Angel cake με φράουλες, ροδόνερο και μασκαρπόνε

553

Μαμά, μια από τις πιο γλυκές λέξεις σε όλο τον κόσμο, για όλες τις ηρωίδες μαμάδες ετοίμασα με αγάπη το μοναδικό angel cake με φράουλες, ροδόνερο και μασκαρπόνε!

Ομολογώ πως τα τριαντάφυλλα είναι η αδυναμία μου, τα λατρεύω να τα βλέπω σε κήπους αλλά και να τα γεύομαι σε γλυκά.

Επίσης αγαπώ πάρα πολύ το angel cake, ήταν το 2014 που το έφτιαξα πρώτη φορά, όχι και τόσο πετυχημένο..

Πλέον η αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για angel cake, ολόλευκο και αφράτο σαν σύννεφο, το υπόσχομαι!

Το “αγγελικό” κέικ το χρησιμοποιώ συχνά σαν παντεσπάνι, δεν σπάει-δεν χαλάει.

Ταιριάζει πάρα μα πάρα πολύ με γεύσεις που θα ταίριαζαν και σε μια πάβλοβα.

Αρμονικά ταιριάζουν κόκκινα φρούτα, εσπεριδοειδή,  καραμέλα, βανίλια αλλά και το τριαντάφυλλο-ροδόνερο.

Πριν περίπου 2 δεκαετίες έκανα δώρο στην μαμά μου για την γιορτή της μητέρας μια τριανταφυλλιά.

Ήταν η πιο πανέμορφη και μοσχομυριστή ενώ τα ροδοπέταλά της ήταν βρώσιμα.

Από τα μαγιάτικα εκατοντάφυλλα ροδοπέταλά της, φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο ή ροδοζάχαρη, όπως λέγεται.

Ακόμη και ροδόνερο είχα προσπαθήσει να φτιάξω, απλά δεν κρατάει πολύ αφού δεν το έξανα με απόσταξη.

Στο blog ΕΔΩ μπορείς να δεις όλες τις συνταγές με ροδόνερο και τριαντάφυλλο!

Η αλήθεια είναι πως ήθελα να φτιάξω το angel cake με γλυκό τριαντάφυλλο και φράουλες.. όμως δεν πρόλαβα να φτιάξω ροδοζάχαρη.

Παρόλα αυτά, είχα βρώσιμα ροδοπέταλα και φυσικά ροδόνερο από την Χίο και βέβαια αυτή την εποχή οι φράουλες, μονόδρομος!

Δες την συνταγή και μην παραλείψεις να διαβάσεις παρακάτω τις λεπτομέρειες που θα σου λύσουν κάθε απορία🌹

Ποσότητα / Μερίδες: 8
Χρόνος Προετοιμασίας1 hour 45 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος40 minutes
Είδος ΓεύματοςΚέικ
Είδος ΚουζίναςΒρετανική
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Κουζίνα Βρετανική

Angel cake με φράουλες, ροδόνερο και μασκαρπόνε

Εκτυπώση Συνταγής
Ακαταμάχητο, ολόλευκο και αφράτο σαν σύννεφο! Το μοναδικό, εντυπωσιακό angel cake με φράουλες, ροδόνερο και μασκαρπόνε είναι ότι πιο νόστιμο έχεις δοκιμάσει σε κέικ!

Υλικά

Για το angel cake
  • 350 γρ. ασπράδια, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 125 γρ. αλεύρι για κέικ
  • 170 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • κ.γ. κρεμόριο, ή χυμό λεμονιού
  • κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • κ.γ. αλάτι
Για την κρέμα μασκαρπόνε
  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 3-3½ κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τις φράουλες
  • 250 γρ. φράουλες
  • κ.σ. ροδόνερο
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
  • 4-5 φράουλες
  • Βρώσιμα ροδοπέταλα, προαιρετικά

