Από το καλάθι και τις μαγειρικές του Μάη δεν μπορεί να λείπει ο φρέσκος αρακάς, οι πάγκοι της λαϊκής είναι γεμάτοι από ολόφρεσκο τρυφερό αρακά, μια από τις αγαπημένες μου συνταγές είναι ο γλυκόξινος αρακάς με κοτόπουλο και θα τη βρεις αναλυτικά παρακάτω.

Ο φρέσκος αρακάς τρώγεται με αμέτρητους τρόπους μαγειρέματος, η πιο τυπική συνταγή είναι ο λαδερός αρακά, με ντομάτα ή λεμονάτος είναι ένα φαγητό που το λατρεύουν όλοι!

Πριν λίγες ημέρες, ρώτησα σε μια ανάρτηση στο instagram ποια είναι η αγαπημένη συνταγή για αρακά.

Οι απαντήσεις: σαλάτες, σούπες βελουτέ, ρώσικη σαλάτα (όπου κάποια στιγμή πρέπει να μοιραστώ την καλύτερη συνταγή για ρώσικη σαλάτα της γιαγιάς Ευτυχίας), μους, τάρτα, πίτες, χούμους ακόμη και ώμος αρέσει!

Εμένα πάντως όταν είναι τρυφερός-τρυφερός, μου αρέσει να τον σωτάρω με το περίβλημά του σε δυνατή φωτιά με σησαμέλαιο, τζίντερ και χοντρό αλάτι, που γίνονται σα τα edamame.

Η γλυκιά και βουτυράτη γεύση του φρέσκου αρακά ταιριάζει πολύ με μυρωδικά μέντα, δυόσμο, κόλιανδρο, με όξινα συστατικά όπως η ντομάτα, το τζίντζερ, τα εσπεριδοειδή, με γεύσεις δυνατές όπως το σησαμέλαιο και η σόγια, με σχεδόν όλα τα λαχανικά, με γαλακτοκομικά και κρέας.

Αυτό τον καιρό όπου βρίσκω φρέσκο τρυφερό αρακά τον αγοράζω και τον αποθηκεύω στην κατάψυξη, το καθάρισμά του είναι πανεύκολο άλλωστε.

Ο αρακάς όταν είναι φρέσκος δεν θέλει πολύ βράσιμο, όταν είναι τραγανός είναι υπέροχος και σε αυτή τη συνταγή για γλυκόξινο ο αρακάς και οι πιπεριές είναι μεγριρεμένα όσο ακριβώς χρειάζεται ενώ το κοτόπουλο ζουμερό, ένα πραγματικά απολαυστικό φαγητό για όλους!


Γλυκόξινος Αρακάς με Κοτόπουλο


Χρόνος Εκτέλεσης: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Υλικά

500 γρ. στήθος κοτόπουλου
200 γρ. αρακά
250 γρ. πολύχρωμες πιπεριές
3 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
50 γρ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
40 ml σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
30 ml ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
250 ml ζωμό λαχανικών
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Κόλιανδρο ή μαϊντανό
1 μοσχολέμονο

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα 1: Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές, το βάζουμε σε ένα μπωλ προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ τριμμένα,τη σόγια, το κόρν φλάουρ και το μαρινάρουμε για 30΄.

Βήμα 2: Κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές, τα καρότα και το κρεμμύδι.

Βήμα 3: Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σωτάρουμε τα λαχανικά και τον αρακά για 10 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 4: Προσθέτουμε το κοτόπουλο, με τη μαρινάδα, και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3-4 λεπτά.

Βήμα 5: Προσθέτουμε το μέλι, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τον ζωμό, πιπέρι και προσεκτικά αλάτι αφού η σάλτσα σόγια είναι αλμυρή. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά και όταν δέσει η σάλτσα αποσύρουμε.

Βήμα 6: Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μοσχολέμονο.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό όποιο λαχανικό εποχής μας αρέσει όπως κολοκυθάκια, φασόλια κ.α.
– Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μανιτάρια ειδικά τα σιτάκε του πάνε πολύ
– Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές με αρακά

Συνταγή για Γλυκόξινο Κοτόπουλο

Κοτόπουλο με Αρακά Συνταγή

Γλυκόξινο κοτόπουλο Συνταγές

Φρέσκος Αρακάς Συνταγές

Συνταγή για Stir Fry

Κοτόπουλο με Αρακά Συνταγές

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.