Ντολμαδάκια γεμιστά με ρύζι, μαραθόριζα και σταφίδες (Video)

1.9K

Ντολμαδάκια γεμιστά με ρύζι, μαραθόριζα, σταφίδες , τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα και ψημένα στο φούρνο με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, ένα φαγητό που θα σου θυμίζει καλοκαίρι, όλο το χειμώνα!

Από μικρή με θυμάμαι να έχω «τρελή» αδυναμία στα ντολμαδάκια.

Δεν με ενδιέφερε αν τα ντολμαδάκια ήταν γιαλαντζί, με ρύζι ή αν ήταν με κιμά, με αμπελόφυλλα ή λάχανο, αρκεί να ήταν ντολμαδάκια.

Επίσης, σαρμαδάκια ή γιαπράκια είναι τα πιο συχνά ονόματα τα οποία θα βρεις ανά την Ελλάδα, ο μεζέ ή με συμβολικό χαρακτήρα τα Χριστούγεννα.

Και αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω τα πιο αγαπημένα μου, αυτά είναι τα περίτεχνα Κασιώτικα ντολμαδάκια!

Όταν βρω «έξω» ντολμαδάκια πάντα θα φάω, μάλλον από λαχτάρα, και ας ξέρω πως το 80% των εστιατορίων σερβίρουν κονσέρβα για χειροποίητα.

Και στ΄ αλήθεια δεν είναι κάτι το κακό μια στο τόσο να φάω τα τόσο βίντατζ ντολμαδάκια κονσέρβας άλλωστε τα έχω συνδυάσει με εκδρομές και κάτι παρεΐστικο.

Τώρα που είπα παρέα, σκέφτομαι πως οι ντολμάδες θέλουν «παρέα», όχι μόνο για να φαγωθούν αλλά και για να φτιαχτούν.

Μαζευόμασταν όλοι μαζί στο μεγάλο τραπέζι κάτω από την κληματαριά, νωρίτερα, η θεία μάζευε τα αμπελόφυλλα, μέσα η γιαγιά ζεματούσε τα φύλλα ενώ έξω είχαν απλωθεί όλα τα υπόλοιπα.

Αρχηγός στο τραπέζι η μαμά μου, δεν «έμπαινε» ντολμαδάκι στην κατσαρόλα αν δεν «περνούσε» από έγκριση.

Την πρώτη φορά που έφτιαξα μόνη μου ντολμάδες κατάλαβα πως η ταλαιπωρία δεν είναι το τύλιγμα αλλά το OCD μου που με ανάγκαζε να τυλίγω και να ξετυλίγω ώστε όλα τα ντολμαδάκια να είναι σαν από copy paste.

Anyway, δοκίμασε αυτά τα φανταστικά ντολμαδάκια και δες βήμα-βήμα στο food video που ετοίμασα πόσο εύκολο είναι!

https://www.youtube.com/watch?v=IWvejC7yLwg

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Στη γέμιση η μαραθόριζα, οι σταφίδες και τα μυρωδικά πάνε το ντολμαδάκι «αλλού», αν δεν θέλεις μάραθο ή μαραθόριζα πρόσθεσε λίγο ούζο και μαραθόσπορο, όμως μη βάλεις το ξύδι

Σόταρε το ρύζι ώστε να «κρατήσει» στο ψήσιμο και ο ζωμός είναι τόσο όσο χρειάζεται, μη παρασυρθείς και προσθέσεις επιπλέον ζωμό

Η φρέσκια σάλτσα ντομάτας θα βγάλει τα απαραίτητα υγρά ώστε να ψηθούν σωστά τα ντολμαδάκια στο φούρνο, αν είναι εκτός εποχής χρησιμοποίησε συσκευασμένη ντομάτα στον τρίφτη

Βάλε τα ντολμαδάκια σε “στενό” σκεύος με καπάκι ώστε να μη μαυρίσουν και ξεραθούν στο ψήσιμο

Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα


Συνταγή για ντολμαδάκια γεμιστά με ρύζι, μαραθόριζα και σταφίδες

Κατηγορία Συνταγής: Ελληνική κουζίνα, Μεσογειακές συνταγές, Χορτοφαγικές συνταγές, Γιορτινό τραπέζι, Υγιεινές συνταγές, Νηστίσιμες συνταγές
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 25 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο
Ποσότητα: 6-8 άτομα


Ντολμαδάκια, σαρμαδάκια, γιαπράκια με ρύζι

Υλικά

1 συσκευασία αμπελόφυλλα ΕΔΕΜ
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 μαραθόριζα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
3 κουταλιές της σούπας μάραθο
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
200 γρ. ρύζι νυχάκι
250ml ζωμό λαχανικών
½ κ.γ. κύμινο
50 γρ. μαύρες σταφίδες
1 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξύδι ΕΔΕΜ
30ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για τη σάλτσα
400 γρ. φρέσκια σάλτσα ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας μυρωδικά (μάραθο, δυόσμο, μαϊντανό)
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
40ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

1. Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια, τη μαραθόριζα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο για 2’, προσθέτουμε τη μαραθόριζα, το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το ζωμό, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, το ξύδι.

3. Όταν το ρύζι απορροφήσει τα υγρά αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά και τις σταφίδες, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

4. Στραγγίζουμε και ανοίγουμε τα αμπελόφυλλα, τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.

5. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπολ και περιχύνουμε με τα ντολμαδάκια, ψήνουμε για 25′ στους 180ο C.

6. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια με τη σάλτσα τους, λίγο ωμό ελαιόλαδο και γιαούρτι.

– Για να τυλίξουμε εύκολα τα ντολμαδάκια έχουμε ως βάση μια ξύλινη επιφάνεια και χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι του γλυκού για τη γέμιση
– Κόβουμε με ένα ψαλιδάκι τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα
– Τα αμπελόφυλλα ΕΔΕΜ δεν χρειάζονται ξαρμύρισμα
Εδώ, μπορείς να δεις και άλλες συνταγές από την Ελληνική κουζίνα

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα γιαλαντζί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close