Το κατεξοχήν αγαπημένο και παραδοσιακό γλυκό κουταλιού Νεραντζάκι Ρολό !
Η νεραντζιά ή κιτρομηλιά ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, ο καρπός της είναι παρόμοιος με του πορτοκαλιού αλλά με πιο στυφή και πικρή γεύση!
Γλυκό Κουταλιού Νεραντζάκι Ρολό Recipe
By 20 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1500 gr. (1 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 5 hrs 0 min
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 26 hrs 40 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 31 hrs 40 mins
Το κατεξοχήν αγαπημένο και παραδοσιακό γλυκό κουταλιού Νεραντζάκι Ρολό …
Υλικά
- 1500 gr. φλούδες νερατζιού
- 1500 gr. ζάχαρη
- 3 φλυτζάνια νερό
- Χυμό λεμονιού
- 1 κάψουλα βανιλλίνη
Οδηγίες
- Πλένουμε τα νεράντζια και τα σκουπίζουμε.
Τρίβουμε με ψιλό τρίφτη ελαφρά την φλούδα τους.
Τις κόβουμε σε 4-5 κομμάτια κάθετα την κάθε φλούδα και αφαιρούμε την σάρκα τους.
- Παίρνουμε μία καινούρια σακοράφα και περνάμε σπάγκο, κάνουμε τις φλούδες σε ρολό και τις περνάμε στην κλωστή βάζοντας 5-6 φλούδες μαζί.
Δένουμε τις άκρες της κλωστής σε μία οδοντογλυφίδα. - Γεμίζουμε μία λεκάνη με κρύο νερό και βάζουμε τις φλούδες από πάνω βάζουμε ένα πιάτο γιατί επιπλέουν τα φήνουμε 24 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό (περίπου ανά 3-4 ώρες).
- Την επόμενη μέρα βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φλούδες να βράσουν για 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε το νερό που βράσαμε τα νεράντζια,ρίχνοντας τις φλούδες μέσα σε μία λεκάνη με κρύο νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία βρασμού άλλες 2 φορές.
Αφαιρούμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μία πετσέτα για να στεγνώσουν. - Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 5 φλυτζάνια νερό να βράσουν.
Μόλις πάρει 2-3 βράσεις το σιρόπι, ρίχνουμε τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι περίπου 15 λεπτά.
¶ν μας είναι αραιό προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. - Αποσύρουμε το γλυκό και το αφήνουμε 24 ώρες.
- Την επόμενη ημέρα συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού, βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι και την βανιλλίνη.
Μοιράζουμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα μέρχι να κρυώσει.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Επιδορπιο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο
Πάρα πολύ ωραία συνταγή για το νερατζακι, καί πολύ εύκολη. Μπράβο και ευχάριστο.