Breakfast bowl. Απλά μια τάση ή ένα δημιουργικό πρωινό; Τι λες; Πάντως εμένα μου φτιάχνουν τη διάθεση αυτά τα πανέμορφα μπωλ και να με ξεσηκώνουν να δημιουργήσω κι εγώ το δικό μου! Γι’ αυτό ξεκινώ φτιάχνοντας την απίστευτη, τέλεια σπιτική granola με ελαιόλαδο όπως ακριβώς μου αρέσει να την τρώω και ειδικά με το γιαούρτι μου!
Η γκρανόλα (granola) είναι η επιτομή του υγιεινού, θρεπτικού και δημιουργικού πρωινού!
Τα πράγματα είναι απλά και εύκολα: Ξεκινώ με τη βρώμη όπου μετά από αρκετές δοκιμές προτιμώ να χρησιμοποιώ δύο είδη βρώμης: βρώμη σε νιφάδες και πίτουρο, για πιο ωραία και γεμάτη υφή. Συνεχίζω με σπόρους και ξηρούς καρπούς -συχνά ό,τι τύχει να έχω στο ντουλάπι μου.
Αυτή τη φορά έβαλα και chia και πραγματικά μου άρεσε πολύ το τραγανό αποτέλεσμα της granola. Μετά τα αποξηραμένα φρούτα –πάλι ό,τι έχω- και τέλος τα μπαχαρικά κατά βούληση!
Το επόμενο στάδιο είναι πως θα δώσω μορφή σε όλα αυτά τα υλικά ώστε να πάρω την τέλεια γκρανόλα (granola). Έχω φτιάξει γκρανόλα που ήταν πολύ στεγνή και άλλοτε πολύ «λαστιχένια».
Τα τελευταία χρόνια πιστεύω πως αυτό το μείγμα με ελαιόλαδο-μέλι-πορτοκάλι είναι ιδανικό και σε ποσότητες, δίνοντας τη σωστή υγρασία και γλύκα στη granola.
Και αφού μπει στο βάζο, η ποσότητα της συνταγής θα φτάσει για μια εβδομάδα, κάθε πρωί την απολαμβάνεις με το πιο ιδανικό, νόστιμο, κρεμώδες και ισορροπημένο γιαούρτι το NOYNOY «Εκλεκτό», εκλεκτό όνομα και γεύση!
Και με λίγη δημιουργική διάθεση το πρωινό μου γίνεται, με το καλημέρα, ακόμη πιο όμορφο μέσα από ένα μπωλ με γιαούρτι, σπιτική granola και πολύχρωμα φρούτα!
Breakfast Bowl με Γιαούρτι, Φρούτα και Σπιτική Granola με Ελαιόλαδο
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: για 4 άτομα
Υλικά
Για τη σπιτική granola
150 γρ. βρώμη σε νιφάδες
80 γρ. πίτουρο βρώμης
30 γρ. σπόρους chia
30 γρ. σουσάμι
80 γρ. αμύγδαλο φιλέ
150 gr. αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, χουρμάδες, βατόμουρα, αρώνια, βερίκοκο)
80 γρ. μέλι
50 ml. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη
Για το σερβίρισμα
600 γρ. γιαούρτι ΝΟΥΝΟΥ Εκλεκτό Πλήρες ή Light
Φρέσκα φρούτα (ακτινίδιο, λωτό, ρόδι, γκρέιπ φρουτ, βατόμουρα)
Εκτέλεση Συνταγής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Κόβουμε τα μεγαλύτερα φρούτα ομοιόμορφα και σ΄ένα μπωλ ανακατεύουμε τη βρώμη, νιφάδες και πίτουρο, τα φρούτα, τους σπόρους, το σουσάμι και το αμύγδαλο.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε δίσκο ψησίματος, τον οποίο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Σ’ ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το χυμό του πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Τα βάζουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε. Ραντίζουμε με το ζεστό σιρόπι το μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, στους 170ο C.
Αφήνουμε τη σπιτική γκρανόλα να κρυώσει εντελώς και αποθηκεύουμε σε βάζα.
Σε 4 μπωλ μοιράζουμε το γιαούρτι, προσθέτουμε μερικές κουταλιές γκρανόλα και φρούτα.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Στη γκρανόλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιους ξηρούς καρπούς, σπόρους και μπαχαρικά θέλουμε
– Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι, χρησιμοποιούμε σιρόπι σφενδάμου ή αγαύη
– Μπορούμε να ψήσουμε τη γκρανόλα περισσότερο ή λιγότερο σύμφωνα με το πόσο τραγανή τη θέλουμε
Ευχαριστώ 🙂
Καλησπερα σας, μολις βρηκα το site σας και ομολογω φαινεται ιδιαιτερα ενδιαφερον και προπαντων υγιεινο… ευχαριστουμε !!!
Σας ευχαριστώ πολύ!