Μπατζίνα, Πίτα Θεσσαλίας

6.4K

Η μπατζίνα είναι μία παραδοσιακή πίτα από την Θεσσαλία, συγκεκριμένα μια πανεύκολη πολύ λεπτή αλμυρή “γυμνή” κολοκυθόπιτα.

Αυτή η πιτούλα εκείνα τα χρόνια αποτελούσε το κολατσιό όλων για τα παιδιά στο σχολείο, για τους μεγάλους που δούλευαν στα χωράφια, σαν κέρασμα, σαν εύκολη λύση για να χορτάσουν την “πείνα” τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια!

Φυσικά τα υλικά τότε ήταν αγνά, συνήθως ψηνόταν στο ξυλόφουρνο!

Μία πίτα που “κρύβει” την ελληνική παράδοση και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων χρόνων. Ακολουθείς παρακάτω τη συνταγή για μπατζίνα, σου υπόσχομαι πως αν την κάνεις και λεπτή-λεπτή θα είναι η καλύτερη μπατζίνα που έφαγες ποτέ!

Στη Θεσσαλία βάζουν κολοκύθια ειδικά για μπατζίνα, αυτά που γίνονται μεγάλα πρασινοκίτρινα, δεν υπάρχει σπίτι σε χωριό που να μην έχει 5-6 τέτοια κολοκύθια για να φτιάχνει τη καλύτερη συνταγή για μπατζίνα!

 


Μπατζίνα, Παραδοσιακή Πίτα Θεσσαλίας
Χρόνος Προετοιμασίας: 20′
Χρόνος Ψησίματος: 60′
Ποσότητα: 10-12 άτομα


Υλικά

500 γρ. κολοκύθα πράσινη ή κολοκυθάκια
300-400 γρ. φέτα, σκληρή
2 αυγά
120ml γάλα
50ml ελαιόλαδο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.

2. Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση, με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους. Βγάζουμε την ψίχα της κολοκύθας ξύνοντας με κουτάλι , διαφορετικά τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και την βάζουμε σε τρυπητό.
Πατάμε με το χέρι μας καλά την τριμμένη κολοκύθα να βγάλει τα υγρά και αλατίζουμε.

3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά,το γάλα, το ελαιόλαδο, την τριμμένη κολοκύθα και τα ¾ από τη φέτα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα σχετικά σφιχτό χυλό.

4. Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί. Το ταψί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε η μπατζίνα να έχει πάχος το περισσότερο 1 εκατοστό, γιατί πρέπει να είναι λεπτή.

5. Προσθέτουμε πάνω από την πίτα το τυρί που κρατήσαμε, θρυμματισμένο και μερικά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια.

6. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180°C Κελσίου, στο χαμηλό ράφι του φούρνου. Αν την θέλουμε ξεροψημένη ψήνουμε 15 λεπτά ακόμη, αφού καλύψουμε με λαδόκολλα.

7. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η μπατζίνα και κόβουμε σε κομμάτια.

 

Μπατζίνα Πίτα

 

Συνταγές για Πίτες με Κολοκύθι

Κολοκυθόπιτα Συνταγές

Συνταγές με Κολοκύθι και Κολοκύθες

Εύκολες Πίτες Συνταγές

Μπατζίνα Καρδίτσα Συνταγές

 

Συνταγή για Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη

Μπατζίνα Καρδίτσας
Εδώ μπορεί να δεις και άλλες συνταγές για πίτες της Ελληνικής Κουζίνας!

Join the Conversation

  1. Agapia Van Coutren says:

    Έβα, μου άρεσε πόλι αυτή η συνταγή, εινε κολοκυθόπιτα έτσι, διαφορετικό όνομα, φαίνεται υπέροχη… Θα την δοκιμάσω.. Ευχαριστώ

    1. Ναι, ακριβώς είναι κολοκυθόπιτα, να τη δοκιμάσετε, σίγουρα θα τη λατρέψετε!
      Καλή συνέχεια 🙂

  2. Γιαννα says:

    Χιλια μπραβο Ευα!!ειναι η σωστη θεωρια της μπατζινας αυτη με την κολοκυθα κτλ..μπραβο σου που μαθαινεις τα μυστικα καθε τοπου…ειμαι απο τρικαλα και πρωτη φορα εχω δει την σωστη συνταγη απο μπατζινα …μπραβο και παλι….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close