Σπιτικό ψωμί ολικής για τοστ

533

Το ιδανικό πρωινό για εμένα, συνήθως περιλαμβάνει ζεστό ψωμί, και μόνο η μυρωδιά του  με «ξυπνά» τόσο μοναδικά, ειδικά αυτό το ψωμί ολικής για τοστ είναι τέλειο!

Η συνταγή για ψωμί του τόστ είναι μία από τις δημοφιλέστερες του blog.

Όμως αυτή η συνταγή για σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης με γιαούρτι θα γίνει η αγαπημένη σου γιατί είναι απίστευτα αφράτο, πεντανόστιμο και πανεύκολο ψωμί για τοστ!

Και ξέρεις τί κάνει τη διαφορά σε αυτό το σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης; Το γιαούρτι!

Δοκίμασέ το και θα το διαπιστώσεις, ειδικά αν έχεις ξαναφτιάξει σπιτικό ψωμί του τοστ.

Πραγματικά το καλύτερο σπιτικό ψωμί για τόστ, το φτιάχνεις αποβραδίς, στην κλασική, μακρόστενη φόρμα ή σε καρβελάκι και το πρωί ετοιμάζεις το καλύτερο τοστ!

Φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με τους αγαπημένους μας συνδυασμούς, αβοκάντο και ένα soft boiled αυγό του ταιριάζουν εξαιρετικά.

Βέβαια, φαντασία να υπάρχει και «χωράνε» τα πάντα στο τοστ…

Εξάλλου στις Νο1 τάσεις για πρωινό, όπως γνωρίζεις πολύ καλά, δε λείπει ποτέ η πρόταση για το «ανοιχτό» τοστ με τα «όλα» του… και εδώ κολλάει η φράση «δε θέλω να το αναλύσω, θέλω να το φάω»! 

 Τόστ με σπιτικό ψωμί ολικής, gouda, αβοκάντο και αυγό


Συνταγή για σπιτικό ψωμί ολικής

Κατηγορία Συνταγής: Πρωινό-Brunch
Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα


Υλικά

Για το σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης

430 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
20 γρ. νωπή μαγιά
180 γρ. χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας βρώμη

Για το open tost

1 συσκευασία Gouda
4 αυγά
2 αβοκάντο
6 ντοματίνια
4 βρασμένα baby καρότα
1 μοσχολέμονο
Κόλιανδρο
Αλάτι

Εκτέλεση

Το ψωμί
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, ελαφρά χλιαρό, μέσα διαλύουμε το μέλι, την μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.

Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά.

Κατόπιν σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το γιαούρτι και το προζύμι και  ζυμώνουμε για 5 λεπτά.

Αφήνουμε για 35-40 λεπτά τη ζύμη σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί και πλάθουμε ένα καρβέλι ή μια φρατζόλα.

Σε ένα σκεύος στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα, πασπαλίζουμε με τη βρώμη και ακουμπάμε μέσα το ψωμί.

Αφήνουμε για 40 λεπτά, ξανά σε ζεστό σημείο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.

Αφού περάσουν τα 40 λεπτά, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα δίσκο ψησίματος και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τη φουσκωμένη ζύμη. Ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα

Το σερβίρισμα

Βάζουμε τα αυγά να βράσουν από 4-7 λεπτά, ανάλογα με τη ρευστότητα που επιθυμούμε.

Σε ένα μπώλ βάζουμε το αβοκάντο και το πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε το χυμό του μοσχολέμονου, λίγο κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.

Σε κάθε φέτα ψωμιού βάζουμε μια κουταλιά αβοκάντο, 2 φέτες gouda και ένα αυγό κομμένο στη μέση.

Σερβίρουμε με τα ντοματίνια και τα καρότα.


 

Συνταγή για Ψωμί Ολικής
Συνταγές για Σπιτικό Ψωμί Ολικής
Εύκολο Σπιτικό Ψωμί Ολικής
Σπιτικό Ψωμί Ολικής
Συνταγές Σπιτικό Ψωμί για Τόστ
Συνταγές για Brunch
Συνταγές με Τυρί Γκούντα
Ιδέες για Brunch

Join the Conversation

  1. Σοφία says:

    Τα καρότα πως τα δοαχειριζομαστε; Βράζουμε ελαφρά και μετά τα περνάμε από βούτυρο;

    1. Σοφία καλημέρα,

      ακριβώς μπορούμε να τα βράσουμε ή να κάνουμε στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν κατόπιν λίγο βούτυρο και αν θέλουμε να γλασάρουν ελάχιστο μέλι εναλλακτικά στο φούρνο όπου δεν χρειάζονται επιπλέον διαδικασία.

      Καλή επιτυχία,
      Ε.

  2. Σοφία says:

    Ευχαριστώ! Επίσης στο site δε λειτουργεί το κουμπί της αναζήτησης και το κουμπί που ψάχνουμε τις κατηγορίες των συνταγών. Δε ξέρω αν είναι μόνο δικό μου πρόβλημα ή γενικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close