστω δειλά- δειλά!
Το πρωινό στο ξενοδοχείο Seaside Cottage by Belvedere ήταν γεμάτο από γλυκά του κουταλιού, ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο, αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες και σύκα, τυριά και αλλαντικά ελληνικής παραγωγής!
Το μεσημέρι απολαύσαμε ένα ωραιότατο καλοκαιρινό γεύμα, όσο δοκιμάζαμε τα ορεκτικά, εδώ ξεχώρισα τις μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί, αρωματικά και μαρμελάδα πορτοκάλι και τα κεφτεδάκια κοτόπουλου με εστραγκόν, ταυτόχρονα δίπλα μας «περνούσαν» όλα τα λαχανικά από το μποστάνι που διαθέτει το ξενοδοχείο, με τα οποία μας ετοίμασαν τα υπόλοιπα πιάτα του μενού, που επιμελείται ο καταξειωμένος, στην γενιά του, σεφ Νίκος Ζερβός, φυσικά από το τραπέζι δεν έλειψε η κλασική χωριάτικη σαλάτα, απλά «αληθινή»! Το γεύμα αυτό ήταν μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε καλοκαιρινές, ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις!
Το βράδυ ήταν η ώρα της Ιταλίας!
Marechiaro στα ιταλικά σημαίνει «καθαρή θάλασσα», βέβαια τώρα τι να πρωτοαναφέρω για την υποδοχή και τον χώρο… πιστεύω ότι κάθε εστιατόριο που σέβεται τους πελάτες του, θα πρέπει να λειτουργεί έτσι!
Όλο το βράδυ ο συμπαθέστατος Ιταλός υπεύθυνος, πρόθυμος μας μύησε στα μυστικά των αυθεντικών Ιταλικών γεύσεων!
Όσο στο τραπέζι μας έρχονταν τα απολαυστικά ορεκτικά, σαλάτες και αυθεντικά Ιταλικά ζυμαρικά που δεν χορταίνεις, μαθαίναμε την μικρή ιστορία και σημασία παράδοσης για τα υλικά,, την έμπνευση και τον τρόπο μαγειρέματος των Ιταλών, τόσο ευχάριστα αναλυτικά που ένιωθες σαν να είχες «ταξιδέψει» στην Ιταλία και δοκιμάζεις την υπέρτατη σαλάτα Caprese με πραγματική μοτσαρέλα αλλά κάπου εκεί σε ξυπνούσε η αναφορά ότι τα λαχανικά μεγαλώνουν στην Μυκονιάτικη γη!
Φυσικά η πίτσα δεν υπήρχε περίπτωση να λείψει από το τραπέζι… και πως άλλωστε αφού στο Marechiaro μπορούν να υπερηφανεύονται δικαίως ότι φτιάχνουν την αυθεντική Ναπολιτάνικη πίτσα, ψημένη σε μια ειδική χειροποίητη κατασκευή φούρνου με πέτρες από τον Βεζούβιο, με σάλτσα ντομάτας από ειδική ποικιλία ντομάτας Vesuvio και το κατάλληλο τυρί τύπου μοτσαρέλα το fior di latte!
Η χαρακτηριστική Ναπολιτάνικη πίτσα είναι η μαργαρίτα, η οποία αποτελεί και κριτήριο επιτυχίας για κάθε εστιατόριο στην Ιταλία!
Ξεκινώντας από την βάση της η αυθεντική πίτσα θέλει τον σωστό τύπο από μίξη σκληρών άλευρων και προζύμι, να ξεκουράσεις σωστά το ζυμάρι, να έχει την σωστή υγρασία, να ανοιχτεί σε λεπτό φύλλο, μια απλή σάλτσα ντομάτας και ελάχιστη ειδική μοτσαρέλα, και όταν λέμε ελάχιστη το εννοούμε, το βίντεο που τράβηξε η Sugar Buzz τα λέει όλα!
Τέλος φρέσκο βασιλικό στο σερβίρισμα και όταν πιέζεις την ψημένη ζύμη να «επιστρέφει» στο αρχικό της φούσκωμα και όταν την κρατάς να «πέφτει» το κομμάτι και όχι να στέκεται αγέρωχο!
Προσπάθησα στο σπίτι να την φτιάξω, σύμφωνα με την συνταγή για ζυμάρι πίτσας, που βγήκε αρκετά κοντά στο κλασικό ιταλικό ζυμάρι, οπότε σας το συνιστώ!
Γενικά επιτυχία αρκετά καλή για σπιτική πίτσα αλλά καμία σχέση με την Ναπολιτάνικη πίτσα που γεύτηκα στο Marechiaro, αφού η φρέσκια μοτσαρέλα που μπορούμε να προμηθευτούμε από το σούπερ μάρκετ δεν δίνει σε καμία περίπτωση το γευστικό αποτέλεσμα και σίγουρα τριπλάσια ποσότητα μοτσαρέλας σε σχέση με την κατάλληλη, την fior di latte, επίσης μην ξεχνάμε ότι έψησα την πίτσα σε συμβατικό φούρνο και όχι στον κατάλληλο πέτρινο φούρνο που εδώ μπορείτε να δείτε πως χτίστηκε!!
Όπως και να έχει το Marechiaro με κέρδισε ολοκληρωτικά όταν κλείνοντας την βραδιά, σέρβιρε τα εξαιρετικά ιταλικά γλυκά του, τα cannoli και το τιραμισού που δεν θα ξεχάσω ποτέ αλλά και την γλυκιά εκδοχή της pizza με νουτέλα και μασκαρπόνε!
Εδώ μπορείτε να δείτε το φοβερό μενού του Marechiaro και σας συνιστώ ανεπυφύλακτα αν βρεθείτε στην Μύκονο να το επισκεφθείτε!
Αποχαιρετώντας την γευστική σύντομη αλλά καταπληκτική αυτή εμπειρία στο Marechiaro, δεν μπορώ να παραβλέψω την φιλοξενία στο Seaside Cottage by Belvedere που σίγουρα θα ήθελα να περάσω όλο το καλοκαίρι εκεί… στα λιτά, πανέμορφα ολόλευκα δωμάτιά του, ανάμεσα στις βουκαμβίλιες και να διασχίζω το μοναδικό πέτρινο μονοπάτι που οδηγούσε στην «δροσιά» της Ψαρού, όπου τον Ιούλιο είναι τόσο «προσβάσιμη» και μαγευτική!
Όπως δεν μπορώ να μην θυμάμαι πόσο υπέροχο είναι να μοιράζεσαι το ίδιο τραπέζι, να περνάς τις ημέρες σου και να μιλάς για γαστρονομία με αγαπημένους bloggers madame ginger, mamatsita, foodaki, cookle it, sugar buzz «συνταξιδέψαμε» σε αυτό το γευστικό ταξίδι και τις αδελφές Δρακούλη από την Act and React για την πρόσκληση!