Tο cheesecake φούρνου είναι ένα γλυκό με μεγάλη ιστορία και ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκίσματα!
Για την ιστορία, υπάρχουν σαφείς αναφορές πως στην Αρχαία Ελλάδα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά, ένα είδος cheesecake (τσιζ κέικ) που συνδέθηκε με τελετουργικά και γαμήλια μυστήρια, όπως και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτή, η πρώτη συνταγή που εμφανίστηκε στη Σάμο, σύμφωνα με τα συγγράματα που διασώζονται, ονομαζόταν πλακούντας και αποτελείτο από αλεύρι, σιτάρι σε στρώσεις με τυρί και μέλι.
Επίσης ένα τέτοιο γλύκισμα προσέφερε η Κίρκη στον Οδυσσέα με όλα τα παραπάνω υλικά και εμπλουτισμένο με σαμιώτικο γλυκό κρασί.
Την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ξεκίνησε το «word of mouth» και μέσα στους αιώνες το γλυκό «ταξίδεψε» σε όλο τον κόσμο. Οι αμέτρητες συνταγές-παραλλαγές αποδεικνύουν πως το cheesecake προσαρμόστηκε στα υλικά και τα τυριά του κάθε τόπου.
Έγινε ένα από τα πιο αγαπητά γλυκά παγκοσμίως, ενώ το 1872 η “ατυχής” παρασκευή και «ανακάλυψη» του τυριού σε μορφή κρέμας (τυρί κρέμα) έμελλε να καθιερωθεί ως το βασικό συστατικό για την παρασκευή του.
Κι ενώ η Αμερική θεωρείται “γενέτειρα” του cheesecake φούρνου…
στην Ελλάδα τα γλυκά με τυρί που θυμίζουν cheesecake είναι ιδιαίτερα αγαπητά, με γιορτινό χαρακτήρα συχνά – για παράδειγμα η γλυκιά τυρόπιτα της Τήνου, η επική μελόπιτα της Σίφνου και τα Μελιτίνια Σαντορίνης.
Η ιδέα γι΄αυτό το cheesecake φούρνου ήρθε απλά, αφού συχνά-πυκνά χρησιμοποιώ στα cheesecake μου ανθότυρο, γιατί καλό και το τυρί κρέμα, αλλά όταν η Ελλάδα παράγει υπέροχα μαλακά, ανάλατα τυριά όπως ο υπέροχος ανθότυρος Κρήτης, δε μπορώ παρά να εμπλουτίσω το cheesecake με αυτό το μοναδικό τυρί.
Στην ΑΒ Βασιλόπουλος βρίσκω ίσως τον καλύτερο συσκευασμένο ανθότυρο, αυτόν της Κρήτης, πάντα φρέσκος, γευστικός και είμαι σίγουρη για την ποιότητα του αφού διασφαλίζεται μέσα από την αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών του “Κύκλου Ποιότητας ΑΒ”.
Επιπλέον τα σύκα εποχής που θα βρεις στο οπωροπωλείο της ΑΒ Βασιλόπουλος, μαύρα ή κλασικά πράσινα, δεν έχει σημασία, και τα δύο είναι εξίσου νόστιμα και ολόφρεσκα, ποιοτικά ελεγμένα και φροντισμένα ώστε να φτάσουν στα χέρια μας στην ανώτερη ποιότητα!
Αυτό το cheesecake φούρνου #MadeWithAB ή μάλλον αυτά, γιατί εμείς στο γύρισμα φτιάξαμε 2, δοκιμάστηκαν από όλους μας και πέρασαν το test με επάξια σχόλια!
Η αλήθεια είναι πως λατρεύω αυτή την εκδοχή – η υφή, η γεύση, τα φρούτα και το γλυκό κρασί «δένουν» εξαίσια. Θα το δεις όταν το φτιάξεις, ένα «ελληνικό καλοκαίρι» νοστιμιά!
Cheesecake Φούρνου με Ανθότυρο, Σύκα και Γλυκό Κρασί
[vc_row][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Προετοιμασίας: 15′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Ψησίματος: 60′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Μερίδες: 8 [/vc_column][/vc_row]
Υλικά
Για τη βάση:
100g μπισκότα ΑΒ digestive
40g φιστίκια Αιγίνης
λίγη κανέλα
50g βούτυρο
Για τη γέμιση:
400g ανθότυρο
400g ΑΒ φρέσκο τυρί κρέμα
50ml κρέμα γάλακτος
150g ΑΒ ζάχαρη άχνη
1 ½ κουτ. γλυκού κόρν φλάουρ
3 αβγά
1 στικ φυσική βανίλια
χυμός ½ λεμονιού
ξύσμα λεμονιού
Για το topping:
100g ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ φυσική βανίλια
4 σπόροι κάρδαμο
φλούδες λεμονιού
100 ml. κόκκινο ημίγλυκο κρασί
50g μέλι
Ώριμα φρέσκα σύκα
Τα υλικά μπορείτε να τα ψωνίσετε και στο ηλεκτρονικό κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος click2shop, μ’ ένα κλικ
Εκτέλεση
[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Για τη βάση: Χτυπάμε τα μπισκότα, τα φιστίκια και λίγη κανέλα στο μούλτι.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα και φιστίκια με το βούτυρο και απλώνουμε το μίγμα, ομοιόμορφα, σε μια στρογγυλή φόρμα ή τσέρκι (διαμέτρου 20εκ).
Τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Για τη γέμιση: Χτυπάμε το ανθότυρο και την κρέμα γάλακτος στο μούλτι, ρίχνουμε το μίγμα στο μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, το κορν φλάουρ, τα αβγά και το φρέσκο τυρί κρέμα, και τα χτυπάμε όλα μαζί για 3΄.
Προσθέτουμε τέλος τα σποράκια από το στικ βανίλιας και τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ξαναχτυπάμε ελαφρά.
Περιχύνουμε την κρέμα πάνω στη βάση και ψήνουμε το cheesecake σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, γυρνώντας αρχικά τη θερμοκρασία στους 170°C για 40’ και κατόπιν στους 120°C για άλλα 20’.
Αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει για τουλάχιστον 3 ώρες (εκτός ψυγείου) και ξεφορμάρουμε.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Για το topping:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το κρασί, με τη ζάχαρη, το στικ βανίλιας, τις φλούδες λεμονιού και τους σπόρους κάρδαμου σε χαμηλή θερμοκρασία, για 4-5’. Αφαιρούμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το μίγμα και μόλις κρυώσει, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε το cheesecake, γαρνίροντας με φρέσκα ώριμα σύκα και περιχύνοντας με το σιρόπι.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Εναλλακτικά των σύκων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο φρούτο εποχής θέλουμε!
– Εάν πρόκειται να σερβίρουμε το γλυκό και σε παιδάκια, αντικαθιστούμε το κρασί με νερό.
– Μπορούμε να αρωματίσουμε το γλυκό με πορτοκάλι ή μαστίχα.