Kολοκυθόρυζο με κολοκυθοανθούς και λεμόνι

2K

Τέλος Μαϊου και ακόμη “ψάχνουμε” το καλοκαίρι ..μόνο στον καιρό αφού τα πιάτα μας είναι γεμάτα από δαύτο, έλα να μαγειρέψουμε αυτό το κολοκυθόρυζο με πράσινα κολοκυθάκια, κολοκυθοανθούς  και λεμόνι, να φτιάξουμε το “καλοκαίρι” στην κατσαρόλα μας!

Το Σάββατο κατέβηκα στη λαϊκή πολύ νωρίς, το πρωί, μόνο και μόνο για να κάνω χάζι τους πάγκους που “ξεχειλίζουν” φρεσκάδα και χρώμα.

Κάνω τη βόλτα μου και το μάτι μου “χορταίνει” λαχανικά και φρούτα  εποχής.

Μοσχοβολιστές φράουλες, τα πρώτα βερίκοκα ήδη σκέφτομαι τόσες δροσερές συνταγές με καλοκαιρινά φρούτα!

Τα πρώτα καταπράσινα βλίτα της εποχής -και βέβαια θα φτιάξω πάλι την βλιτόπιτα– και όχι μόνο αφού τα λατρεύω.

Φασολάκια και αρακάς, τα λαχταρώ ήδη παρόλο που οι τιμές είναι στο Θεό, αγοράζω αρακά και φασολάκια.

Αξίζει η νοστιμιά και η τρυφεράδας τους το κάθε ευρώ.

Και να τα, βρήκα επιτέλους βρίσκω τα κολοκυθάκια με του πιο φρέσκους κολοκυθοανθούς, αλλά η “τύχη” μου δεν ήταν τόσο οι  ολόφρεσκοι κολοκυθοανθοί.

Δίπλα μου κάποιος, έβγαζε τους κολοκυθοανθούς με τρόπο στοιβάζοντας με γρήγορες κινήσεις στη σακούλα του μόνο τα κολοκύθια.

Εγώ πάλι με ακόμη πιο γρήγορες κινήσεις μάζευα τα λουλούδια που θα γινόντουσαν γεμιστά, τσιμέτια!

Πρόκειται για τοπική συνταγή από την Ίο, εκεί τους γεμίζουν με ρύζι και τοπικό τυρί, συνταγή για γεμιστούς κολοκυθοανθούς θα δεις  εδώ.

Τα κολοκυθάκια είναι πραγματικά τρυφερούδια, αγοράζω μικρά και μεγάλα, θα τα χρειαστώ για το κολοκυθόρυζο.

Vegan κολοκυθόρυζο με λεμόνι_vegan zucchini rice, greek style

 

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Τα κολοκυθάκια και οι κολοκυθοανθοί

Αυτή την εποχή είναι περιττό να αναφερθώ στην φρεσκάδα, περνάω  λοιπόν στα πρακτικά.

Τα κολοκυθάκια στο κολοκυθόρυζο μπαίνουν σε δύο υφές, τριμμένα και σε καρεδάκια.

Όχι, δεν έπαθα MasterChef αλλά κάπως πρέπει να συνεννοηθούμε και να εξηγήσω γιατί πρέπει να μπουν σε δύο υφές.

Αρχικά τονίζω ότι το κολοκυθόρυζο μαγειρεύεται σαν το σπανακόρυζο και όχι σαν ριζότο με κολοκύθι.

Τα κολοκυθάκια δεν έχουν έντονο χαρακτήρα οπότε θα τα βοηθήσουμε να αναδείξουν τη γεύση τους όσο καλύτερα γίνεται.

Κόβοντάς τα σε καρέ “νιώθουμε” και βλέπουμε όντως κολοκύθι, τα κόβεις όσο ένα ζάρι.

Όπως ξέρεις τα κολοκυθάκια έχουν την τάση να ρουφάνε νερό κι εμείς μόνο αυτό δεν θέλουμε.

Σε αυτό το μέγεθος και τον χρόνο μαγειρέματος, μένουν τραγανά και νόστιμα.

Το τριμμένο κολοκύθι, το τρίβεις στον ρεντέ θα “δέσει” όλο το φαγητό.

