Κοσκοσέλα, νησιώτικη στραπατσάδα από τη Σαντορίνη

792
0

Η κοσκοσέλα είναι η νησιώτικη στραπατσάδα από τη Σαντορίνη και αφού αναφερόμαστε στο μοναδικό αυτό νησί εννοείται πως οι λευκές μελιτζάνες είναι απαραίτητες!

Η Θήρα είναι ένα νησί σκέτο διαμάντι για την Ελληνική επικράτεια, έχει καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα παγκοσμίως γιατί έχει μια ιδιαίτερη μαγική φυσική ομορφιά.

Είναι όμως περιττό να αναφερθώ στην εντυπωσιακή καλντέρα, στο πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα του κόσμου και στα υπόλοιπα ανεπανάληπτα αξιοθέατα.

Θα σταθώ περισσότερο στην τοπική κουζίνα της, όχι μόνο επειδή είναι ευλογημένη και προικισμένη από το ηφαίστειο και το έδαφός της.

Η Σαντορίνη, να πω, οτι βγάζει και υπέροχο κρασί, το δικό μου αγαπημένο το βινσάντο!

Η τοπική κουζίνα της Σαντορίνη έχει τα πιο αγαπητά ΠΟΠ προϊόντα και το δικό της γευστική “ταυτότητα” και εμβληματικές καλοκαιρινές συνταγές.

Τοπικές συνταγές με λαχανικά και τα όσπρια

Τι να πρωτοαναφέρω..

Τη διάσημη σαλάτα της φτιαγμένη παξιμάδι, κάπαρη, χλωροτύρι και σαντορινιές ντομάτες; Τις πιο νόστιμες που έχεις δοκιμάσει ποτέ σε ντοματοσαλάτα!

Επίσης διάσημο πιάτο είναι η φάβα, κι εδώ τα λόγια είναι περιττά η πιο διαδεδομένη συνταγή για φάβα είναι αυτή της Σαντορίνης, εννοείται με ντόπια φάβα!

Τους ντοματοκεφτέδες και τους ψευτοκεφτέδες, μα πόσο καλοκαίρι αυτοί οι κεφτέδες ρε παιδιά!

Τα πουλιά της Σαντορίνης, σε αντίθεση με αυτά της Σίφνου, είναι κολοκυθοανθοί γεμιστοί.

Και βέβαια δε γίνεται να ξεχάσω το φανταστικό σφουγγάτο Σαντορίνης, το μοναδικό σφουγγάτο με ντομάτα, να δες και τα υπόλοιπα!

Άλλο ένα παραδοσιακό φαγητό, άνευ ντομάτας είναι τα σκορδομακάρονα και η μελιτζανοσαλάτα από τις ξεχωριστές άσπρες μελιτζάνες Σαντορίνης.

Και πάμε στην κοσκοσέλα, τη νησιώτικη στραπατσάδα, σκέτο γλύκισμα, και πως να μην είναι αφού οι λευκές μελιτζάνες είναι ένα όνειρο.

Μάλιστα στη Σαντορίνη αρκετοί σεφ έχουν δημιουργήσει επικά γλυκά από λευκές μελιτζάνες!

Η κοσκοσέλα είναι από τις ωραιότερες συνταγές για στραπατσάδα, δοκίμασέ την!

Τοπικές συνταγές με ψάρια

Η Σαντορίνη έχει δύο μοναδικά πιάτα, τον ξελουριστό μπακαλιάρο, άπαιχτος μεζές με μπακαλιάρο που δεν μαγειρεύεται και σερβίρεται σε μικρά κομμάτια με ντομάτες και τα λιαστά ψαρόλια.

Στα υπόλοιπα έχουμε μπραντάδα, αθερινόπιτα μούρλια και ψάρια μαρινάτα!

Τοπικές συνταγές με κρέας

Το εξαιρετικό απόχτι δηλαδή παστό κρέας και το κουνέλι τυραύγουλο δηλαδή μαγειρευτό ένα διαφορετικό αυγολέμονο.

Τα γλυκά της Σαντορίνης

Η παραδοσιακή κοπανιά σα τρουφάκια, από κριθαροκουλούρα, σταφίδες και σουσάμι, επίσης κουφέτο, κλασικά μελιτίνια και γλυκιά πουγκιά.

Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα


Στραπατσάδα με λευκές μελιτζάνες

Συνταγή για στραπατσάδα με λευκές μελιτζάνες, νησιώτικη κοσκοσέλα

Κατηγορία Συνταγής: Γεύμα σε 30′, Τοπική Κουζίνα, Ελληνική Κουζίνα, Συνταγές με λαχανικά, Καθημερινό τραπέζι
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Υλικά

2 λευκές μελιτζάνες
1000 γρ. ώριμες ντομάτες
8 αυγά
50 ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

1. Στο ρεντέ τρίβουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ και τις ντομάτες σε άλλο μπολ.

2. Σε ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε τις μελιτζάνες με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα.

3. Προσθέτουμε τριμμένες ντομάτες, αλατίζουμε και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.

4. Προσθέτουμε αρκετό πιπέρι, τα αυγά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε ώστε να σπάσουν τα αυγά και μαγειρεύουμε
για 5’ περίπου, κρατώντας τα αυγά ζουμερά.

6. Σερβίρουμε την κοσκοσέλα σε πιάτο με λίγη ξερή ρίγανη.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

Αν δεν βρούμε λευκές μελιτζάνες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσακώνικες

Νησιώτικη στραπατσάδα με ντομάτες και λευκές μελιτζάνες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.