Το ρυζόγαλο είναι τόσο παλιακό γλύκισμα αλλά ταυτόχρονα τόσο αγαπημένο, προσωπικά με πάει στην παιδική μου ηλικία, η συνταγή για ρυζόγαλο με καραμελωμένα μήλα είναι λίγο πιο σύγχρονη εκδοχή αλλά αξίζει να δοκιμάσεις.
Η αλήθεια είναι πως ούτε η μαμά, ούτε η γιαγιά μου έφτιαχνα καλό ρυζόγαλο και πλέον καταλαβάινω πως ο λόγος ήταν το ρύζι…ναι, η λάθος ποικιλία ρυζιού.
Ετσι προτιμούσα πάντα το ρυζόγαλο από τις Χάριτες, δροσερό-δροσερό με έξτρα κανέλα, φυσικά!
Όμως το ρυζόγαλο κι εγώ, μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν είχαμε τις καλύτερες σχέσεις και ξέρεις πώς συνέβει αυτό, από τη λαιμαργία μου.
Όταν πήγαινα κατασκήνωση,τις πρώτες χρονιές και αρκετά μικρή, γύρω στα 9, η κυρία Μαρία η μαγείρισσα έφτιαχνε το τέλειο. Όσο εμείς κοιμόμασταν αυτή έβραζε με υπομονή στο καζάνι ρυζόγαλο για 200 άτομα.
Μας το σέρβιραν ως απογευματινό στα εμαγιέ πιάτα καυτό, τόσο καυτό που συνήθως καίγαμε τη γλώσσα μας.
Μια από τις ημέρες το βραδινό θα ήταν γεμιστά, εννοείται δε θα έβαζα μπουκιά στο στομα μου και είχα τη φαεινή ιδέα να φάω διπλό απογευματινό.
Το διπλό έγινε από λαιμαργία τετραπλό και κάπου εκεί ένιωσα το ρύζι να μου “βγαίνει” από τη μύτη και η σχέση μας τελείωσε άδοξα.
Για πολλά χρόνια έβλεπα ρυζόγαλο και “έστριβα”, ετσι έπεσα με τα μούτρα στην κρέμα.
Ενα απόγευμα, μετά από τη μεσημεριανή ραστώνη και πεινασμένη, άνοιξα το ψυγείο και αντί για την κρέμα, έφαγα ρυζόγαλο και κατάλαβα πως ήρθε η ώρα για αποκατάσταση σχέσης.
Του ταιριάζουν οι πειραματισμοί, αρκεί να χρησιμοποιείς πάντα το κατάλληλο ρύζι και να έχεις μια συνταγή για ρυζόγαλο, σωστή, δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτό αλλά αέρινο.
Φυσικά του ταιριάζει η μαστίχα, η βανίλια και τα φρούτα, ειδικά τα καραμελωμένα μήλα, αχλάδια, κυδώνια, βανίλιες, δαμάσκηνα και ό,τι άλλο φανταστείς!
μέχρι την επόμενη συνταγή, την αγάπη μου,
Εύα
Συνταγή για ρυζόγαλο με καραμελωμένα μήλα
Κατηγορία Συνταγής: Εύκολα γλυκά, Γλυκά για παιδιά, Φρούτα
Χρόνος Εκτέλεσης: 30 λεπτά
Ποσότητα: 4 μερίδες
Υλικά
Για το ρυζόγαλο
60 γρ. ρύζι αρμπόριο
300ml νερό
1000ml γάλα ή φυτικό γάλα
40 γρ. κόρν φλάουρ
50 γρ. καστανή ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κρυσταλλάκια μαστίχα, προαιρετικά
2- σποράκια καρδάμωμο, προαιρετικά
Για τα καραμελωμένα μήλα
1 μεγάλο μήλο σε φέτες
50 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή λάδι καρύδας
1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση
Το ρυζόγαλο
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι με το αλάτι και το νερό μέχρι να στεγνώσει, περίπου 8 λεπτά σε μέτρια φωτιά και κατόπιν προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το γάλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κόρν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το καρδάμωμο καπανισμένα. Σιγοβράζουμε το ρυζόγαλο μέχρι να πήξει και μοιράζουμε σε 4 μπώλ.
Τα καραμελωμένα μήλα
Κόβουμε το μήλο σε 8 φέτες και το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα μήλα.
Σερβίρουμε με τα καραμελωμένα μήλα και περιχύνουμε την καραμέλα.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Εκτός από μήλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κυδώνια ή αχλάδια
– Αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε το ρυζόγαλο με βανίλια, ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι