Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι το γλυκό της νηστείας, της ευκολίας αλλά και της νοστιμιάς. Σίγουρα έχεις δοκιμάσει πολλούς χαλβάδες όμως ρίξε μια ματιά, ο χαλβάς φούρνου με ινδοκάρυδο είναι θεϊκός!
Αντικειμενικά,ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, ανήκει στην κατηγορία εύκολα γλυκά και δεν είναι τυχαίο πως υπάρχει η συγκεκριμένη αναλογία 1:2:3:4
Αλλο ένα πρέπει είναι το σωστό καβούρδισμα του σιμιγδαλιού, εννοείται πάντα με ελαιόλαδο.
Καβουρδίζεται σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο μέχρι να αποκτήσει το χρώμα της χρυσής άμμου, αυτό θέλει λίγο υπομονή αλλά αξίζει.
Φυσικά το σιρόπι, η σωστή αναλογία της κανέλας και οι φλούδες λεμονιού παίζουν σπουδαίο ρόλο ώστε να γίνει του ονείρου.
Πάμε τώρα στα υποκειμενικά, αμύγδαλα, και γενικά ξηροκάρπια, σταφίδες και άλλα αρωματικά θα δώσουν ό,τι αναζητάς σε αυτό το ταπεινό γλυκάκι.
Και κάπως, υποκειμενικά, πιστεύω πως ο χαλβάς φούρνου με ινδοκάρυδο είναι ο πιο καταπληκτικός χαλβάς που έχω φτιάξει ποτέ, το αγαπημένο νηστίσιμο γλυκό αλλιώς.
Λατρεύω το ινδοκάρυδο, όταν η μαμά μου έφτιαχνε χαλβά πάντα μου άρεσε να το πασπαλίζω με μπόλικο ινδοκάρυδο και κανέλα.
Θυμίζει μεν χαλβά αλλά σε “πάει” λίγο και σε λαδοραβανί, το πιο ωραίο όμως είναι οτι τρως ένα νηστίσιμο γλυκό διαφορετικό.
Πραγματικά, σε κάθε του μπουκιά η μίξη του χαλβά με τα αρώματα από το λεμόνι, το πορτοκάλι, το ινδοκάρυδο, σκέτη απόλαυση.
Η ντελικάτη συνταγή αυτού του χαλβά σου “φωνάζει”.. φτιάξε με και ΦΑΕ ΜΕ!
Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα
Συνταγή για χαλβά φούρνου με ινδοκάρυδο
Κατηγορία Συνταγής: Νηστίσιμες συνταγές, Νηστίσιμα γλυκά, Vegan συνταγές, Εύκολα γλυκά
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 12 μερίδες
Υλικά
Για τον χαλβά
220 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
80 γρ. ινδοκάρυδο
140ml ελαιόλαδο
450 γρ. ζάχαρη
100ml χυμό πορτοκάλι
1000ml νερό
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
Βανίλια για το άρωμα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σερβίρισμα
Ινδοκάρυδο
Κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα ξύσματα και τη βανίλια, τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε το μείγμα για 5′.
2. Ανακατεύουμε το χυμό με το baking powder και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
3. Βροχηδόν ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, προσθέτουμε τα σιμιγδάλια και το ινδοκάρυδο.
4. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
5. Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, 30 εκ. περίπου, απλώνουμε το χαλβά, χαράζουμε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια και ψήνουμε για 30′ στους 180ο C.
6. Τρώγεται το ίδιο απολαυστικά ζεστό και κρύος, πασπαλισμένος με ινδοκάρυδο και κανέλα.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
–Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές για χαλβά
-Ο χαλβάς μπορεί να μην ψηθεί και να τον βάλουμε σε φόρμα, όπως κάνουμε με τον σιμιγδαλένιο χαλβά
-Μπορούμε να αρωματίσουμε με κάρδαμο ή μαστίχα
-Αν θέλουμε προσθέτουμε σταφίδες, ξηρούς καρπούς, γλυηό κουταλιού περγαμόντο, κίτρο κτλ
-Ένα μέρος της ζάχαρης μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι