Η μαγειρίτσα δε λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι και για φέτος στο δικό μου τραπέζι, εκτός από την παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο, θα σερβιριστεί μια ακόμη μαγειρίτσα, με ντομάτα, μια μοναδική συνταγή για μαγειρίτσα που έρχεται από την Πελοπόννησο, το μανιάτικο ρεγάλι!

Οι περισσότεροι από εμάς θα βρεθούμε σε αγαπημένους προορισμούς και κυρίως στα υπέροχα χωριά και πόλεις της Ελλάδας, όπου η παράδοση, τα ήθη και έθιμα, είναι «ζωντανά».

Το πασχαλινό τραπέζι θα μαζέψει γύρω του την οικογένεια, τους φίλους και τους φιλοξενούμενους, κάθε νοικοκυρά βάζει τα δυνατά της να προσφέρει και να ευχαριστήσει όλα τα αγαπημένα πρόσωπα!

Κι ενώ το ψήσιμο του οβελία, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι είναι αντρική υπόθεση, όλα τα υπόλοιπα αφήνονται στα έμπειρα χέρια των γυναικών.

Ήδη από τη Μεγάλη Πέμπτη προετοιμάζονται σταδιακά, ξεκινώντας από το βάψιμο των αυγών, με κλασικό κόκκινο χρώμα ή με φυτικές βαφές (βλέπε κρεμμυδόφυλλα, κουρκουμά κτλ.) ενώ κάποιες χρυσοχέρες τα στολίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο με αποτυπώματα φύλλων.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, τα πασχαλινά κουλουράκια και τα τσουρέκια θα μοσχοβολίσουν τις κουζίνες με μαχλέπι, μαστίχα και κακουλέ, για φέτος σου προτείνω αυτά τα υπέροχα πασχαλινά κουλουράκια με ελαιόλαδο που ετοιμάσαμε για το νέο site του ΑΛΤΙΣ!

Το αποκορύφωμα της γεύσης, ένα βήμα πριν τη Κυριακή του Πάσχα, το Μεγάλο Σάββατο και την Ανάσταση, σε κάθε τραπέζι η μαγειρίστα θα είναι το κυρίαρχο πιάτο, συνταγές για μαγειρίτσα και για κάθε γούστο!

Η δική μου, πιο αγαπημένη, συνταγή είναι η συνταγή για μαγειρίτσα φρικασέ με αυγολέμονο ενώ η δεύτερη είναι η κοκκινιστή μαγειρίτσα, το εντελώς διαφορετικό μανιάτικο ρεγάλι.

Η μανιάτικη μαγειρίτσα δε διαφοροποιείται μόνο στη προσθήκη της ντομάτας, αφού ο μάραθος και τα μπαχαρικά πρωταγωνιστούν. Πρωτη φορά την είχα δοκιμάσει στην Καλαμάτα όπου βρέθηκα πριν 6-7 χρόνια.

Φέτος την ανέσυρα το ρεγάλι από τη γευστική μου μνήμη χάρη στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα που προέρχεται από τους ξακουστούς ελαιώνες της Καλαμάτας.

Τελικά ήταν το καλύτερο για την παραδοσιακή μαγειρίτσα της Πελοποννήσου, όπως αποδείχτηκε, αφού η ντελικάτη γεύση του ταιριάζει ιδανικά με τέτοιου είδους εδέσματα, δοκίμασέ το και θα το διαπιστώσεις αμέσως!


Μανιάτικο Ρεγάλι Μαγειρίτσα


Χρόνος Εκτέλεσης: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Υλικά

1 αρνίσια συκωταριά
3 ντομάτες κονκασέ
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μάραθο
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
100 ml τοματοχυμό
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
150 ml κόκκινο κρασί
80 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Φρέσκο θυμάρι
3-4 κόκκους μπαχάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1 Βάζουμε τη συκωταριά σε άφθονο κρύο νερό μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ξύδι για 4-5 ώρες.

Κατόπιν την ξεπλένουμε, τη ζεματάμε για 5 λεπτά σε καυτό νερό και μόλις κρυώσει την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια.

2 Σε ευρύχωρο, βαθύ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τη συκωταριά μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 1-2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, τον τοματοχυμό, τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.

3 Προσθέτουμε περίπου 250 ml. νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε το ρεγάλι με ρύζι πιλάφι.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να φτιάξουμε τη μαγειρίτσα με μανιτάρια, αν ακολουθούμε χορτοφαγική διατροφή

Συνταγή για Μαγειρίτσα

Συνταγές Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ

ALTIS Ελαιόλαδο Συνταγές

Παραδοσιακές Μανιάτικες Συνταγές

Συνταγή για Μαγειρίτσα με Ντομάτα

Συνταγές για Μαγειρίτσα_Greek Recipes

Συνταγή για Μαγειρίτσα

Πασχαλινές Συνταγές Μαγειρίτσα

Συνταγές για Κοκκινιστή Μαγειρίτσα

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.