Πέστροφα Φούρνου με Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα

392

Προέρχομαι από ένα τόπο όπου έχει αγάπη και παράδοση στην πέστροφα, τον Ορχομενό, αφού στα γάργαρα νερά του Μέλανα ποταμού, που προέρχονται από από τις Πηγές των Χαρίτων, κολυμπούν και μεγαλώνουν πέστροφες.

Η πέστροφα, αυτό το πεντανόστιμο ψάρι «έμπαινε» συχνά στο σπίτι μου και ήταν ένα ψάρι που μας άρεσε πολύ να τρώμε από παιδιά. O πατέρας μου είχε σαν χόμπυ το ψάρεμα και έτσι δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι μας.

Φρέσκια ή καπνιστή, στο τραπέζι μας πάντα συνοδευόταν από πράσινη σαλάτα και συνήθως τις ημέρες που είχαμε όσπρια.

Η πέστροφα είναι ένα ψάρι που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και συγκεκριμένες συνθήκες για να μεγαλώσει, καθώς αν τα νερά όπου ζει δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το πόσιμο νερό, η πέστροφα δεν επιβιώνει.

Γενικότερα, τα ψάρια – τόσο τα θαλασσινά όσο και του γλυκού νερού – χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, προστασίας και αναπαραγωγής ώστε να καταφέρουν να φτάνουν στο πιάτο μας και τα επόμενα χρόνια.

Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί το πρόγραμμα Υπεύθυνης Ιχθυοκαλλιέργειας που στηρίζει η ΑΒ Βασιλόπουλος www.ab.gr και υλοποίει σε συνεργασία με το WWF, δεσμευόμενη για την παροχή περιβαλλοντικά υπεύθυνων ελληνικών ψαρικών.

Βλέποντας τις αγαπημένες μου πέστροφες στο ιχθυοπωλείο των ΑΒ – τις οποίες παρεμπιπτόντως μπορείς να ζητήσεις να σου τις καθαρίσουν για να σε βγάλουν από μεγάλο κόπο – θυμήθηκα εκείνες τις ημέρες στο πατρικό μου, γι’ αυτό και στο βίντεο που ακολουθεί θα τις δεις να πλαισιώνονται στο τραπέζι από μια υπέροχη σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια!

Αν σου ήρθε όρεξη  να απολαύσεις αυτό το ψαράκι, θυμήσου πως η πέστροφα είναι νόστιμη, με αφράτη σάρκα, χωρίς πολλά κόκκαλα (στο βίντεο σου δείχνω πώς θα βγάλεις το μεγάλο κόκκαλο), μαγειρεύται εύκολα και γρήγορα, είναι ιδανική για κάθε περίσταση,  πλούσια σε Ω3, έχει την ίδια θρεπτική αξία και ιδιότητες με τον σολομό, προσφέρεται σε πολύ καλή τιμή και είναι ένα ψάρι που ζει μόνο σε κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά!

H πέστροφα επίσης «αγαπάει» τα μυρωδικά και το ψήσιμο στον φούρνο! Δοκίμασε την εκδοχή που προτείνω με το εξαιρετικό παξιμάδι πετρόμυλου από την Ασή Γωνιά Κρήτης η ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ και μυρωδικά, εμπνευσμένη από μια Μυτιληνιά συνταγή.

Ένα πλούσιο λαδολέμονο και σε λιγότερο από μία ώρα απολαμβάνεις ένα τέλειο μεσογειακό πιάτο!

Τα μαυρομάτικα φασόλια ΑΒ βράζουν γρήγορα και δεν χρειάζονται προεργασία, ενώ ο συνδυασμός αυτής της σαλάτας με τις ελιές ΑΒ (σε ροδέλες, για ευκολία) και την κόκκινη πιπεριά, να δεις που θα σου αρέσει – με ψάρι ή χωρίς.

Δες στο βίντεο πόσο λαχταριστή έγινε η πέστροφα σ΄αυτή την αγαπημένη συνεργασία #MadeWithAB και καλή όρεξη!


Πέστροφα Φούρνου με Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα

[vc_row][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Προετοιμασίας: 60′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Ψησίματος: 35′  [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Μερίδες: 2 άτομα [/vc_column][/vc_row]


 

Υλικά

Για την πέστροφα φούρνου
2 πέστροφες (1 για κάθε μερίδα)
4 κριθαρένια παξιμαδάκια πετρόμυλου από την Ασή Γωνιά Κρήτης Η ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ
1 λεμόνι
5-6 κλωναράκια μαϊντανός
3 σκελίδες σκόρδο
Φρέσκο θυμάρι
Φρέσκο πιπέρι
Αλάτι

Για την σαλάτα με μαυρομάτικα
250 g. ΑΒ μαυρομάτικα φασόλια
1 καρότο
1 κρεμμύδι ξερό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 φέτες κόκκινη πιπεριά ψητή τουρσί
100 g. ελιές ΑΒ ποικιλίας Καλαμών, ροδέλες
5 κλωναράκια σέλινο
1 φύλλο δάφνης
1 lt. νερό
Φρέσκο πιπέρι
Αλάτι

Για την σάλτσα λεμονιού
50 ml. ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
χυμός 2 λεμονιών

 

Εκτέλεση Συνταγής

[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Τα φασόλια:
Σε μια κατσαρόλα με 1 lt νερό, βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια, το φύλλο δάφνης, το καρότο και 5 κλωναράκια σέλινο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Οι πέστροφες: Παράλληλα, ξεπλένουμε καλά τις πέστροφες (οι οποίες είναι καθαρισμένες από το ιχθυοπωλείο των ΑΒ) και αφαιρούμε υπολείμματα και κόκκαλα. Στον επεξεργαστή τροφίμων πολτοποιούμε τις σκελίδες σκόρδο, τα παξιμάδια και 5-6 κλωναράκια από τον μαϊντανό.

[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Γεμίζουμε τις πέστροφες στην κοιλιά με αυτό το μίγμα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τις χαράζουμε και σε κάθε εγκοπή τοποθετούμε μισή φέτα λεμόνι, ενώ πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι και αλατοπίπερο.

Πέστροφα Φούρνου με Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

[dropcap type=”1″]4[/dropcap] Τυλίγουμε χαλαρά κάθε πέστροφα σε λαδόκολλα και τις ψήνουμε στους 175οC, στις αντιστάσεις, για περίπου 35’ (ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού).

[dropcap type=”1″]5[/dropcap] Συνεχίζουμε με τη σαλάτα, στραγγίζοντας τα φασόλια και αφήνοντάς τα να κρυώσουν. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά για τη σαλάτα και τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φασόλια και τα υπόλοιπα λαχανικά, προσθέτουμε τις ελιές και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.

[dropcap type=”1″]6[/dropcap] Σε ένα μικρότερο μπολ ρίχνουμε τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε με σύρμα και προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, σε ροή. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη μισή σάλτσα και κρατάμε την υπόλοιπη για το σερβίρισμα της πέστροφας.

Σερβίρουμε τις ζεστές πέστροφες με τη σαλάτα και τη σάλτσα.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Τα προϊόντα για την συνταγή που ακολουθεί μπορείς να τα προμηθευτείς  εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο στο click2shop, το Ηλεκτρονικό Κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close