Πάστα αλά Νόρμα, με μελιτζάνες και κάπαρη

1.5K

Τέτοιες μέρες, προ κορονοϊού, θα ετοίμαζα τις βαλίτσες για Σικελία αντ’ αυτού τρώω σιτσιλιάνικη πάστα αλά νόρμα, σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνες και κάπαρη για να «γλυκάνω» την πίκρα μου.

Όλο τον χειμώνα έκανα «κοιλιόδουλα» όνειρα για τις φετινές μας διακοπές, τις οποίες περιμέναμε πως και πως.

Και πραγματικά προσπαθώ να μη το σκέφτομαι αλλά η αβεβαιότητα της επιστροφής στην παλιά μας καθημερινότητα με βάζει σε σκέψεις.

Ας ελπίσουμε πως τον επόμενο καιρό θα βρεθεί το εμβόλιο, θα “φύγουν” οι μάσκες και θα είμαστε πάλι ξέγνοιαστοι.

Ας μιλήσουμε όμως για τη φανταστική κουζίνα της Σικελίας, μιας και έχω ψάξει τα πάντα γι΄αυτή!

Καταρχήν η Σικελία δεν είναι η γνωστή Ιταλία, ότι διάβασα και είδα στο διαδίκτυο το λένε ξεκάθαρα: μείγμα κουλτούρας σε κάθε επίπεδο.

Προκύπτει λοιπόν μια κουλτούρα επηρεασμένη από τη Μεσόγειο, τους Έλληνες, τους Άραβες, τους Ισπανούς, τους Νορμανδούς και φυσικά το Νότο.

Και αν αναζητήσουμε τα πιο ενδεικτικά πιάτα-γεύσεις και συνταγές από την σιτσιλιάνικη κουζίνα η πάστα αλά Νόρμα είναι μέσα!

Τι ακριβώς είναι όμως αυτή η διάσημη τόσο λιτή αλλά θεϊκή μακαρονάδα;

Η πάστα αλά Νόρμα (pasta alla Norma) ανήκει στη κατηγορία cucina povera αλλά τόσο η γεύση όσο το όνομά της την κάνει “μεγαλειώδη”!

Τα βασικά συστατικά της πάστα αλά Νόρμα

Η πάστα

Ξεκινώντας από την πάστα, αναφέρω πως στη Σικελία χρησιμοποιούν busiata, στη δική σου κουζίνα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ριγκατόνι ή κάποιο αντίστοιχο ζυμαρικό.

Προσωπικά δε συμφωνώ με τα σπαγγέτι γιατί αυτή η μακαρονάδα θέλει χοντρό μακαρόνι αλλά περί ορέξεως ότι σου αρέσει.

Η σάλτσα

Ο Ιταλικός Νότος φημίζεται για τις ντομάτες τους, λογικό αφού καλλιεργούνται σε ηφαιστειακό έδαφος και πραγματικά διαφέρουν!

Έτσι, στη συνταγή για σάλτσα θα παρατηρήσεις πως “προσπέρασα” την εποχιακή φρέσκια ντομάτα.

Εκτός αν έβρισκα ντομάτα πομοντόρο, που θα την έκανα κονκασέ γι΄αυτό και επέλεξα συσκευασμένη βιολογική ντομάτα κονκσασέ.

Η σάλτσα ντομάτας για την pasta alla norma θέλει απλόχερα βασιλικό, μεγάλα ολόφρεσκα φύλλα, εγώ έβαλα και λίγο ξερό βασιλικό και ρίγανη.

Το σκόρδο απαραίτητο, αν όμως δε το αντέχεις αρωμάτισε το λάδι και αφαίρεσέ το ή βάλε ψητό.

Η πάστα αλά νόρμα δεν θέλει ξύδι, όπως η καπονάτα, μπορείς να κάπαρη, της ταιριάζει πολύ ή να την κάνεις πιο πικάντικη με λίγο μπούκοβο.

Οι μελιτζάνες

Στην παραδοσιακή συνταγή οι μελιτζάνες κόβονται σε φέτες ή στικς και τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι.

Καταλαβαίνω, θεωρείται φάουλ το σοτάρισμά τους σε δυνατή φωτιά με λιγότερο λάδι όμως αν τις κόψεις σε κύβους γίνονται θαύμα!

Σερβίρoνται με ricotta salata εννοείται ο ελληνικός ξηρός ανθότυρος τους πάει απερίγραπτα!

Τρώω πατώντας play εδώ βλέπω όσα δεν θα δω αυτό το καλοκαίρι, όμως μπορώ και “γεύομαι” Σικελία με τη πάστα αλά Νόρμα!

Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα


Πάστα αλά Νόρμα Σικελία

Συνταγή για πάστα αλά Νόρμα με κάπαρη

Κατηγορία Συνταγής: Γεύμα σε 30′, Ethnic Food, Συνταγές με ζυμαρικά, Συνταγές με λαχανικά, Σάλτσες
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Ποσότητα: 4 άτομα


Υλικά

400 γρ. ριγκατόνι
4 μελιτζάνες
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη ΕΔΕΜ
600 γρ. ντομάτες κονκασέ
3 σκελίδες σκόρδο
6-7 φύλλα βασιλικό
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
½ κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
60ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για το σερβίρισμα

Ξερό ανθότυρο
Φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ βάζουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε τον ξερό βασιλικό, τη ρίγανη, τη ζάχαρη αλάτι και πιπέρι, πιέζουμε τις ντομάτες να “σπάσουν” σε μικρότερα κομμάτια με ένα πιρούνι

2. Βράζουμε τα ζυμαρικά, ταυτόχρονα κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους, τις αλατίζουμε και τις σοτάρουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι με 30ml από το ελαιόλαδο

3. Τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί

4. Κόβουμε τα σκόρδα σε φέτες και τα σοτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, φροντίζοντας να μη μαυρίσουν

5. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσαμε, τον φρέσκο βασιλικό και σιγομαγειρεύουμε ώστε να δέσει η σάλτσα χωρίς να στεγνώσει

6. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και την κάπαρη, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση

7. Αναμειγνύουμε τη σάλτσα με τα ζυμαρικά και σερβίρουμε με ξηρό ανθότυρο και φρέσκο βασιλικό

-Μπορούμε να ξεπικρίσουμε τις μελιτζάνες, χρησιμοποίησα τσακώνικες που είναι γλυκές και δεν χρειάστηκε αυτή η διαδικασία
-Αν η σάλτσα “στεγνώσει” προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ριγκατόνι
-Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα για τη σάλτσα ντομάτας αφαιρούμε τους σπόρους

Πάστα αλά Νόρμα με μελιτζάνες, κάπαρη και σάλτσα ντομάτας

Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές από τη διεθνή κουζίνα κι εδώ για να ετοιμάσεις ένα υπέροχο γεύμα σε 30′

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close