Semifreddo με Φυστικοβούτυρο

2.1K
Ένα γλυκό στo οποίο δε μπορώ ν’ αντισταθώ για κανένα, μα κανένα λόγο, είναι το semifreddo.

Κάθε φορά που ετοιμάζω αυτό το γλύκισμα σκέφτομαι αν άραγε οι Ιταλοί, που θεωρούνται γκουρού στην κατηγορία του παγωτού, επινόησαν αυτό το θεϊκό γλυκό σκόπιμα για να τους αποθεώνουμε κάθε φορά που απολαμβάνουμε τη βελούδινη και μοναδική υφή του!

Βέβαια οι λόγοι που προτιμώ ένα σπιτικό, κρεμώδες και πλούσιο σε γεύση semifreddo από ένα κοινό παγωτό είναι:

  • η εύκολη και εγγυημένη παρασκευή του, αφού δε χρειάζεται παγωτομηχανή
  • τα εποχιακά φρούτα, οι ξηροί καρποί και ο καφές που του ταιριάζουν απόλυτα και χρησιμοποιούνται εύκολα στην παρασκευή του
  • πως κόβεται σε φέτες χωρίς κόπο και άρα μπορώ να το σερβίρω ως επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα, εξασφαλίζοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα
  • πως δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να έχει δοκιμάσει semifreddo και να μην υποκλιθεί στη γεύση του, ίσως και λίγο περισσότερο από ό,τι στο παγωτό

Το semifreddo το έχω δοκιμάσει σε αμέτρητες παραλλαγές, με μαρέγκα ή χωρίς, και το φτιάχνω όλο τον χρόνο Ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέχρι προσφάτως ήταν αυτό με τη ρικότα και τα φρέσκα σύκα.

Όμως, ακόμη και αυτή τη στιγμή που σου γράφω, «λιώνω» με κάθε μπουκιά του semifreddo με φυστικοβούτυρο.

Συνταγές για Σεμιφρέντο

Βρε παιδιά πείτε μου επιτέλους: αυτό το φυστικοβούτυρο «ΠΑΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΠΙΑ»; Ας δώσω τώρα και την απάντηση μόνη μου, ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ!

Το φυστικοβούτυρο ανήκει για εμένα στο TOP 10 των θεϊκότερων γεύσεων στον πλανήτη.

Πρόκειται  σίγουρα γι’ αυτό που λέμε UMAMI γεύση. Έτσι, για την πιο φανταστική συνταγή για semifreddo με φυστικοβούτυρο επιλέγω το ελληνικό Φυστικοβούτυρο Αφοί Χαΐτογλου Crunchy που έχει μοναδική υφή και αρμονική γεύση, ώστε να απογειώσει το προσεκτικά φτιαγμένο μου semifreddo!

 

Δώσε βάση στο crumble από φυστικοβούτυρο με το οποίο θα το συνοδεύσεις. Φτιάχνεται πανεύκολα, με τρία μόλις υλικά και υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να αναζητήσεις ποτέ ξανά άλλη συνταγή για crumble.

Τελευταία συμβουλή: Φτιάξε καλού-κακού διπλή δόση!

Semifreddo με Φυστικοβούτυρο, Crumble και Ρευστή Καραμέλα

Χρόνος Προετοιμασίας: 15′
Χρόνος Αναμονής: 180′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 10′

 

Υλικά

Για το semifreddo με φυστικοβούτυρο

100 γρ. φυστικοβούτυρο crunchy
470 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
100 γρ. τυρί κρέμα
110 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 στικ φυσική βανίλια

Για το crumble με φυστικοβούτυρο
25 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. φυστικοβούτυρο crunchy

Για τη ρευστή καραμέλα
100 γρ. ζάχαρη
130 γρ. κρέμα γάλακτος
35 γρ. βούτυρο

Επιπλέον για το σερβίρισμα
50 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση

Το Semifreddo

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους, τους οποίους ρίχνουμε σε ένα μεταλλικό μπολ μαζί με τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κονιάκ και τοποθετούμε το μεταλλικό μπολ σε μπεν μαρί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το νερό δεν πρέπει να κοχλάζει, ούτε να ακουμπά στο μπολ, γιατί τα αυγά θα βράσουν.

Χρησιμοποιούμε ένα σύρμα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να πάρει ένα υπόλευκο χρώμα.

Όταν το μείγμα γίνει σαν κρέμα, αποσύρουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε σε σαντιγί.

Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το φυστικοβούτυρο, την κρέμα που ετοιμάσαμε με τους κρόκους και τα σποράκια της βανίλιας (το εξωτερικό της περίβλημα το κρατάμε για να αρωματίσουμε τη ρευστή καραμέλα).

Αναδεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων το σκεύος που πρόκειται να παγώσουμε το semifreddo, προτιμάμε μια μακρόστενη φόρμα.

Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και τοποθετούμε στην κατάψυξη το λιγότερο για 4 ώρες.

Για το crumble με φυστικοβούτυρο

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέσα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι τα υλικά να γίνουν ψίχουλα.

Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα του crumble.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο και αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Για τη ρευστή καραμέλα

Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη με το εξωτερικό περίβλημα της βανίλιας σε μέτρια φωτιά, προκειμένου να γίνει καραμέλα, χωρίς ν’ ανακατέψουμε.

Μόλις πάρει σκούρο χρώμα, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Αποθηκεύουμε σε βάζο.

Αναποδογυρίζουμε το semifreddo σε πιατέλα και το αφήνουμε 2-3 λεπτά.

Ξεφορμάρουμε και αφαιρούμε τη μεμβράνη.

Σερβίρουμε το semifreddo με το crumble, τη ρευστή – ζεστή καραμέλα και τριμμένη κουβερτούρα.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Το crumble και η ρευστή καραμέλα δεν είναι απαραίτητα. Το semifreddo με φυστικοβούτυρο σερβίρεται και σκέτο.

-Για το semifreddo καλό είναι να έχουμε βάλει την κρέμα γάλακτος για 5 λεπτά στην κατάψυξη ενώ για τη ρευστή καραμέλα να την έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

– Αν η κρέμα γάλακτος είναι κρύα η καραμέλα θα σκληρύνει αλλά συνεχίζοντας ν’ ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά διαπιστώνουμε ότι σιγά-σιγά λιώνει.

– Το κονιάκ δεν είναι απαραίτητο ή μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο λικέρ.

– Αν μας αρέσει, προσθέτουμε τριμμένη σοκολάτα και μέσα στο semifreddo.

 

 

 

Παγωτό χωρίς παγωτομηχανή Συνταγές

 

Semifreddo με Φυστικοβούτυρο Συνταγή

 

Εύκολο Παγωτό Semifreddo Συνταγές

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close