Τα Βατικιώτικα κρεμμύδια γιαχνί είναι ένα παραδοσιακό, λαδερό φαγητό με βατικιώτικα κρεμμύδια από την Λακωνία, την γη παραγωγής των κρεμμυδιών αυτών, όπου γίνονται προσπάθειες από τοπικούς φορείς να χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. προϊόν!
Βατικιώτικα Γιαχνί Κρεμμύδια με Κύμινο
By 12 Μαΐου, 2014
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 4 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 5 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 30 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 35 mins
Όχι οτι η συνταγή τούτη εδώ είναι κάτι το συγκλονιστικό, αν ήδη αναρωτιέσαι γιατί στην προτείνω... η απάντηση βρίσκεται στο θεϊκό αυτό υλικό, το κρεμμύδι.
Μες το μυαλό μου "ανταγωνίζεται" το αλάτι και το κρεμμύδι, ποιο θα επικρατούσε αν έπρεπε να διαλέξω ένα υλικό να μαγειρεύω μαζί του για πάντα, σίγουρα το αλάτι είναι αναντικατάστατο αλλά η γλύκα του κρεμμυδιού είναι αξεπέραστη!
Όπως και να έχει το κρεμμύδι το αγαπώ σε κάθε μορφή του, ειδικά αυτην την εποχή αγαπώ τα βατικιώτικα κρεμμύδια από την Μεσσηνία, τα κόκκινα, τα πικάντικα, τα συμπαγή που τα τρως όπως μπορείς να φανταστείς!
Τα βατικιώτικα κρεμμύδια γιαχνί είναι οτι ακριβώς διαβάζεις, κοκκινιστά κρεμμύδια όχι στιφάδο... γιαχνί, εκεί κάτω όμως στην Μεσσηνία, παραδοσιακά τα μαγειρεύουν γιαχνί απλά και λιτά με μπόλικο κύμινο.
Βρήκες κρεμμύδια βατικιώτικα; Παραμέρισε όλες τις σκέψεις σου και κάνε τα γιαχνί, υπάρχει λόγος...
Υλικά
- 1000 gr. κρεμμύδια Βατικιώτικα
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
- 2 μεγάλες αποφλοιωμένες ντομάτες
- 2-3 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξύδι προαιρετικά
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες
- Διαλέγουμε φρέσκα βατικιώτικα κρεμμύδια μεγάλα ή μικρά δεν έχει σημασία αρκεί να είναι ομοιόμορφα.
- Τεμαχίζουμε τα κρεμμύδια σε 4 ή 6 κομμάτια και ένα ακόμη κρεμμύδι, το οποίο το ψιλοκόβουμε.
- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε αρκετό ελαιόλαδο, να καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλα, σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το ξύδι, τον πελτέ, τις ντομάτες, το κύμινο, την ζάχαρη και αλατοπίπερο.
Σωτάρουμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε νερό, προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται γι' αυτό και όσο θέλεις να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Κυρίως πιάτο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Εύκολο