Το ιταλικό risotto είναι ένα φαγητό που στην κουζίνα μου μαγειρεύεται συχνότατα με ό,τι διαθέτει το ψυγείο μου, όμως το πιο αγαπημένο μου είναι το ριζότο με μανιτάρια και μυρωδικά!
Η βαθιά νοστιμιά, αυτός είναι ο τέλειος χαρακτηρισμός γι’ αυτό το φαγητό!
Πριν λίγο καιρό βρήκα σε κάποιο ντελικατέσεν τα μανιτάρια king oyster (Πλευρώτους ο Ερυγγίος).
Χωρίς δεύτερη σκέψη αγόρασα μερικά γιατί όσες φορές τα είχα δοκιμάσει «έξω» είχα ενθουσιαστεί, πόσο μάλλον τώρα που θα μπορούσα να τα μαγειρέψω μόνη μου!
Η πρώτη king oyster συνταγή που μου ήρθε στο μυαλό δεν ήταν άλλη από τα σωτέ μανιτάρια με ελαιόλαδο και μυρωδικά.
Η δεύτερη ήταν μια συνταγή για ριζότο με μανιτάρια και κάπως ετσι σκέφτηκα να συνδυάσω ένα risotto με σωτέ μανιτάρια και φρέσκα μυρωδικά.
Συχνά όταν τρώω έξω, risotto με μανιτάρια, αυτό που δεν μου αρέσει είναι οτι δεν νιώθω τα μανιτάρια..
Δεν τα νιώθω «ζωντανά» – τραγανά και γευστικά ενώ ακόμη συχνότερα η μόνη δυνατή αίσθηση μανιταριού, ας πούμε, είναι το λάδι τρούφας.
Βέβαια έχω φάει και ριζότι έξω που ακόμη κλείνω τα μάτια και τα ονειρεύομαι, απίστευτες γεύσεις!
Επίσης μια ακόμη συχνή αστοχία που αφορά κυρίως το «σπιτικό» ριζότο και πραγματικά με ξενερώνει, λίγο περισσότερο, από το λάδι τρούφας είναι ο δυνατός ζωμός κότας -και ειλικρινά- αυτό δεν θα ήθελα να το αναλύσω γιατί σίγουρα είναι μια κοινή διαπίστωση.
Ενώ αυτό που μου την «σπάει» περισσότερο και φυσικά μου έχει συμβεί είναι να μου στεγνώσει το ριζότο, όταν βιάζομαι και δε του δίνω την ευλαβική προσοχή που απαιτεί.
Μπορεί το risotto να φαίνεται εύκολο όμως θέλει «φροντίδα» από την επιλογή των υλικών μέχρι το χύλωμα του.
Όταν θέλω να μαγειρέψω ριζότο με μανιτάρια αυτό που κάνω είναι να φτιάχνω ζωμό από αποξηραμένα μανιτάρια.
Άλλες φορές τα μουλιάζω και κρατώ τον ζωμό και άλλες φορές τα αλέθω και τα ανακατεύω, μαζί με ίνες από κρόκο Κοζάνης μέσα στο καυτό νερό, όπως έκανα σε αυτή τη συνταγή και αυτό του δίνει «εκείνη» τη βαθιά γεύση!
Όσο μαγειρεύω το ριζότο φροντίζω να το ανακατεύω συνεχώς ειδικά προς το τέλος του ελέγχω να μη στεγνώσει, ούτε να παραβράσω το ρύζι.
Η ποσότητα του ζωμού είναι όση ακριβώς χρειάζομαι, προς το τέλος πρέπει να μένει ζουμερό (βλέπε στην φωτογραφία κάτω) και με υγρά τα οποία θα “τραβήξει” ως το σερβίρισμα.
Και αυτά ήταν τα μοναδικά μανιτάρια μέσα στο ριζότο αφού ταυτόχρονα με το χύλωμα του risotto ετοίμαζα και τα σωτέ μανιτάρια που θα έμπαιναν στο σερβίρισμα.
Εκτός από τα king oyster χρησιμοποίησα και ένα μέτριο πορτομπέλο μανιτάρι, τα μυρωδικά τα «έσπασα» στο γουδί μαζί με κόκκους από πιπέρια, μια μικρή σκελίδα σκόρδο και ελαιόλαδο.
Και ύστερα ήρθε η ώρα του φαγητού, ξέρεις ποια είναι για μένα η απόδειξη της επιτυχίας ένα φαγητού;
Να κοιτάζομαι στα μάτια με τους υπόλοιπους, απλά να κουνάμε το κεφάλι σε κάθε μπουκιά και απλά να ξαναμιλάμε όταν θέλουμε ακόμη μια κουταλιά, αυτό το συναίσθημα της απόλαυσης με γεμίζει τόση ευτυχία!
Ριζότο με Μανιτάρια King Oyster και Μυρωδικά |Risotto με Μανιτάρια
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 μερίδες
Υλικά
Για το ριζότο
200 γρ. ρύζι arborio ή carnaroli
10 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
6-7 ίνες κρόκο Κοζάνης
700 ml καυτό νερό
30 ml ελαιόλαδο
60 γρ. βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας Αρσενικό Νάξου
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι
Για τα μανιτάρια με μυρωδικά
250 γρ. μανιτάρια king oyster
150 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκα μυρωδικά (εστραγκόν, θυμάρι, ρίγανη)
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
40 ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκους πιπεριών
Θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
1. Στον επεξεργαστή τροφίμων αλέθουμε τ΄αποξηραμένα μανιτάρια. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη σκόνη των μανιταριών και τις ίνες του κρόκου. Κρατάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας ζεστό.
2. Κόβουμε τα μανιτάρια king oyster σε μέτρια κομμάτια και το πορτομπέλο σε φέτες.
Στο γουδί “σπάμε” τους κόκκουςτων πιπεριών με το σκόρδο, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το μαϊντανό και το ελαιόλαδο.
3. Ετοιμάζουμε το ριζότο:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και πατάμε ελαφρά τη σκελίδα του σκόρδου, σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να “ιδρώσει”, προσθέτουμε τη σκελίδα του σκόρδου και το ρύζι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 περίπου λεπτό.
4. Ξεκινάμε να προσθέτουμε ζωμό στο ρύζι, με προσοχή σε μικρές ποσότητες κάθε φορά περιμένουμε να “ρουφήξει” τα υγρά το ρύζι και συνεχίζουμε, ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
5. Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια:Ταυτόχρονα τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και με το μείγμα μυρωδικών που ετοιμάσαμε σωτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά και τα κρατάμε ζεστά.
6. Δοκιμάζουμε το ριζότο και διορθώνουμε το αλάτι, όταν το ριζότο χυλώσει τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το τριμμένο Αρσενικό, σερβίρουμε σε 5 λεπτά το ριζότο με τα σοταρισμένα μανιτάρια σε κάθε πιάτο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια μανιτάρια μας αρέσουν
– Αν δεν μας αρέσει η “δυνατή” γεύση του προτεινόμενου τυριού χρησιμοποιούμε γραβιέρα ή Grana Padano
– Ο ζωμός πρέπει να είναι συνεχώς ζεστός
– Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές με μανιτάρια