Διαδικασία

Για το angel cake
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185℃ στη λειτουργία του αερόθερμου, καλύπτουμε τον πάτο μια αντικολλητικής ανοιγόμενης φόρμας 26 εκ.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι και το κρεμόριο, τα χτυπάμε για 5' σε δυνατή ταχύτητα.
  • Προσθέτουμε την 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, πασπαλιστά, και την βανίλια, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να αποκτήσει όγκο και κορυφές που "στέκονται".
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε την άχνη και το αλεύρι.
  • Σταματάμε το χτύπημα, και με πολύ προσεκτικές κινήσεις, ενσωματώνουμε με μια μαρίζ το αλεύρι-ζάχαρη άχνη στην μαρέγκα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στην φόρμα, το χτυπάμε ελαφρά στον πάγκο και ψήνουμε για 35-40 στους 185℃, στη λειτουργία του αερόθερμου,
  • Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 15', το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε σχάρα, περίπου για 60' ή και περισσότερο.
Οι φράουλες
  • Κόβουμε τις φράουλες σε μέτριες φέτες, τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το ροδόνερο και την κρυσταλλική ζάχαρη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Η κρέμα μασκαρπόνε
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά για την κρέμα μασκαρπόνε περίπου για 3' και μέχρι να αποκτήσει υφή σφιχτής σαντιγί.
  • Ιδανικά μεταφέρουμε τα ⅔ της κρέμας σε κορνέ, με χοντρή μύτη, και τοποθετούμε τις κρέμες στο ψυγείο για 40'.
Το σερβίρισμα
  • Κόβουμε το κέικ στην μέση, δημιουργώντας 2 παντεσπάνια και τοποθετούμε το ένα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
  • Κρατάμε σχεδόν ⅓ από την ποσότητα της κρέμας μασκαρπόνε για την διακόσμηση.
  • Αν θέλουμε ραντίζουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι που έβγαλαν οι φράουλες, κάνουμε μια στρώση με μπόλικη κρέμα μασκαρπόνε (λίγο παραπάνω από την μισή ποσότητα).
  • Συνεχίζουμε βάζοντας σε μια στρώση όλες τις φράουλες και κάνοντας ροζέτες προσθέτουμε όση κρέμα περίσσεψε.
  • Τέλος γαρνίρουμε την επιφάνεια του κέικ, πασπαλίζουμε με τα ροδοπέταλα και διακοσμούμε με τις ολόκληρες φράουλες.
  • Ιδανικά αφήνομε το angel cake τουλάχιστον 60' στο ψυγείο πριν το σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή

  • Αν η φόρμα που θα ψήσουμε το κέικ δεν είναι 100% αντικολλητική τότε την αλείφουμε με ελάχιστο φυτικό λάδι 
  • Αν δεν έχουμε κορνέ απλώνουμε όλη την κρέμα της γέμισης και πιέζουμε τις μισές φράουλες να βυθιστούν μέσα στην κρέμα

Angel cake_συνταγές με φράουλες

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√  Το angel cake

Ξεκινώντας να φτιάχνεις την περίφημη συνταγή για angel cake πρέπει να έχεις αφήσει τα ασπράδια εκτός ψυγείου περίπου 30′.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις 350 γρ. παστεριωμένα ασπράδια ή 12 ασπράδια από μέτρια αυγά.

Αν προτιμάς μπορείς να κάνεις και την μισή ποσότητα του κέικ σε μικρότερη φόρμα.

Το κρεμόριο, το χρησιμοποιώ πάντα όταν θέλω να φτιάξω μαρέγκα για γλυκά.

Κρατάει το ολόλευκο το χρώμα της στο ψήσιμο και αυτό είναι το ζητούμενο!

Θυμάμαι την απογοητεύση μου όταν κάποτε μια πάβλοβα είχε αποκτήσει ελαφρώς μπεζ χρώμα.

Από τότε πάντα έχω το κρεμόριο στην κουζίνα μου.

Σε κάθε περίπτωση αν δεν έχεις κρεμόριο μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε αντίστοιχη ποσότητα χυμό λεμονιού, βοηθά.

Επίσης η μαρέγκα πρέπει να έχει, στο τέλος, πλούσια υφή για να αποκτήσει και σωστή συνοχή το κέικ

Κάτι που δεν πρέπει να παραλείψεις είναι το καλό κοσκίνισμα της άχνης με το αλεύρι.

Θα τα ενώσεις σε ένα μπολ, μην το προσπεράσεις αυτό και τα προσθέσεις ξεχωριστά στο cake.

Για να αρωματίσεις την μαρέγκα προτίμησε εκχύλισμα βανίλιας.

Εγώ το φτιάχνω μόνη μου με φυσική βανίλια, είναι ασυναγώνιστη, σε κάθε περίπτωση χρησιμοποίησε την βανίλια που θες.

Τέλος θέλω να προσέξεις να κρυώσεις καλά το κέικ επάνω σε σχάρα, τοποθέτησέ το ανάποδα.

Συνήθως φτιάχνω το κέικ ακόμη και δύο μέρες πριν, το τυλίγω με μεμβράνη τροφίμων και το βάζω στο ψυγείο.

Αν δεν το ανέφερα.. πραγματικά το angel cake όσο μένει γίνεται πιο νόστιμο, όμως θέλει να φυλάσσεται αεροστεγώς.

