Σούπα μοσχάρι βραστό

15.6K

Θρεπτική και πεντανόστιμη, η συνταγή για σούπα μοσχάρι, βραστό όπως αποκαλείται, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και περιζήτητα φαγητά του χειμώνα!

Σιγομαγειρεμένο και γεμάτο γεύση, το βραστό είναι η επιτομή της νοστιμιάς, αν μιλάμε για σούπες τύπου βραστό.

Ο βραστός ζωμός από μοσχάρι και λαχανικά, από τα πρώτα φαγητά που θα δοκιμάσει κάθε άνθρωπος δεν μπορεί παρά να “καρφωθεί” στη γευστική μας μνήμη.

Προσωπικά το βραστό το λατρεύω, όχι μόνο με μοσχάρι αλλά και με γίδα, όπως τον μαγειρεύουν στα μέρη μου.

Αν έχεις ταξιδέψει προς Καρδίτσα, ίσως έχεις κάνει την απαραίτητη στάση για βραστό στο εστιατόριο Δερβενάκια, περίπου 15ο χιλ. Λαμίας-Δομοκού.

Το ίδιο και στον Καρακόλιθο, στο δρόμο προς Αράχωβα, στην ταβέρνα του Ανδρέου που έχω να πάω πάρα πολλά χρόνια.

Εκεί το βραστό  “κρύβει” πραγματικά όλη την ουσία της νοστιμιάς και πολλές φορές παραμερίζω το κρέας μόνο και μόνο για να απολαύσω αυτό το φανταστικό ζουμάκι.

Άλλοτε καρυκευμένο με σκορδοστούμπι, με φρέσκο λεμόνι, μπόλικο μαύρο χοντρό πιπέρι ή μπούκοβο, μουστάρδα ολικής άλεσης.

Μια σωστά μαγειρεμένη σούπα με μοσχάρι είναι η επιτομή της γεύσης!

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Το μοσχάρι

Η πρώτη επιλογή μου όταν φτιάχνω σούπα μοσχάρι βραστό είναι ανάμεσα στο οσομπούκο ή στην ελιά με κόκαλα.

Όταν λέω κόκαλα δεν εννοώ μόνο αυτό που έχει η μοσχαρίσια ελιά αλλά τα επιπλέον που ζητάω από τον χασάπη.

Η σούπα με μοσχάρι για αποτέλεσμα με εξαιρετική νοστιμιά χρειάζεται μεδούλι και μέρη εμπλουτισμένα με κολλαγόνο.

Αν επιζητάμε πιο λιπαρό και γεμάτο γεύση κομμάτι κατάλληλη είναι η στηθοπλευρά ή σιδηρόδρομος, η ουρά και η ελιά, τα μάγουλα, το οσομπούκο ή ολόκληρο κότσι.

Στον αντίποδα με πιο ελαφριά-διακριτική γεύση και χωρίς ιδιαίτερο λίπος αλλά με καλό αποτέλεσμα βρίσκουμε το ποντίκι, το καπάκι και τη σπάλα.

Τι προσέχουμε στο μαγείρεμα

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι πρέπει να μαγειρέψουμε το κρέας με το χρόνο του για να έχουμε τρυφερό και νόστιμο αποτέλεσμα.

Το ζητούμενο είναι να γευόμαστε το μοσχάρι, όχι μόνο τα λαχανικά και τα καρυκεύματα, με τα οποία θα εμπλουτίσουμε τη σούπα.

Χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ξεκινάμε το μαγείρεμα του κρέατος με κρύο νερό.

Το νερό είναι τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας σε μια σχετικά στενή κατσαρόλα.

Αρχικά βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μετά το ξάφρισμα, κρατάμε σταθερά χαμηλή θερμοκρασία.

Σιγοβράζουμε, αν κρίνουμε πως χρειάζεται επιπλέον νερό προσθέτουμε πάντα ζεστό και φειδωλά.

Στα 10′-15′ μετά την πρώτη βράση ξαφρίζουμε επίμονα και πολύ καλά, αν έχουμε πολλά κόκαλα και χρειάζεται τον περνάμε από σίτα.

