Η νηστίσιμη τάρτα -τύπου galette- με μαριναρισμένα ντοματίνια, με τριφτή ζύμη ελαιόλαδου και την plant based μοτσαρέλα θα σε ξετρελάνει!
Ημέρες νηστείας και ψάχνεις το ιδανικό “συστατικό” που θα δώσει γεύση, ακόμη και στις πιο απλές συνταγές;
Το έχουμε, λέγεται PLANTEESE MOZZINO και δεν απίστευτο οτι μια plant based μοτσαρέλα μπορεί πραγματικά να “λιώνει”, τόσο μα τόσο νόστιμα!
Τα φυτικά και plant based προϊόντα δεν είναι πλέον μια τάση, είναι η νέα επιλογή που κερδίζει όλο και περισσότερο στις συνήθειές μας.
Και βέβαια δεν χρειάζεται κάποιος να είναι vegan, να νηστεύει, να αποφεύγει τα γαλακτοκομικά για να το επιβεβαιώσει.
Τάρτα με μαριναρισμένα ντοματίνια και plant based μοτσαρέλα
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για τη γέμιση
- 180 γρ. PLANTEESE MOZZINO, τριμμένο
- 400 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα, κομμένα στη μέση
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. λευκό βαλσαμικό
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 1 τοματοπελτέ
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για την ζύμη
- 60 γρ. PLANTEESE ITALIAN STYLE
- 300 γρ. μαλακό αλεύρι
- 1 κ.σ. ξύδι
- 110 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. παγωμένο νερό
- ¼ κ.γ. θυμάρι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα ντοματίνια, τα μυρωδικά, το κρεμμύδι το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη ή και μέχρι 2 ώρες.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας με τα δάχτυλά μας, και τρίβοντας το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη.
- Προσθέτουμε το PLANTEESE ITALIAN STYLE, το παγωμένο νερό και το ξύδι, μαζεύουμε όλα τα υλικά σε μια ζύμη.
- Δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε ιδιαίτερα αρκεί να μαζευτεί η ζύμη σε μια μπάλα.
- Ανοίγουμε 2 αντικολλητικά χαρτιά ψησίματος και βάζουμε ανάμεσα τη ζύμη.
- Προθερμαίνουμε
- Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε σε λεπτή ζύμη 0,8 εκ περίπου και με διάμετρο 26εκ. και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180℃.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον πελτέ, προσθέτουμε τη μισή μαρινάδα από τα ντοματίνια, ανακατεύουμε και απλώνουμε τη σάλτσα στη βάση.
- Προσθέτουμε το μισό PLANTEESE MOZZINO τριμμένο και τα ντοματίνια, επάνω στη ζύμη αφήνοντας περίπου 4 εκ. κενό έως τις άκρες για να κλείσουμε την τάρτα.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο PLANTEESE MOZZINO τριμμένο. θυμάρι και περιχύνουμε με 4-5 κ.σ. από τη μαρινάδα.
- Ανασηκώνουμε τις άκρες και κλείνουμε την τάρτα, αλείφουμε με νερό ή ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι η σουσάμι.
- Ψήνουμε για 40’ στις αντιστάσεις στους 180℃ για 40' και σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό.
Σημειώσεις για τη συνταγή
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Η plant based μοτσαρέλα
Για την τάρτα με μαριναρισμένα ντοματίνια χρησιμοποίησα PLANTEESE MOZZINO τριμμένο και άλλα και το PLANTEESE ITALIAN STYLE τριμμένο.
Είναι πραγματικά η συγκεκριμένη plant based μοτσαρέλα ότι καλύτερο έχω φάει σε φυτικό τυρί;
Επιβεβαιώνω, η γεύση της θυμίζει μοτσαρέλα και “φέρεται” σαν αυτή.
Επίσης αυτό που ξεχωρίζω στα PLANTEESE εκτός από την γεύση είναι οτι δεν περιέχουν palm oil και δεν είναι GMO.
√ Η τριφτή ζύμη με ελαιόλαδο
Είμαι αυτή που όταν της σερβίρουν τάρτα αλμυρή ή γλυκιά θα φάει την γέμιση και όχι την ζύμη.
Δεν είμαι οπαδός της κλασικής τάρτας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, γι΄αυτό και στο blog παρουσιάζω συνταγές για τάρτα τύπου galette.
Προτιμώ την τριφτή τους υφή αλλά και την “διακριτικότητα” με την οποία τυλίγει κάθε υλικό.
Στη συνταγή για νηστίσιμη τάρτα χρησιμοποίησα ελαφρύ ελαιόλαδο κατάλληλο για γλυκά και επιπλέον αλεύρι μαλακό.
Το μαλακό αλεύρι δίνει πιο τραγανό-τριφτό αποτέλεσμα, κι εδώ λόγω της απουσίας του βουτύρου, το χρειάζομαι.
Τέλος προτείνω ανεπιφύλακτα και την αντικατάσταση με αλεύρι ολικής, περίπου τη μισή ποσότητα και μειώνουμε τα υγρά κατά 1/4.
Η ζύμη με ελαιόλαδο δεν χρειάζεται αναμονή, την βάζω ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά για να ανοίξει πανεύκολα!
√ Τα μαριναρισμένα ντοματίνια
Ο λόγος που επέλεξα να μαρινάρω τα ντοματίνια είναι επειδή ήθελα τα νόστιμα ζουμάκια τους να βοηθήσουν την plante based μοτσαρέλα να λιώσει τέλεια.
Γενικά μου αρέσει να μαρινάρω για λίγη ώρα τα ντοματίνια στις συνταγές μου, ειδικά όταν ψήνονται γίνονται ακόμη πιο γευστικά.
Το ελαιόλαδο τα ενυδατώνει και τα νοστιμίζει.
Και οπωσδήποτε τόσο το κρεμμύδι όσο και το σκόρδο τους προσδίδει αυτή την “ζωντάνια” χωρίς να υπερκαλύπτει.
Και για τον βασιλικό δεν το συζητώ, άχαστος συνδυασμός!
Γενικά άχαστη είναι αυτή η λαχταριστή τάρτα, αποθήκευσε την συνταγή όχι μόνο για τις ημέρες νηστείας αλλά και για όποτε θες να φτιάξεις κάτι σούπερ λαχταριστό και ελαφρύ.
Και βέβαια όσοι ακολουθείτε vegan διατροφή ή θέλετε να ευχαριστήσετε τους vegan στο πασχαλινό σας τραπέζι με αυτή τη συνταγή θα σας αγαπήσουν παραπάνω!
♡
Εύα