Τούρτα Cappuccino
By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (14-16 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 60 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 6 hrs 0 min
Μία τούρτα να την πιείτε στο "φλυτζάνι"!
Πεντανόστιμη, ελαφριά τούρτα και με την εκπληκτική γεύση του καφέ να της δίνει ιδιαίτερη "άποψη"!
Για τους λάτρεις του καφέ αλλά και για ιδιαίτερες περιστάσεις, μπορείτε να την σερβίρεται μετά από ένα γεύμα, με τον απογευματινό σας καφέ ή να την φτιάξετε για γενέθλια των «μεγάλων» σας φίλων!
Υλικά
- > Για το Παντεσπάνι
- 200 gr. ζάχαρη
- 225 gr. αλεύρι φαρίνα
- 4 κουταλιές της σούπας κακάο
- 5 μέτρια αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
- 5 κουταλιές της σούπας νερό
- > Για το Σιρόπι
- 200 ml. καφέ εσπρέσο
- 120 ml. γάλα
- 80 ml. λικέρ κακάο
- 150 gr. ζάχαρη
- > Για την Κρέμα
- 250 gr. γιαούρτι στραγγιστό
- 1¼ φλυτζάνια ζάχαρη άχνη
- 2 κουτιά φυτική σαντιγύ
- 50 ml. λικέρ καφέ
- 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
- > Για την Διακόσμηση
- 100 gr. σοκολάτα κουβερτούρα νιφάδες
- Κακάο άγλυκο
- Κόκκους καφέ
- Κανέλα προαιρετικά
Οδηγίες
- Tο παντεσπάνι
Χτυπάμε για 5 λεπτά τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν πολύ καλά! Προσθέτουμε το νερό και τις βανίλιες.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο.
Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα των αυγών ενσωματώνοντάς το, απαλά, με σπάτουλα σταδιακά. - Βουτυρώνουμε ένα στρογυλλό ταψί ή φόρμα δαχτυλίδι 24 εκατοστών περίπου.
Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο αέρα για περίπου 25 λεπτά, στους 180°C .
Αφήνουμε να κρυώσει καλά το παντεσπάνι και το χωρίζουμε σε δύο ισόποσους δίσκους, με την βοήθεια ενός μαχαιριού. - H κρέμα
Βάζουμε την φυτική σαντυγί για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Χτυπάμε την σαντυγί για 7 λεπτά στο μίξερ στην δυνατή ταχύτητα.
Προσθέτουμε την άχνη και τις βανίλιες και χτυπάμε άλλα 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για 1 λεπτό.
Βάζουμε την κέμα για 30 λεπτά στο ψυγείο. - Το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε τον καφέ με την ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το γάλα και το λικέρ.
Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. - Η ολοκλήρωση
Βάζουμε το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι σε μια πιατέλα και το ραντίζουμε με το σιρόπι, να βραχεί καλά παντού.
- Προσθέτουμε το 1/3 της κρέμας.
Τοποθετούμε το άλλο παντεσπάνι και ξαναραντίζουμε με σιρόπι.
Καλύπτουμε με όλη την υπόλοιπη κρέμα όλη την τούρτα. - Διακοσμούμε τα πλαινά της με διάσπαρτους κόκκους καφέ.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της τούρτας με την τριμμένη κουβερτούρα.
Κοσκινίζουμε πάνω από την κουβερτούρα το κακάο και άν θέλουμε λίγη κανέλα.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-4 ώρες και σερβίρουμε!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ευρωπαικη
- ΤΥΠΟΣ: Επιδορπιο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο
Πολύ ωραία και εύκολη συνταγή.ότι πρέπει για τους λάτρεις του καφέ.Θα τη δοκιμάσω για τα γεννέθλια του καλού μου!