Η συνταγή για σάντουιτς με μοσχαρίσιο φιλέτο, σάλτσα με κρασί, ταρτάρ με κάπαρη και τσιμιτσούρι έμεινε αξέχαστη!
Έχω καθιερώσει εδώ και αρκετά χρόνια, εκτός από το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι να προσκαλώ τους αγαπημένους μου και σε ένα γιορτινό brunch στο οποίο μπορώ να βγαίνω έξω από τις καθιερωμένες γεύσεις.
Τα μπράντς τα αγαπώ λοιπόν όσο και τα σάντουιτς με μοσχαρίσιο φιλέτο, γενικά θεωρώ πως με το μοσχαρίσιο φιλέτο μπορείς να κάνεις επικά σάντουιτς!
Καθώς γιορτή επέλεξα τρεις διαφορετικές συνοδευτικές σάλτσες ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον και επιλογή, γευστικά.
Η μια ήταν η σάλτσα με κόκκινο κρασί, όπου προσδίδει βαθιά νοστιμιά με την μεστή γεύση
Η δεύτερη ήταν μια σχετικά κλασική η ταρτάρ με κάπαρη, στην εύκολη εκδοχή της με έτοιμη μαγιονέζα.
Ενώ η τρίτη το λατρεμένο μου τσιμιτσούρι, άχαστος συνδυασμός με το μοσχαρίσιο φιλέτο, και όχι μόνο!
Οι συνδυασμοί ολοκληρώθηκαν με μπρι, ένα τυρί που ταιριάζει αρμονικά αλλά και καραμελωμένα κρεμμύδια, συνταγή θα πάρεις από εδώ.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Το μοσχαρίσιο φιλέτο
Υπάρχουν δύο γνώμες σχετικά με το μοσχαρίσιο φιλέτο.
Η μια που θεωρεί πως πρόκειται για ένα μάλλον άνοστο κομμάτι κρέατος και πανάκριβο και η άλλη που “ξέρει”, ανήκω στην δεύτερη.
Υπάρχουν δύο μέθοδοι για να ετοιμάσεις το μοσχαρίσιο φιλέτο ώστε να το ετοιμάσεις σωστά στην συνταγή για σάντουιτς.
- Να το ψήσεις σαν φιλέτο σε πλατώ bbq ή σε τηγάνι
- Να το ψήσεις ολόκληρο στον φούρνο σαν ροστ μπιφ (roast beef)
Η διαφορά των δύο είναι τόσο ο σύντομος χρόνος, στην πρώτη περίπτωση, όπως επίσης και η δυνατότητα επιλογής σε ψήσιμο, σίγουρα προϋποθέτει να ξέρουμε πως θα το ψήσουμε σωστά.
Το ροστ μπιφ από την άλλη μπορεί να καρυκευτεί με μυρωδικά να μην σε απασχολήσει το ψήσιμο αφού μπαίνοντας στον φούρνο σε απαλλάσσει και μετά κόβεται σε ωραίες λεπτές φέτες.
Σημασία έχει να σιγουρευτείς για τις προτιμήσεις των καλεσμένων, τις οποίες καλώς ή κακώς οφείλουμε να σεβαστούμε, αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε να τρώμε “μόνοι”.
√ Η σάλτσα με κρασί
Ουσιαστικά πρόκειται για την σάλτσα Μπορντελαίζ που βασίζεται σε αυτό που λέμε ρεντουξιόν (reduction) και φτιάχνεται με κόκκινο κρασί από την περιοχή του Μπορντό.
Εμείς φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην σάλτσα το αγαπημένο μας ελληνικό κόκκινο ξηρό κρασί.
Το αποτέλεσμα είναι απλά τέλειο για το σάντουιτς με φιλέτο αλλά και κάθε ψητό κρέας.
√ Το ταρτάρ με κάπαρη
Μια κλασική ταρτάρ είναι το “must have” συνοδευτικό για το σάντουιτς με φιλέτο, στην συνταγή για την ταρτάρ σος αντικαταστάθηκαν οι πίκλες με ωραιότατη κάπαρη
Για την μαγιονέζα χρησιμοποιείς όποια νομίζεις εσύ, εμπορείου ή σπιτική.
√ Το τσιμιτσούρι
Ναι, ναι, ναι αυτή καταπράσινη, ζωηρή σε γεύση και τόσο απλή σάλτσα που τόσο πολύ “αγαπάει” κάθε ψητό.
Στο τσιμιτσούρι (chimichurri sauce) δεν υπερβάλλουμε σε σκόρδο και ξύδι!
√ Τα υπόλοιπα απαραίτητα
Ψωμί, προσωπικά θεωρώ πως ένα λάθος ψωμί καταστρέφει ακόμη και την καλύτερη ιδέα για σάντουιτς.
Προτείνω 2-3 φούρνους με σωστό ψωμί το Τρομερό παιδί, Bread B.C. και το 72h Bakery.
Και όπως προανέφερα καραμελωμένα κρεμμύδια, μπρι, ταμπάσκο, ποικιλία από μουστάρδες.
Προτείνω να αφήσετε τους καλεσμένους σαν να απολαύσουν την διαδικασία ετοιμάζοντας μόνοι τους τα σάντουιτς που προτιμούν.
Εσείς απλά να τους προτρέψετε να δοκιμάσουν από όλα και φυσικά να συνοδεύσετε με ξεχωριστά κοκτέιλ και μπύρες ή ακόμη και ένα καυτό φλιτζάνι καφέ, του πάει τόσο πολύ!
Σάντουιτς με μοσχαρίσιο φιλέτο, σάλτσα με κρασί, ταρτάρ με κάπαρη και τσιμιτσούρι
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 6 μοσχαρίσια φιλέτα, ψημένα σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας
Για τη σάλτσα κόκκινου κρασιού
- 250 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 200 γρ. γρ. ζωμό κρέατος ή μανιταριών, ζεστό
- 3 κ.σ. λευκό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
- 1 δαφνόφυλλο
- ½ κ.γ. θυμάρι , αποξηραμένο
- 1 κ.σ. βούτυρο, παγωμένο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για τnν ταρτάρ με κάπαρη
- 150 γρ. μαγιονέζα
- 2 κ.γ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. κάπαρη, ψιλοκομμένη
- 6 σταγόνες ταμπάσκο, προαιρετικά
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τσιμιτσούρι
- 30 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 20 γρ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό τσίλι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. λευκό ξύδι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 12 φέτες προζυμένιο ψωμί
- Καραμελωμένα κρεμμύδια
- Μουστάρδα
- Μπρι
Διαδικασία
Η σάλτσα κόκκινου κρασιού
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κρασί, το κρεμμύδι, το θυμάρι, και τη δάφνη, τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε μέχρι να «κατέβει» το κρασί λίγο κάτω από τη μέση.
- Προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι η σάλτσα να γίνει πηχτή.
Η ταρτάρ σος με κάπαρη
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Το τσιμιτσούρι
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή ξύδι, τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
Το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τα φιλέτα, κομμένα σε λεπτές φέτες, μαζί με το ψωμί και τις σάλτσες, προτείνουμε στους καλεσμένους μας να συνδυάσουν τις γεύσεις που τους αρέσουν.
- Το σάντουιτς τρώγεται το ίδιο απολαυστικά ζεστό και κρύο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο φιλέτο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψητό κρέας της επιλογής μας