Κροκέτες μπακαλιάρου με εύκολη σκορδαλιά (Video)

2697
0

25η Μαρτίου και από όσα θα “κάναμε” αύριο.. εντέλει το μόνο σίγουρο είναι ο μπακαλιάρος, ετσι κι εγώ ετοίμασα κροκέτες μπακαλιάρου με εύκολη σκορδαλιά (Video) για ένα γιορτινό lockdown.. όποιος δοκίμασε απλά λάτρεψε!

Οι αναζητήσεις το φαγητό και οι συνταγές μαγειρικής έχουν πάρει “φωτιά”, λογικά θα πρέπει να είναι η δεύτερη λέξη αναζήτησεις στο google μετά τη λέξη κορωνοϊός…

Προσωπικά αγαπώ τον μπακαλιάρο όχι μόνο επειδή είναι πεντανόστιμος και μαγειρεύεται με ποικίλους τρόπους.

Ο μπακαλιάρος, συγκεκριμένα ο υγράλατος, είναι μια απίστευτα συναισθηματική και δυνατή ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια, βαθιά συνδεδεμένη με τον παππού μου και την ταβέρνα μας.

Όπως ίσως γνωρίζετε με τον όρο ταβέρνα, παραδοσιακά, δεν αναφερόμαστε σε ένα μέρος όπου σερβίρονται μόνο κρεατικά, τζατζίκι και πατάτες, τόσο τα μαγειρευτά όσο και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά πάντα υπήρχαν και υπάρχουν στον κατάλογο.

Στην μικρή ταβέρνα μας, οι σπεσιαλιτέ ήταν τρεις, το σπληνάντερο, το κοντοσούβλι και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά.

Υπήρχε πάντα ξαρμυρισμένος στην κουζίνα και η εξοικείωσή μου ήταν τόση που πάντα πήγαινα και τσιμπούσα μικρά κομμάτια, τον έτρωγα λίγο σα “σούσι” μαζί με τον παππού μου για να δούμε αν είχε ξαρμυρίσει σωστά.

Ακόμη και αυτή τη στιγμή, νιώθω σα να τον μυρίζω, να το γεύομαι και να τον βλέπω μπροστά μου μέσα στο χρυσό τραγανό κουρκούτι από μπύρα, ζουμερό και τόσο σωστά ξαρμυρισμένος.

Η προετοιμασία του, ρουτίνα, όπως και της σκορδαλιάς που έφτιαχναν στο ξύλινο γουδί με περισσεύματα ψωμιού και η μυρωδιά πάντα υπήρχε “εκεί”, ένα συνοθύλευμα από σκόρδο και ξύδι.

Και όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, την 25η Μαρτίου το “δυνατό χαρτί” δεν ήταν ο τηγανητός αλλά ο μπακαλιάρος πλακί με πολλά κρεμμύδια και σταφίδες.

Anyway, όπως είδες και στο video οι κροκέτες μπακαλιάρου είναι πανεύκολες αλλά η highlight λέξη αυτή της συνταγής είναι η νοστιμιά, η απόλυτη νοστιμιά του μπακαλιάρου και της συνταγής για εύκολη σκορδαλιά, trust me!

Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα

Κροκέτες μπακαλιάρου με εύκολη σκορδαλιά _ μπακαλιάρος

Συνταγή για κροκέτες μπακαλιάρου με εύκολη σκορδαλιά
Κατηγορία Συνταγής: Θαλασσινά, Ελληνική Κουζίνα, Γιορτινές Συνταγές
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα
Υλικά
Για τις μπακαλιαροκρεκέτες

500 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
250 γρ. πατάτες
1 ξερό κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κουταλιές της σούπας άνηθο
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κουταλάκι του γλυκού baking powder
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 αβγό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για το τηγάνισμα

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα

Για την εύκολη σκορδαλιά

300 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
4 σκελίδες σκόρδο
80ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
30ml μηλόξυδο
1 λεμόνι
Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής
Η εύκολη σκορδαλιά

1. Αφαιρούμε το πράσινο φύτρο από τα σκόρδα και τα πολτοποιούμε σε γουδί.

2. Βρέχουμε το ψωμί με νερό και το στίβουμε καλά

3. Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά προσθέτωντας σε ροή το ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε τη σκορδαλιά και διορθώνουμε τη γεύση και την οξύτητά της με λεμόνι, αλάτι ή αν χρειαστεί λίγο νερό.

Οι μπακαλιαροκρεκέτες

1. Αν χρησιμοποιούμε υγράλατο φιλέτο μπακαλιάρου, το ξαρμυρίζουμε καλά ενώ αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο το αποψύχουμε, κατόπιν αφαιρούμε τυχόν κόκκαλα και βράζουμε το φιλέτο για 5-8′.

2. Ταυτόχρονα βράζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια.

3. Ανακατεύουμε όλα τα για τις κροκέτες μπακαλιάρου σε ένα μπωλ και βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι άφθονο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά.

4. Ρίχνουμε το μείγμα κουταλιά-κουταλιά, και σταδιακά, στο τηγάνι και τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

5. Σερβίρουμε τις κροκέτες μπακαλιάρου με εύκολη σκορδαλιά.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το μείγμα για τις μπακαλιαροκροκέτες με μάραθο και άλλα φρέσκα μυρωδικά.
-Το μείγμα μπορούμε να το φτιάξουμε από το βράδυ και να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο
-Τη σκορδαλιά μπορούμε να την φτιάξουμε με κάθε είδος μπαγιάτικου ψωμιού
Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές με μπακαλιάρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.