Τα πασχαλινά τσουρέκια συνηθίζω να τα ζυμώνω το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γιατί η μυρωδιά τους είναι πειρασμός, όπως «πειρασμός» είναι και η συνταγή για τσουρέκια με γιαούρτι που σου ετοίμασα!

Τα πρώτα μου τσουρέκια τα είχα φτιάξει με πλήρη αποτυχία αλλά δικαιολογούμαι αφού ήταν μόλις 12 ετών, τα τέλεια τσουρέκια τα έψησα δέκα χρόνια αργότερα με την ακολουθώντας, τότε, τη συνταγή για τσουρέκια της Βέφας Αλεξιάδου.

Μέχρι σήμερα τσουρέκια δεν ψήνω μόνο το Πάσχα γιατί ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που μόνο με τη μυρωδιά του «πεθαίνω»!

Τα τελευταία χρόνια μπορώ να πω οτι η προετοιμασία και το ζύμωμά τους είναι ρουτίνα, όχι επειδή ξέρω τον σωστό τρόπο-συνταγή- για τσουρέκια αλλά επειδή τα τσουρέκια τα ζυμώνει για εμένα η αγαπημένη μου κουζινομηχανή της Kenwood Chef Titanium, το δεξί μου χέρι στην κουζίνα.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, μετά την περιφορά του Επιταφίου, επιστρέφω στο σπίτι και αφού έχω βάλει τη μαγιά να γίνει προζύμι, έχω αφήσει τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και φυσικά έχω έτοιμα τα πασχαλινά αυγά.

Φώτα παρακαλώ, ξεκινώ πατώντας το βοηθητικό φως που διαθέτει η κουζινομηχανή της Kenwood και με τον αναδευτήρα Κ αναδεύω το μείγμα Α.

Φέτος, σε μια στιγμή δημιουργικότητας, αποφάσισα να δοκιμάσω την παραλλαγή τσουρέκια με γιαούρτι, το αποτέλεσμα εξαιρετικό, στην υφή και τη γεύση, μειώνοντας αρκετά το βούτυρο.

Το αλεύρι πέφτει στον κάδο και η έρχεται η αλλαγή αναδευτήρα, ο δυνατός, ανοξείδωτος γάντζος ζύμης της Kenwood αναλαμβάνει τη δύσκολη δουλειά του ζυμώματος για να φτιαχτούν τα τέλεια κορδωνάτα τσουρέκια!

Αναμονή, πλάσιμο, αναμονή και ψήσιμο, αχ αυτή η μυρωδιά! Όλη η κουζίνα μοσχοβολάει κάρδαμο, μαχλέπι, μαστίχα και εσπεριδοειδή!

Τα τσουρέκια μας… κάθε φέτος και καλύτερα, εννοείται πως πρέπει να τα δοκιμάσεις, να φτιάξεις και μερικά για πεσκέσι αλλά και για το βαφτιστήρι σου, αυτή τη συνταγή για τσουρέκια θα τη φτιάχνεις ξανά και ξανά!


Τσουρέκια με Γιαούρτι


Χρόνος Εκτέλεσης: 120 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 4 τσουρέκια

Υλικά

Για το προζύμι
50 γρ. νωπή μαγιά
100 γρ. αλεύρι τσουρέκια
100 ml χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Για τα τσουρέκια
600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 μεγάλα αυγά
180 γρ. ζάχαρη
70 γρ. αγελαδινό βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
5 κρυσταλάκια μαστίχα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την επάλειψη
2 κρόκους
2 κουταλιές της σούπας νερό

Για τη διακόσμηση
Αμύγαλο φιλέ
Αυγά βαμμένα

Εκτέλεση Συνταγής

1
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε χαμηλή θερμοκρασία, όταν διαχωριστούν τα στοιχεία του αποσύρουμε.
Αφαιρούμε τον αφρό που έχει σχηματιστεί με ένα κουτάλι και πολύ προσεκτικά κρατάμε μόνο το καθαρό λίπος σε άλλο μπωλ.

Σε ένα μπωλ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό, προσθέτουμε το αλεύρι και αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σε ένα μείγμα, το αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο για 5 λεπτά στους 60ο C και τον σβήνουμε, ώστε να αφήσουμε αργότερα, μέσα, τη ζύμη να φουσκώσει.

2 Στο γουδί πολτοποιούμε τα αρωματικά μαζί με 1 κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη.

Στον κάδο της κουζινομηχανής ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη, χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα Κ και ανακαδεύουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αρωματικά, το προζύμι και ανακατεύουμε 1 λεπτό.

3 Βάζουμε τον γάντζο ζύμης και ξεκινάμε να προσθέτουμε το αλεύρι, τμηματικά.
Όταν έχουμε μια ζύμη, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο μπωλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και την τοποθετούμε στο φούρνο για 1 ώρα.

4 Κατόπιν ζυμώνουμε τη ζύμη, αν κάνουμε τσουρέκια πλεξούδες κόβουμε σε μικρότερα ζυμάρια των 120-150 γρ. Αν πλάσουμε στρογγυλά τσουρέκια τη χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια.

Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε σε ταψιά μιας χρήσης, τα επανατοποθετούμε στο φούρνο ή σε ζεστό σημείο και τα αφήνουμε 45 λεπτά να διπλασιαστούν.

5 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Ανακατεύουμε τους κρόκους με το νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια σε όλη την επιφάνειά τους.

Φουρνίζουμε και ψήνουμε τα τσουρέκια για 30-35 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά σε σχάρα.

Τα τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων για να παραμείνουν μαλακά και φρέσκα!

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πρόβειο βούτυρο, αν θέλουμε πιο έντονο άρωμα και γεύση
– Ανάλογα το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε και σύμφωνα με άλλους παράγοντες ίσως χρειαστεί επιπλέον αλεύρι
– Το κακουλέ μπορούμε να το βρούμε έτοιμο ή σε κάψουλες, τα οποία ανοίγουμε και κρατάμε τα μαύρα σποράκια
– Με το ίδιο ζυμάρι μπορούμε να φτιάξουμε και λαμπρόψωμο

Τσουρέκια για το Πάσχα Συνταγή

Πασχαλινά Τσουρέκια Συνταγή

Τσουρέκια Συνταγή Υλικα

Kenwood Συνταγές

Συνταγή για Τσουρέκια

Πως φτιάχνουμε τσουρέκια στο μίξερ Kenwood

Easter Bread Recipes

Greek Tsoureki Συνταγές για Τσουρέκια Χωρίς Ζύμωμα Συνταγές

Συνταγές Πασχαλινά Τσουρέκια

Συνταγές για Αφράτα Τσουρέκια

Συνταγές για Τσουρέκια

Εύκολα Τσουρέκια Συνταγές

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.