Σου αρέσουν κι εσένα οι σαλάτες με πλιγούρι αλλά εκτός από ταμπουλέ αναρωτιέσαι πώς αλλιώς συνδυάζεται; No worries! Η πλιγουροσαλάτα με ρεβύθια, πιπεριές, λιαστή ντομάτα και harissa είναι η σαλάτα που θα μαγειρέψεις ξανά και ξανά!
Το πλιγούρι το αγαπώ και δεν χάνω ευκαιρία να το μαγειρεύω με κάθε τρόπο, και να, εδώ μερικές συνταγές με πλιγούρι.
Γενικά, το υπέροχο αυτό δημητριακό δεν είναι ένα υλικό με το οποίο έχω “μεγαλώσει” ‘ή γνώριζα πριν αρχίσω να “ασχολούμαι” με το φαγητό μου.
Η γιαγιά μου κάπου-κάπου το έκανε κοκκινιστό με κρέας, παραδοσιακή συνταγή της Θεσσαλικής κουζίνας, αλλά επειδή δεν ενθουσιαζόταν κανείς “σβήστηκε” από τα οικογενειακά μας φαγητά.
Παρ’ όλ’ αυτά μέσα από τα βιβλία του Ottolenghi και τις συνταγές του Sami Tamimi διαπίστωσα πως το πλιγούρι είναι κάτι περισσότερο από τη μυθική σαλάτα ταμπουλέ..
Και λέω, μυθική, γιατί το λιβανέζικο ταμπουλί το βάζω στην ίδια θέση με την επική ελληνική ντοματοσαλάτα.
Το πλιγούρι προέρχεται από σπασμένο σιτάρι, και το βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες, κανείς μπορεί να πει πως είναι πολύ ουδέτερο σε γεύση έως και αδιάφορο.
Και σαφώς θα συμφωνήσω, μέχρι όμως να “μεταμορφωθεί” σε φαγητό.
Το σπουδαίο με το πλιγούρι όμως, και ένας από τους λόγους που το προτιμώ, είναι η θρεπτική του αξία.
Πώς μαγειρεύεται το πλιγούρι
Αρχικά να τονίσω πως το πλιγούρι είναι δημητριακό και δεν πρέπει να το συγχέουμε με το κους κους.
Υπάρχουν δύο είδη που βρίσκουμε διαθέσιμα, το ένα είναι το προβρασμένο, και το οποίο χρειάζεται μόνο ενυδάτωση, δηλαδή μούλιασμα για 15′, ώστε να το μαγειρέψουμε.
Αυτό, συνήθως το επιλέγω για σαλάτες, συνοδευτικά ή για να εμπλουτίσω συνταγές όπως τα κεφτεδάκια.
Το δεύτερο είδος είναι αυτό που χρειάζεται βράσιμο-μαγείρεμα και είναι κατάλληλο για να φτιάξουμε συνταγές όπως το πιλάφι, να το συνδυάσουμε με κρέας, όσπρια ή λαχανικά.
Με τι ταιριάζει το πλιγούρι
Θεωρώ πως το πλιγούρι είναι ένας καμβάς για τις συνταγές μαγειρικής.
Ταιριάζει με τα πάντα.. σχεδόν είναι χαρισματικό σε δυνατότητες, θα έλεγα.
Κάλλιστα μπορεί να αντικαταστήσει σε μια συνταγή τα ζυμαρικά και το ρύζι με εξαιρετική επιτυχία.
Ταιριάζει εξίσου με λεμονάτες συνταγές αλλά και κοκκινιστά, με πιο όξινα ή πιο “γλυκά” υλικά, με τη φρεσκάδα των μυρωδικών και την ένταση των μπαχαρικών.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Τα ρεβύθια
Τα ρεβύθια τα επέλεξα γιατί ήθελα να κάνω πιο χορταστική την πλιγουροσαλάτα.
Χρησιμοποίησα προβρασμένα ρεβύθια στον ατμό, γιατί ΠΑΝΕΥΚΟΛΟΥΡΑ που λέει και η κόρη μου!
Μπορεί να ονομάζεται πλιγουροσαλάτα όμως ουσιαστικά είναι αυτό που λέμε πλήρες γεύμα.
Μπορείς να αντικαταστήσεις τα ρεβύθια με φακές ή φασόλια.
√ Τα υπόλοιπα συστατικά
Οι πιπεριές δεν γίνονταν να λείπουν από αυτή την “παρέα” η γλύκα της γεύσης τους είναι απαραίτητη!
Η λιαστή ντομάτα, μου άρεσε ως στοιχείο γιατί ήθελα μια ώριμη ντοματένια γεύση όμως όχι την “φρεσκάδα” της ντομάτας.
Ο δυόσμος, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ο μαϊντανός ήθελα να δώσουν την απαραίτητη φρεσκάδα σε αυτή την πλιγουροσαλάτα.
Και last but not least το λεμόνι γιατί ΑΠΛΑ το λεμόνι με πάει φανταστικά με όλα τα παραπάνω.
√ Η harissa
Η χαρίσα ή harissa είναι μια καυτερή σάλτσα-πάστα από πιπεριές τσίλι και προέρχεται από τη βορειοαφρικάνικη κουζίνα.
Μακράν από τα πιο αγαπημένα μου πικάντικα υλικά και η απόλυτη σάλτσα σε τέτοιου είδους συνταγές.
Ξέρω και καταλαβαίνω ότι ίσως δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να έχουμε “πρόχειρη” τη harissa στο ψυγείο μας.
Όσοι λοιπόν θέλετε το spicy στοιχείο και δεν έχετε χαρίσα κάνετε το εξής:
Θα πολτοποιήσετε πιπεριά τσίλι με τον τοματοπελτέ και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Προσθέστε 1 σκελίδα σκόρδο, με καπνιστή ή όχι πάπρικα, κύμινο (άγριο ιδανικά) και κόλιανδρο σκόνη και τα δύο.
Εννοείται πως δεν είναι ακριβώς το ίδιο, είναι ΟΚ και θα λειτουργήσει στη συνταγή!
Mπορείς να βρεις πολύ καλές συνταγές για σπιτική harissa στο διαδίκτυο.
Ωστόσο…
Αν δεν θέλεις να κάνεις ΤΙΠΟΤΑ από τα παραπάνω ακολούθησε τη συνταγή για πλιγουροσαλάτα με ρεβύθια, πιπεριές και λιαστή ντομάτα χωρίς harissa.
Αυτή η πλιγουροσαλάτα, όπως θα διαπιστώσεις είναι πανεύκολη ιδανική για όλες μα όλες τις εποχές και εξαιρετικά θρεπτική, JUST COOK IT~
♡
Εύα
Πλιγουροσαλάτα με ρεβύθια, πιπεριές, λιαστή ντομάτα και harissa
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για το πλιγούρι
- 200 γρ. πλιγούρι, προβρασμένο
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 400 γρ. βραστό νερό
Για τη σαλάτα
- 150 γρ. ρεβύθια, βρασμένα
- 150 γρ. πολύχρωμες πιπεριές, κομμένες σε κύβους
- 3 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 5 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. τοματοπελτέ
- 1 κ.γ. πάστα harissa
- 1 λεμόνι
- 30 ml ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
Το πλιγούρι
- Σε ένα μπολ βάζουμε το πλιγούρι με τον χυμό λεμονιού και το βραστό νερό.
- Μουλιάζουμε για 15’, μέχρι να φουσκώσει και ανακατεύουμε καλά ώστε να το κάνουμε σπυρωτό.
Για τη σαλάτα
- Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα ρεβύθια και τις πιπεριές με 2 κ.σ. ελαιόλαδο για 5’.
- Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και τη harissa διαλυμένα σε 2 κ.σ. νερό, το πλιγούρι και μαγειρεύουμε για 2’ ακόμη.
- Μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σαλάτα.
- Αλατίζουμε προσεκτικά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πιπέρι και όσο χυμό λεμονιού χρειαστεί για να ισορροπήσουμε τη γεύση.
- Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή δροσερή.
Σημειώσεις για τη συνταγή