Το 2006 βρέθηκα πρώτη φορά στην Καρδίτσα για την γιορτή του Πάσχα, εκείνο το Πάσχα γνώρισα τη γιαγιά Όλγα, τα φανταστικά της πασχαλινά κουλουράκια, το αφράτο παντεσπάνι της και την πουτίγκα με καρυδόπιτα και κρέμα ή αλλιώς τη σπάτουλα Καρδίτσας!

Σπάτουλα – κοφτή – πουτίγκα, όπως και να το ζητήσεις αυτό το αφράτο, σιροπιαστό καρυδάτο κέικ με την μεταξένια κρέμα όλοι καταλαβαίνουν αμέσως τι εννοείς, αφού αυτό το γλυκό θα το βρεις σχεδόν σε όλα τα ζαχαροπλαστεία!

Δε μπορώ να πω οτι την Καρδίτσα την αγάπησα με την πρώτη μου επίσκεψη, αυτό έγινε σιγά-σιγά!

Η Καρδίτσα μπορεί να μοιάζει μια αδιάφορη αγροτική επαρχία αλλά όταν γίνεσαι «λοκάλι», μαθαίνεις τη νοοτροπία και ανακαλύπτεις ενδιαφέροντα πράγματα!

Φυσικά αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν η γαστρονομία και αυτή ήθελα ν΄ανακαλύψω.

Ετσι μέσα στα χρόνια μπορώ να πω με σιγουριά πως η γαστρονομία της Καρδίτσας μπορεί να μην είναι ξακουστή αλλά υπάρχει και τη συναντάς κυρίως στα χωριά της.

Η τοπική κουζίνα της Καρδίτσας βασίζεται κατά κόρον στο κρέας, συγκεκριμένα το χοιρινό και ειδικά τα λουκάνικα δεν λείπουν ποτέ από κανένα σπίτι ενώ έξω το κοντοσούφλι και το πέτο είναι «παντού»!

Επίσης στην Καρδίτσα όταν συζητάς για κεφτέδες δε νοείται η απουσία του χοιρινού κιμά ενώ η ερώτηση είναι : «με ζ’μί ή ουδ΄ετσ’» που σημαίνει τους προτιμάς με σάλτσα ή απλά τηγανισμένους, τους πιο θεϊκούς πάντως του φτιάχνει η Αγαθή!

Το δεύτερο πιο χαρακτηριστικό είναι τα χόρτα και τα λαχανικά που προέρχονται από τον «κήπο» δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει το δίκο της κήπο!

Μάλιστα πάντα φυτεύουν τα κολοκύθια που είναι κατάλληλα για την μπατζίνα και επίσης και πολλές ντομάτες όπου γίνονται πελτές άλλωστε τα κοκκινιστά φαγητά είναι αγαπημένα στην Καρδίτσα.

Εκτός από την επική καλοκαιρινή μπατζίνα, υπάρχει και ο χειμωνιάτικος πλαστός και οι χορτόπιτες με τα μπαζιά αυτές οι πίτες είναι οι πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές πίτες!

Και μπορεί η Καρδίτσα να έχει μια «θάλασσα» πεδιάδα όμως παράγει και ψάρι, αναφέρομαι όπως κατάλαβες στην πέστροφα που μπορείς ν΄απολαύσεις καλύτερα στα χωριά γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Και από γλυκά αγαπημένο τους είναι το ρετσέλι, οι πάστες και τα παντεσπάνια, ο κορνές και η σπάτουλα – κοφτή – πουτίγκα.
Η καρυδόπιτα σ’ αυτή την πουτίγκα είναι περισσότερο σαν κέικ καρυδόπιτα, με σωστό σιρόπιασμα και η κρέμα τόσο ρευστή όσο χρειάζεται ώστε να «πέφτει» και εξαιρετικά νόστιμη λόγω αυγών!

Τη πουτίγκα την φτιάχνουν συχνά σε γιορτές, αρραβωνιάσματα και το Πάσχα, μοιράζομαι λοιπόν τη συνταγή για πουτίγκα με καρυδόπιτα και κρέμα, ακριβώς όπως την φτιάχνουν εκεί στο χωριό «μου» με καρύδια από την Βράχα και σπιτικά αυγά, απλά τέλεια!


Πουτίγκα με Καρυδόπιτα και Κρέμα


Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά
Ποσότητα: 6-8 άτομα

Υλικά

Για την καρυδόπιτα
120 γρ. καρυδόψιχα
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι φαριναπ
25 γρ. φρυγανιά τριμμένη
4 μεγάλα αυγά
1½ κουταλάκι του γλυκούς κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κάψουλα βανιλλίνη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
350 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλα

Για την κρέμα
700 ml. γάλα
110 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. κόρν φλάουρ
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κάψουλα βανιλλίνη

Για το σερβίρισμα
Καρυδόψιχα
Κανέλα

Εκτέλεση Συνταγής

1Η καρυδόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175° C, βουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ ή το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε την καρυδόπιτα.
Σ΄ενα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη φρυγανιά, την καρυδόψιχα και τα μπαχαρικά.

2 Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τ΄αυγά για 1 λεπτό και κατόπιν προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια, συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά μέχρι ν΄αφρατέψουν σα κρέμα.
Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις το μείγμα με το καρύδι.

3 Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 175° C για 45 λεπτά.
Όσο ψήνεται η καρυδόπιτα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 3-4 λεπτά.
Μόλις ψηθεί η καρυδόπιτα τη σιροπιάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

4 Η κρέμα
Σε ένα μπωλ χτυπάμε με σύρμα ένα φλυτζάνι από το γάλα, τους κρόκους, το κόρν φλάουρ, το αλεύρι, τη βανίλια και τη ζάχαρη.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί ελαφρά και προσθέτουμε το μείγμα αυγών, ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε να κρυώσει.

5 Σε μια πιατέλα ξεφορμάρουμε την καρυδόπιτα, περιχύνουμε με την κρέμα, πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και λίγη κανέλα.
Η πουτίγκα διατηρείται στο ψυγείο.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αν μας αρέσει η σοκολάτα μπορούμε να προσθέσουμε και 50 γρ. τρούφα στην καρυδόπιτα ή 30 γρ. κακάο
– Μπορούμε ν΄αρωματίσουμε το σιρόπι με πορτοκάλι και λεμόνι
– Η ποσότητα της συνταγής αφορά μια μεγάλη φόρμα του κέικ
Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές για γλυκα από την παραδοσιακή-τοπική Ελληνική Κουζίνα

Πουτίγκα με Καρυδόπιτα και Κρέμα_Κοφτή Καρδίτσας

Καρυδόπιτα με Κρέμα Συνταγές

Συνταγές για Καρυδόπιτα Υλικά

Καρυδόπιτα Σιροπιαστή Συνταγή

Συνταγές για Σιροπιαστή Καρυδόπιτα Κέικ

Συνταγές για Σιροπιαστή Καρυδόπιτα

Σπάτουλα Γλυκό_Πουτίγκα Καρδίτσα

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.