Στο τέλος θα δώσει χρώμα και νοστιμιά, επίσης.

Τους κολοκυθοανθούς, τους θέλουμε φρέσκους και ζωηρούς!

Δεν τους προσθέτουμε από την αρχή, θα τους προσθέσουμε στα μισά σχεδόν του μαγειρέματος.

“Γεμίζουν” το κολοκυθόρυζο γεύση και χρώμα!

√ Τα υπόλοιπα συστατικά και το μαγείρεμα

Όπως θα καταλάβεις η συνταγή είναι ένα νηστίσιμο – vegan κολοκυθόρυζο και φουλ λεμονάτο.

Βλέπεις το ζουμάκι του στην φωτογραφία και σου μοιάζει σαν να έχει αυγολέμονο, θα μπορούσε!

Επέλεξα να μην το κάνω ριζότο γιατί ήθελα μόνο την φρεσκάδα της εποχής και μια πιο υγιεινή συνταγή για κολοκυθόρυζο greek style!

Εμπλούτισα με μπόλικα μυρωδικά, όλα ταιριαστά! Και φυσικά όχι μόνο με λεμόνι αλλά και με ξύσμα.

Αν σου “λείπει” ο δυόσμος σε αυτή τη συνταγή θα σου απαντήσω ότι τον δοκίμασα αλλά δεν μου “έκατσε” αρμονικά.

Το φρεσκοτριμμένο λεμονοπίπερο -έβαλα αρκετό- και ήταν πολύ καλή επιλογή αλλά και το μαύρο πιπέρι θα λειτουργήσει το ίδιο καλά.

Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα έδωσε ένα τέλειο αποτέλεσμα μαγειρευτού φαγητού, όπως το είχα φανταστεί.

Δεν μπορείς να φανταστείς τη νοστιμιά του, αν δεν δοκιμάσεις το συγκεκριμένο κολοκυθόρυζο!

Ακόμη και τώρα που γράφω το ποστ αναρωτιέμαι.. πώς γίνεται αυτή τη μαγεία να έρχεται από λιγοστά, απλά υλικά όπως το ρύζι, τα κολοκυθάκια και το λεμόνι.

Και αυτά, απλοϊκά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα, χωρίς πολλά-πολλά να μας δίνουν την απόλυτη καλοκαιρινή νοστιμιά!


Εύα

 

Ποσότητα / Μερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας15 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος35 minutes
Είδος ΓεύματοςΚυρίως Πιατό
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

Kολοκυθόρυζο με κολοκυθοανθούς και λεμόνι

Εκτυπώση Συνταγής
Υπέροχο κολοκυθόρυζο με πράσινα κολοκυθάκια, κολοκυθοανθούς και λεμόνι! Απλοϊκά μαγειρεμένο στην κατσαρόλα χωρίς πολλά-πολλά, ένα φαγητό που μας χορταίνει απόλυτη καλοκαιρινή νοστιμιά!

Υλικά

  • 300 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε μέτρια κυβάκια
  • 200 γρ. γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα στον ρεντέ
  • 10 τρυφερούς κολοκυθοανθούς, ψιλοκομμένους
  • 1 ξερό κρεμμύδι , ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 80 γρ. γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 650 γρ. γρ. ζεστό νερό
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • Φρεσκοτριμμένο λεμονοπίπερο , ή μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι
Για το σερβίρισμα
  • Λεμόνι
  • Φρεσκοτριμμένο λεμονοπίπερο , ή μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

  • Σε μια κατσαρόλα με ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 3’,.
  • Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το σέλερι, τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8’.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το νερό, τον μαϊντανό, τον άνηθο και μαγειρεύουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά για 25’ περίπου.
  • Περίπου στη μέση του μαγειρέματος προσθέτουμε τους κολοκυθοανθούς.
  • Λίγο πριν αποσύρουμε προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα.
  • Σερβίρουμε το κολοκυθόρυζο με επιπλέον λεμόνι και λεμονοπίπερο.

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε στο κολοκυθόρυζο αυγολέμονο ή ντομάτα
- Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές με κολοκυθάκια

Νηστίσιμο Kολοκυθόρυζο με κολοκυθοανθούς, κολοκυθάκια και λεμόνι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close