Το άρωμα του ψημένου σουσαμιού και η γεύση του και ξυπνά τις πιό όμορφες αναμνήσεις μας!
Ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας!
Φθηνό, εύκολο και νόστιμο, το μικρό τραγανό σουσαμένιο κουλούρι
αποτελούσε το πιο αγαπημένο σνάκ της παλιάς εποχής… και πλέον και της σημερινής!
Αν και δεν έχει κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, καθιερώθηκε με την ονομασία “κουλούρι Θεσσαλονίκης”!
Για την ιστορία
Η ιστορία του ξεκινάει την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα στη Θεσσαλονίκη.
Η λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη ‘κολλίκιον”.
Αναφορές γύρω από το κουλούρι και στη λαϊκή μας παράδοση.
Οι αρτοποιοί στους φούρνους ετοίμαζαν τα κουλούρια πριν ξημερώσει και η μυρωδιά
του ψημένου σουσαμιού ήταν πειρασμός για κάθε περαστικό.
Οι μικροπωλητές με τους ταβάδες στο κεφάλι ή με καλάθια ξεχύνονταν στους δρόμους από τα ξημερώματα και μέχρι το πρωί ξεπουλούσαν.
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα άκρος παραδοσιακό και αυθεντικό αρτοσκεύασμα, νοστιμιά του, παραμένει αναλοίωτη μέσα στο χρόνο,
χάρη στα απλά και αγνά υλικά του, του οποίου η “φήμη” έχει εξαπλωθεί πανελληνίως!
Στην Πόλη οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους ως “κουλούρι Θεσσαλονίκης”.
Αργότερα, την ίδια ονομασία χρησιμοποιούσαν και οι κουλουρτζήδες των Αθηνών.
Έτσι προσδιόρισαν ιστορικά το διαδεδομένο σήμερα στην Ελλάδα κουλούρι Θεσσαλονίκης με το γνωστό στρόγγυλο σχήμα και την τρύπα στην μέση,το άφθονο σουσάμι και την τραγανή αξεπέραστη γεύση.
Διατροφική Αξία
Το σνακ μικρών και μεγάλων, το κουλούρι αυτό αποτελεί καθημερινή αγαπημένη συνήθεια!
Η ιδανική λύση μαζί με ένα τυράκι, κλασικό συνοδευτικό, για ένα υγιεινό κολατσιό, για πρωινό, συνοδεύει και τον καφέ σας!
Περιέχει μόνο 85 θερμίδες και μηδέν λιπαρά, γιΆ αυτό και συστήνεται ανεπιφύλακτα από τους διατροφολόγους.
Τέλος λόγω στα αγνά συστατικά του, προτιμάται κατά την περίοδο της νηστείας.
Η συνταγή
Τα υλικά απλά αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, ελαιόλαδο και οπωσδήποτε άφθονο σουσάμι.
Η ζύμη ζυμώνεται και απλώνεται σε μικρά στρόγγυλα μπαστουνάκια, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται στην στόφα για 20 περίπου λεπτά.
Βυθίζονται σε ζεστό νερό, πασπαλίζονται με πολύ σουσάμι και ψήνονται στο φούρνο.