Τα μουστοκούλουρα, το αγαπημένο κουλουράκι της εποχής, που άλλοι το προτιμούν τραγανό και άλλοι σκληρό ή μαλακό ενώ εγώ είμαι κάπου στη μέση και μοιράζομαι τη δική μου συνταγή για μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι και μούστο, σίγουρα θα σου αρέσει πολύ!
Καταρχήν τα μουστοκούλουρα δε λείπουν ποτέ από το ντουλάπι μας, βλέπεις η γιαγιά Ευτυχία τα έμαθε στην Υβόννη και πλέον της είναι «απαραίτητα», λογικό γιατί τα λες και λίγο «εθιστικά».
Και εμείς ως παιδιά κάθε μέρα τρώγαμε ένα μουστοκούλουρο που αγόραζε από τον φούρνο μαζί με ένα ποτήρι γάλα για απογευματινό.
Τα μουστοκούλουρα έχουν αμέτρητες εκδοχές, με ή χωρίς μούστο, μέ ή χωρίς πετιμέζι.. εγώ προτιμώ και τα δύο, με ή χωρίς κακάο, βάζω ελάχιστο για γεύση και χρώμα και κυρίως, όπως προανέφερα, ψημένα τραγανά ή μαλακά.
Το μόνο που είναι σταθερό στη συνταγή είναι το ελαιόλαδο και συγκεκριμένα προτιμώ πάντα το απαλό ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΟ, για εμένα είναι το καλύτερο γιατί δε «βαραίνει» τη ζύμη και τη γεύση, η γλυκιά του γεύση αναδεικνύει απολαυστικά αυτή την παραδοσιακή συνταγή με την εξαιρετική του ποιότητα.
Ο μούστος και το πετιμέζι αυτή την εποχή είναι παντού, όμως αν δε βρεις μούστο μην ανησυχείς είτε μπορείς να φτιάξεις σπιτικό, εδώ θα δεις τον τρόπο είτε εύκολα μπορείς να αντικαταστήσεις με αραιωμένο χυμό πορτοκαλιού.
Η δόση είναι για περίπου 25 μουστοκούλουρα, όμως σε διαβεβαιώνω πως θα χρειαστείς διπλή γιατί τα εξαφανιστούν σε κλάσματα του δευτερολέπτου, άστα να κρυώσουν καλά και αφήσου στην απόλαση!
Mέχρι την επόμενη συνταγή, την αγάπη μου,
Εύα
Συνταγή για μουστοκούλουρα με πετιμέζι και μούστο
Κατηγορία Συνταγής: Εύκολα γλυκά, Γλυκά για παιδιά, Κουλουράκια
Χρόνος Εκτέλεσης: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 4 μερίδες
Υλικά
160 γρ. πετιμέζι
100 ml μούστο
120 ml Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΟ
50 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 ½ κουταλάκια του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλλο
1 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κάψουλα βανίλια
400 γρ. αλεύρι μαλακό
10 γρ. κακάο άγλυκο
Ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο,τη σόδα και το baking powder.
Βήμα 2: Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το ξύσμα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τον μούστο και το αλεύρι, ζυμώνουμε στη χαμηλή ταχύτητα για ελάχιστα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μια μαλακή ζύμη.
Βήμα 3: Στρώνουμε σε δίσκο ψησίματος αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C. Λαδώνουμε καλά τα χέρια μας, κόβουμε κομμάτια ζύμης 40 γρ. το καθένα και πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε σχήμα σαλίγκαρου.
Βήμα 5: Τοποθετούμε τα μουστοκούλουρα στο δίσκο, τα βάζουμε στο φούρνο και τα καλύπτουμε με ένα ταψί αντίστοιχου μεγέθους. Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα για 25 περίπου λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα αποθηκεύσουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Σε περίπτωση που δεν έχουμε μούστο χρησιμοποιούμε αντίστοιχη ποσοτητα χυμό πορτοκαλιού αραιωμένο
– Είναι βασικό για να έχουμε μαλακά μουστοκούλουρα να τα σκεπάσουμε με ενα ταψί αλλιώς θα γινουν τραγανά
– Αν θέλετε να δείτε πως θα φτιάξετε σπιτικό μούστο δείτε εδώ ή για το πετιμέζι μπορείτε να δείτε εδώ
– Eδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές με ελαιόλαδο