Πως θα “αποχαιρετήσω” την τελευταία μέρα του καλοκαιριού; Με φρεσκάδα, και συγκεκριμένα με μια υπέροχα νόστιμη σαλάτα με σύκα, μοτσαρέλα και dressing πετιμέζι!

Αυτή είναι η αγαπημένη μου εποχή, η αβάσταχτη ζέστη φεύγει εντελώς και έρχεται η δροσιά του αποκαλόκαιρου.

Η εποχή είναι γεμάτη από φρέσκα υλικά που αγαπώ,όπως τα γλυκά σύκα, τα σταφύλια που γίνονται μούστος και πετιμέζι, τα πρώτα κυδώνια.

Αλλά αγαπώ και σαλάτες, που εκτός από απίστευτα θρεπτικό γεύμα, ορεκτικό ή συνοδευτικό, μια πράσινη σαλάτα είναι ένας καμβάς.

Μαζί τους μπορώ να αξιοποιήσω οποιοδήποτε υλικό εποχής, φρούτα, λαχανικά, μυρωδικά!

Να χρησιμοποιήσω τα leftovers από το ψυγείο ή τα ντουλάπια μου και να δημιουργώ κάθε φορά έναν νέο συνδυασμό.

Κάπως έτσι ετοίμασα πριν λίγες ημέρες και αυτή τη σαλάτα, ένα απόγευμα, μετά το γυμναστήριο, που μεν πεινούσα αλλά ήθελα κάτι δροσερό και φρέσκο.

Άνοιξα ένα σακουλάκι με τη σαλάτα Φρεσκούλης, αφού πρώτα αποφάσισα πως θα χρησιμοποιήσω τα σύκα που είχα από το χωριό.

Άνοιξα το ψυγείο και στα γρήγορα βρήκα το συνδυασμό που ήθελα!

Μοτσαρέλα, προσούτο, ντοματίνια, πολλά μυρωδικά από τη γλάστρα που έγιναν ένα ωραιότατο dressing πετιμέζι, και αυτό, άρτι αφιχθέν, από τον τρύγο.

Ταίριαζαν τόσο πολύ με τη “Δροσερή” σαλάτα με ποικιλία από ραντίτσιο, άισμπεργκ, άγρια ρόκα, εσκαρόλ, μαρούλι και κινέζικο λάχανο!

Αυτό ήταν, μπουκιά και απόλαυση, και σκέφτομαι να ποια θα είναι η σαλάτα που θα πω αντίο στο μήνα Σεπτέμβρη.. και το καλοκαίρι!

Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα

Συνταγές με σύκα

Συνταγή για σαλάτα με σύκα, μοτσαρέλα και dressing πετιμέζι

Κατηγορία Συνταγής: Σαλάτες, Υγιεινές συνταγές, Συνταγές με λαχανικά, Συνταγές με φρούτα, Γρήγορο γεύμα
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Ποσότητα: 2-4 άτομα


Υλικά

Για τη σαλάτα

1 συσκευασία σαλάτα ΔΡΟΣΕΡΗ Φρεσκούλης
4-5 φέτες προσούτο
125 γρ. μοτσαρέλα
4 σύκα
4-5 ντοματίνια
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για το dressing

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκι του γλυκού πετιμέζι
2 κουταλάκι του γλυκού ξύδι βαλσαμικό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα υλικά του dressing και ανακατεύουμε καλά.

2. Σε ένα μπολ βάζουμε τη σαλάτα, ραντίζουμε με το μισό dressing, προσθέτουμε τον κόλιανδρο, αλάτι κατά βούληση, πιπέρι και ανακατεύουμε.

3. Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα κομμένη σε μικρά κομμάτια, το προσούτο, τα ντοματίνια και τα σύκα κομμένα σε τέταρτα.

4. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο dressing και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Αν δεν μας αρέσει ο κόλιανδρος μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με δυόσμο
-Αν δεν έχουμε πετιμέζι χρησιμοποιούμε κάποια απλή βαλσαμική κρέμα και παραλείπουμε το ξύδι
-Εκτός από φρέσκα σύκα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταφύλια και όταν αυτά τα φρούτα είναι εκτός εποχής, αποξηραμένα σύκα και σταφίδες
-Προτιμήστε αν βρείτε μοτσαρέλα burrata
Εδώ μπορείς να δεις όλες τις σαλάτες και να ανακαλύψεις τη δική σου αγαπημένη

Πράσινη σαλάτα με σύκα, μοτσαρέλα και dressing πετιμέζι
Συνταγές με πετιμέζι και σύκα
Συνταγές με σύκα και σαλάτα Φρεσκούλης
Πράσινη σαλάτα με φρούτα συνταγές _ Salad and figs
Συνταγές για σαλάτα με μοτσαρέλα και προσούτος για σαλάτα με μοτσαρέλα και προσούτο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.