Όλα τα καρυκεύματα, λαχανικά και ό,τι άλλο προσθέσουμε στο ζωμό γίνεται μετά το ξάφρισμα.

Ο μαγειρέματος χρόνος εξαρτάται από την ένταση της φωτιάς, το κομμάτι που θα επιλέξουμε και πως είναι κομμένο, το σίτεμα, ακόμη και από την κατσαρόλα.

Στο τέλος του μαγειρέματος το κρέας πρέπει να είναι τρυφερό, να ξεκολλάει από το κόκαλο και να μασιέται χωρίς κόπο.

Εδώ, μπορείς να δεις όλες τις συνταγές για μοσχάρι και τρόπους μαγειρέματος.

√ Τα λαχανικά και τα καρυκεύματα

Για τη μοσχαρόσουπα υπάρχουν τα βασικά υλικά που θα εμπλουτίσουμε τη γεύση και τα “περί” ορέξεως..

Τα βασικά είναι: κρεμμύδι ξερό, καρότα, σέλινο, πατάτα, δαφνόφυλλο, θρούμπι ή θυμάρι, λευκό και μαύρο πιπέρι, αλάτι και ελαιόλαδο.

Τα συμπληρωματικά επιλογή από: Σελινόριζα, πράσο, σκόρδο, σέλερι, μανιτάρια, αυγολέμονο, ρύζι ή μικρό ζυμαρικό, μουστάρδα σκόνη, μπαχάρι, κόκκινο πιπέρι, ντομάτα, κρασί.

Τί δεν βάζουμε στο βραστό; Έτοιμο ζωμό και σκόνες, αν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω, ειλικρινά μόνο “κακό” μπορεί να κάνει στη γεύση.

Με λίγα λόγια η σούπα μοσχάρι είναι θρεπτικά γεμάτη “δύναμη”!

Προσάρμοσέ την για να φτιάξεις τις πρώτες σούπες για το παιδί σου και δοκίμασέ τη σε διάφορες εκδοχές ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, δεν θα τη βαρεθείς ποτέ!


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας15 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος2 hours 30 minutes
Είδος ΓεύματοςΣούπα

Σούπα μοσχάρι βραστό

Εκτυπώση Συνταγής
Θρεπτική και πεντανόστιμη, η συνταγή για σούπα μοσχάρι, βραστό όπως αποκαλείται, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και περιζήτητα φαγητά του χειμώνα!

Υλικά

  • 1200 γρ. μοσχαράκι κατάλληλο για σούπα, οσομπούκο, ποντίκι, ελιά ,κότσι
  • 2 μέτρια λευκά, ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε τέταρτα
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο , ελαφρώς πατημένη
  • 2 μεγάλα καρότα, κομμένα στη μέση
  • 2-3 κλωναράκια σέλινο, με τα κοτσάνια και τα φύλλα τους
  • 4 μικρές πατάτες, ολόκληρες ή κομμένες στη μέση
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • κ.γ. θρούμπι , αποξηραμένο
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • κ.γ. λευκό πιπέρι, προαιρετικά
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Διαδικασία

  • Σε μια στενή κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το μοσχάρι και καλύπτουμε με κρύο νερό, περίπου1½ λίτρα.
  • Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε πολύ καλά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το θρούμπι, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
  • Σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα και 30'. Ελέγχουμε αν το κρέας είναι τρυφερό και μαγειρεμένο.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, το λευκό πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30' περίπου και αποσύρουμε.
  • Σερβίρουμε το βραστό με λεμόνι και αρκετό μαύρο πιπέρι!

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Αν η σούπα προορίζεται για μωρά/παιδιά από τα μπαχαρικά κρατάμε μόνο όσο επιτρέπεται να φάει το παιδί μας 
- Διαβάστε αναλυτικά στο ποστ πώς θα επιλέξετε το σωστό κομμάτι για τη σούπα και για τον χρόνο μαγειρέματος
- Το βραστό μπορεί να φτιαχτεί και με γίδα 

Σούπα με μοσχάρι και λαχανικά_Βραστό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close