Το πολίτικο σιροπιαστό, δεν φτιάχνεται με φύλλο καταϊφιού, αλλά με μία ζύμη που θυμίζει τσουρέκι!
Αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ του εκμέκ κανταϊφι που οι περισσότεροι γνωρίζουμε!
Εκμέκ Πολίτικο
By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 10-12 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 2 hrs 0 min
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 50 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 3 hrs 50 mins
Το πολίτικο σιροπιαστό, δεν φτιάχνεται με φύλλο καταϊφιού, αλλά με μία …
Υλικά
- > Για την Ζύμη
- 160 gr. αλεύρι για τσουρέκια
- 10 gr. νωπή μαγιά ή 4 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
- 50 gr. βούτυρο
- 20 gr. ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 50 gr. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- > Για το Σιρόπι
- 500 gr. ζάχαρη
- 350 ml. νερό
- κανέλα
- Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
- > Επιπλέον θα Χρειαστείτε
- Σαντιγύ
- Φυστίκι Αιγίνης
- Κανέλα
Οδηγίες
- Το προζύμι
Διαλύουμε την μαγιά σε 4 κουταλιές της σούπας νερό χλιαρό.
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε την μαγιά με 2-3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.
Σκεπάζουμε το προζύμι και το αφήνουμε 25 λεπτά να φουσκώσει. - Η ζύμη
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, την ζάχαρη, το αυγό, το γάλα, το γιαούρτι και την βανίλια.
Βάζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, το μείγμα που ετοιμάσαμε, το αλάτι και τα μυρωδικά. - Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ελαστική, λεία και μαλακή ζύμη.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. - Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα την ζύμη, σε ζεστό μέρος.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι στρογγυλό, περίπου 24 εκατοστών.
Απλώνουμε την ζύμη ομοιόμορφα.
Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 20 λεπτά. - Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160° C βαθμούς στο αερόθερμο.
Κατόπιν στρώνουμε μία λαδόκολλα στην σχάρα του φούρνου, αναποδογυρίζουμε ψήνουμε για 30 λεπτά στους 120° C βαθμούς στο αερόθερμο.
Αφήνουμε να κρυώσουν και ξαναβάζουμε την ζύμη στο ταψί για να την σιροπιάσουμε. - Το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5′ λεπτά. - Το σιρόπιασμα
Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στην ζύμη και σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά.
Αφήνουμε να απορροφηθεί καλά το σιρόπι περίπου 2 ώρες.
Βάζουμε το εκμέκ στο ψυγείο.
Σερβίρουμε με σαντυγί, τριμμένο φυστίκι και κανέλα!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ανατολιτικη
- ΤΥΠΟΣ: Επιδορπιο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο