Το αρνάκι από τα Τρίκαλα, τα πορτοκάλια από το Άργος, ο συναρπαστικός κρόκος Κοζάνης, τα αμύγδαλα Θεσσαλίας!
Ένα ελληνικό πιάτο γεμάτο αρώματα και γεύσεις για το γιορτινό τραπέζι!
Αρνάκι με Πορτοκάλι, Πλιγούρι και Αμύγδαλα Recipe
By 19 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (6 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 2 hrs 0 min
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 2 hrs 10 mins
Το αρνάκι από τα Τρίκαλα, τα πορτοκάλια από το Άργος, ο συναρπαστικός …
Υλικά
- > Για το Αρνάκι
- 3 μερίδες μπούτι από αρνάκι γάλακτος
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 80 gr. βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 250 ml. κρασί λευκό
- 2 πορτοκάλια ,τον χυμό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 200 ml. χυμό ντομάτας
- 10 στίγματα κρόκο Κοζάνης
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 μοσχοκάρφια
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- Φρεσκοττριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- > Για το Πλιγούρι
- 2 φλυτζάνια πλιγούρι
- 3½ φλυτζάνια ζωμό βοδινού
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1½ κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Κρόκο Κοζάνης
- ½ φλυτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- Φρεσκοττριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Οδηγίες
- Το αρνάκι
Πλένουμε,καθαρίζουμε και στεγνώνουμε το αρνάκι.
Σε μία πλατιά κατσαρόλα σωτάρουμε το αρνάκι με το βούτυρο μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,τα κρεμμύδια και το σκόρδο. - Προσθέτουμε το μπαχάρι,το πιπέρι,τα μοσχοκάρφια,την κανέλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να χρυσαφίσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε 2′ λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ,προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού,τα στίγματα κρόκου,τον χυμό ντομάτας,τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό μαζί με την ζάχαρη και αλάτι.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. - To πλιγούρι
Βάζουμε το πλιγούρι σε τρυπητό,το ξεπλένουμε σε άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Βάζουμε μέσα σε ένα φλιτζάνι από τον ζωμό τα στίγματα του κρόκου.
Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε στο βούτυρο και το ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα,προσθέτουμε τον πελτέ αδιάλυτο,χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά. - Προσθέτουμε το πλιγούρι και τα αμύγδαλα,σωτάροουμε 1 λεπτό και κατόπιν προσθέτουμε τον ζωμό και αλατοπίπερο.
Βράζουμε,ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να σωθούν τα υγρά και να γίνει το πληγούρι σπυρωτό.
Σερβίρουμε όσο το πλιγούρι είναι ζεστό!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Κυριως Πιατο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Ευκολο