Βουτυράτα και μεταξένια, στ΄αλήθεια τα Cinnamon Rolls είναι άκρως εθιστικά,και ειδικά, γεμιστά με τη γλυκιά κολοκύθα, μπορώ να πω πως είναι η πιο υπέροχη όλων και μη σου πω οτι φέρνει τα Χριστούγεννα λίιιγο πιο κοντά.
Γιατί απλά είναι η απόλυτη Χριστουγεννιάτικη συνταγή για γλυκά!
Όπως κατάλαβες κάποια βιάζεται να νιώσει το “xmastaste” άλλωστε έχω δηλώσει πολλάκις Christmas junkie, για την ώρα ας δούμε πως προέκυψε η γέμιση από γλυκιά κολοκύθα.
Πριν λίγο καιρό, όπως είναι πια πασίγνωστο και στην Ελλάδα, γιορτάσαμε το Halloween!
Λέω γιορτάσαμε γιατί φέτος ήμουν κι εγώ σ΄αυτό το mood.
Βλέπεις όταν έχεις παιδί και θέλεις να του εξάψεις τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και να μοιραστείς μαζί τους μικρές και μεγάλες στιγμές χαράς, όλες αυτές οι περιστάσεις είναι ιδανικές!
Κάπως έτσι μια “όμορφη” Παρασκευή που η Υβόννη έμεινε σπίτι με ίωση, προμηθευτήκαμε τις γνωστές Halloween pumpkins και ξεκινήσαμε τις κατασκευές.
Όσο ο μπαμπάς έφτιαχνέ τις κολοκύθες (μπορεί να είδες στο Instagram τις δημιουργίες του) ετοίμασα μια κολοκυθόπιτα, μια κολοκυθόσουπα και πολύ-πολύ πουρέ!
Καταλαβαίνεις βέβαια οτι έρχονται πολλές συνταγές με κολοκύθα, όπως αυτά τα λαχταριστά best ever Cinnamon Rolls, που έχω φτιάξει 2-3 φορές ξανά και ξανά, είπαμε είναι εθισμός!
Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα
Υλικά
360 γρ. αλεύρι δυνατό-για τσουρέκι
120 γρ. βούτυρο
4 γρ. μαγιά στιγμής ή 15 μαγιά νωπή ή
1 αυγό και 1 κρόκο
120 ml. γάλα
20 γρ. λευκή ζάχαρη
1/3 κουταλάκι του αλάτι
Για την γέμιση
300 γρ. πουρέ από γλυκιά κολοκύθα
40 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη
150 γρ.τυρί κρέμα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
¼ κουταλάκι του αλάτι
Εκχύλισμα φυσικής βανίλιας
Εκτέλεση
Ο πουρές κολοκύθας
Ο πουρές κολοκύθας φτιάχνεται πανεύκολα βάζοντας την κολοκύθα σε χαμηλή φωτιά να βράσει, μόλις στεγνώσει εντελώς είναι έτοιμος, αν θέλουμε βελούδινο πουρέ κολοκύθας την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Η ζύμη
Ζεσταίνουμε το γάλα ώστε ν΄αποκτήσει χλιαρή θερμοκρασία, το τοποθετούμε σ΄ένα μπωλ, μέσα διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σ΄ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε τη μαγιά, τ΄αυγά και το λιωμένο βούτυρο, ζυμώνουμε περίπου 6-7 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια αφράτη και μαλακή ζύμη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σ΄ευρύχωρο βουτυρωμένο μπώλ, σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και ν΄ανέβει σε ζεστό σημείο.
Τα Cinnamon Rolls
Κατόπιν, αφού φουσκώσει η ζύμη, ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τον κρύο πουρέ με τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε ελαφρά και ανοίγουμε τη ζύμη, με την βοήθεια ενός πλάστη σε ένα ορθογώνιο φύλλο πάχους περίπου 45*25, απλώνουμε το μείγμα με την κολοκύθα και πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη.
Τυλίγουμε την ζυμη σε ρολό και με την βοήθεια μιας κλωστής ή με ένα μαχαίρι κόβουμε κομμάτια ζύμης περίπου 3-4 εκατοστά.
Τοποθετούμε τα κομμάτια της ζύμης σε αντικολλητικό ή πυρίμαχο σκεύος, όση γέμιση περισσέψει την απλώνουμε από επάνω.
Αφήνουμε πάλι σε ζεστό σημείο να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 40 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C Κελσίου και ψήνουμε περίπου για 25-30 λεπτά.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την επικάλυψη χτυπώντας στο μίξερ όλα τα υλικά για 4 λεπτά.
Αμέσως περιχυνουμε τα ζεστά τα cinnamon rolls και απολαμβάνουμε!
Σημειώσεις για τη συνταγή
-Μπορούμε στη γέμιση να προσθέσουμε σταφίδες ή σπασμένους ξηρούς καρπούς
-Ακριβώς η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με πουρέ από μήλα ή αχλάδια ή κάστανα
-Η επικάλυψη του τυριού κρέμα δεν πρέπει να μείνει σε ζεστό περιβάλλον περισσότερο από μια ημέρα γιατί θα ξινίσει.