Γενικά είναι ένα σπογγώδες κέικ που στέκεται υπέροχα και κατάλληλο σαν παντεσπάνι σε πολλά γλυκά!

√  Η γέμιση με μασκαρπόνε

Η γαλακτώδης γεύση του μασκαρπόνε ταιριάζει τέλεια με αυτό angel cake.

Το προτιμώ από το τυρί κρέμα, η αλήθεια είναι πως κράτησα ένα κομμάτι και το δοκίμασα και με το τυρί κρέμα τύπου Philadephia.

Οριακά ταίριαζε αλλά αν χρησιμοποιούσα  Philadephia, θα αντικαθιστούσα μόνο ¼ της ποσότητας του μασκαρπόνε.

Δεν μου “καθόταν” αρμόνικά με το ροδόνερο όσο το μασκαρπόνε.

Η ποσότητα της άχνης ζάχαρης στην κρέμα μασκαρπόνε είναι αυτή που ταιριάζει στις δικές μου γεύσεις.

Οι φράουλες της γέμισης ήταν πολύ ώριμες και γλυκιές.

Αν θέλεις πιο γλυκιά την κρέμα μπορείς να την προσαρμόσεις.

Προτείνω να βάλεις την κρέμα μασκαρπόνε σε κορνέ γιατί θα βολέψει καλύτερα.

Κάνουμε δύο στρώσεις, και ανάμεσα οι φράουλες, ο λόγος είναι οτι θέλω υγρασία και κρέμα και στα δύο παντεσπάνια.

Αν δεν έχει κορνέ απλά βύθισε τις μισές φράουλες και κάνε τις υπόλοιπες σε μια στρώση, και ξαναβάζεις κρέμα.

√  Οι φράουλες της γέμισης

Οι φράουλες σε φέτες είναι καλύτερες από το να είναι κομμένες σε τέταρτα.

Ειδικά αν το μέγεθος κάθε φράουλας διαφέρει.

Αρωματίζουμε μόνο τις φράουλες με ροδόνερο, μπορεί εύλογα να ρωτήσεις γιατί δεν βάζουμε ροδόνερο και στην κρέμα ή στο κέικ.

Το ροδόνερο είναι έντονο, αρκεί μόνο τις φράουλες.

Το ελάχιστο σιροπάκι που θα βγάλουν χρησιμοποίησέ το ραντίζοντας την κρέμα.

Φρόντισε το ροδόνερό να είναι καλής ποιότητας, ανάλογα την ένταση του χρησιμοποίησε όση ποσότητα πρέπει.

√  Η διακόσμηση

Όπως είδες στις φωτογραφίες και ανέφερα στην συνταγή χρησιμοποίησα βρώσιμα ροδοπέταλα.

Παρακάτω σου δίνω μερικές εναλλακτικές αν δεν έχεις βρώσιμα ροδοπέταλα:

  • Καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου
  • Φυστίκι Αιγίνης, ψιλοκομμένο
  • Καραμελωμένοι ξηροί καρποί, ψιλοκομμένοι
  • Τριμμένο σκληρό μπισκότο βουτύρου
  • Γκρανόλα

Η σημερινή συνταγή angel cake είπαμε είναι αφιερωμένη στη μαμά γι’ αυτό και είναι φουλ στο χρώμα τα ρόδα και τις φράουλες, σου δίνω ιδέες και για μερικού συνδυασμούς ακόμη:

  • Lemon curd-μασκαρπόνε
  • Τυρί κρέμα-καφέ (σαν τιραμισού)
  • Λευκή σοκολάτα και passon frut
  • Τύπου τράιφλ με κρέμα ζαμπαγιόνε
  • Κρέμα αμυγδάλου με κεράσια
  • Κρέμα σοκολάτα-γιαούρτι με κεράσια
  • Καραμέλα-μπανάνα (σαν μπανόφι)
  • Κρέμα μασκαρπόνε με ανανά ή ροδάκινα ή βερίκοκο

Πάντως ένα να θυμάσαι βάλε το κέικ στο ψυγείο αφού το τελειώσεις με τις κρέμες του και τα όλα του, 4-5 ώρες αναμονή ή ακόμη και μια μέρα!

Κάθε μπουκιά θα είναι μια σκέτη απόλαυση, είμαι σίγουρη θα μπει στα TOP γλυκά με φράουλες! 🍓


Εύα

 

Κέικ με ασπράδια και φράουλες_Συνταγή για το πιο αφράτο κέικ

Angel cake με φράουλες, ροδόνερο και κρέμα τυριού

Συνταγές για angel cake με φράουλες_τούρτα με φράουλες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close