Εσύ τρως κουνουπίδι ή είσαι hater, όπως ήμουν κι εγώ πριν μερικά χρόνια;
Αν βρίσκεις το κουνουπίδι «αδιάφορο» γευστικά, σε καταλαβαίνω, λογικά θα έχεις συνηθίσεις να το βλέπεις στο τραπέζι μόνο βραστό με λαδολέμονο ή έστω καπαμά.
Πάντως είναι άξιο αναφοράς οτι κάποια κλασικά φαγητά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ένα και μοναδικό συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος άντε και δύο, ο ένας τρόπος ήταν βέβαια το “νερομπλούμ” και όχι οτι είμαι κατά αυτού του τρόπου αλλά πες μου, ΠΩΣ ΝΑ ΦΑΣ ΒΡΑΣΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ έτσι απλά;
Την σχολή του νερομπλούμ ακολουθούσαν αρκετές μαμάδες και γιαγιάδες, όχι απαραίτητα πως είναι λανθασμένο να φας βραστά λαχανικά, όμως είναι αδύνατο, τουλάχιστον, να το απαιτείς από ένα παιδί συνοδεύοντάς τα με την φράση “θα το φας, κάνει καλό”.
Κάπως έτσι χτίζεται η απέχθεια για κάποια φαγητά και αν η μαμά ήταν ή είναι μαγείρισσα σαν την θεία μου την Ιουλία, την πάτησες!
Δεν ξέρω τί να πρωτοθυμηθώ αλλά καταλαβαίνω γιατί τα παιδιά της για να καθίσουν να φάνε ο,τι λαχανικό, όσπριο και χόρτο είχε μαγειρέψει έπρεπε να γίνει πρώτα η “μάχη της Κορέας”, όπως έλεγε και λέει.
Σου λέω, η πιο φανατική οπαδός του νερομπλούμ, αυτό και η ρίγανη που πασπάλιζε όλα τα φαγητά της.
Επίσης και η δική μου μαμά φανατική του νερόβραστου κουνουπιδιού, όταν την ρώτησα κάποτε πόση ώρα βράζει το κουνουπίδι η απάντηση ήταν αποστομωτική και τόσο αναμενόμενη, μέχρι να “λιώνει”, επίσης αυτό που της ταίριαζε πάντα ακούγοντας την λέξη κουνουπίδι ήταν το βραστό και το τουρσί.
Μέχρι που της έφτιαξα αυτή την σούπα πριν μερικά, δεν μπορεί να μην μου αρέσει, σκέφτηκα, έτσι δοκίμασα και συμφιλιώθηκα με το αδικημένο κουνουπίδι.
Πριν μερικά χρόνια αν έλεγα στην μαμά μου οτι το κουνουπίδι θα μπορούσε να γίνει ωμή σαλάτα ή ωραιότατη σούπα θα με κοιτούσε και θα κουνούσε το κεφάλι συγκαταβατικά, σίγουρα θα σκεφτόταν “πάλι πειράματα κάνει”.
Εσύ όμως ξέρεις ή μπορείς να ψάξεις υπέροχες, φρέσκιες συνταγές κουνουπίδι!
Σούπα με Κουνουπίδι, Μπέικον και Μήλο
[Χρόνος Προετοιμασίας: 5’
Χρόνος Μαγειρέματος: 35′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 4-5 μερίδες
Υλικά
1 μέτριο κουνουπίδι
1 μέτριο μήλο
100 γρ. μπέικον
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή Ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας ή κάρυ κατά βούληση
1000ml ζωμό βοδινού ή ζωμό λαχανικών
100 γρ. κασέρι Ξάνθης
Κόκκινο γλυκό πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το μπέικον, κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρότερα κομμάτια, χοντροκόβουμε το μήλο, το κρεμμύδι και την σκελίδα σκόρδου. Ετοιμάζουμε τον ζωμό να είναι καυτός.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο, μόλις κάψει προσθέτουμε το μπέικον, το κουνουπίδι, το μήλο, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε την μισή ποσότητα του ζωμού και σιγοβράζουμε περίπου 25 λεπτά.
Πολτοποιούμε την σούπα. Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την μουστάρδα ή το κάρυ, το πιπέρι και όσο αλάτι χρειαστεί. Αραιώνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό, δίνοντας στην σούπα την πυκνότητα που επιθυμούμε και την βάζουμε να πάρει μία-δύο βράσεις.
Πριν σερβίρουμε μεταφέρουμε την σούπα σε πυρίμαχα ατομικά σκεύη και προσθέτουμε το κασέρι, τριμμένο. Τοποθετούμε στο γκρίλ μέχρι να λιώσει το κασέρι.
Αν δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε την διαδικασία αυτή, προσθέτουμε απλά στην καυτή σούπα το τριμμένο κασέρι.
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον στο σερβίρισμα ψιλοκομμένο μπέικον το οποίο πρώτα έχουμε κάνει crispy.
– Αντι για κασέρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ωριμασμένο τυρί με πικάντικη γεύση.
– Η σούπα μπορεί να φτιαχτεί και με μπρόκολο ή πατάτα.