Μια συνταγή για κεφτέδες σε σάλτσα ντομάτας, κουρκουτούλα που θα την αγαπήσετε!
Αυτό το τόσο απλό και συνηθισμένο φαγητό, δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα, κεφτέδες σε απλή σάλτσα ντομάτας!
Έχει όμως ένα μυστικό, όπως μου το έδωσε η γιαγιά, όσος είναι ο κιμάς τόσο και το ψωμί.
Μια παραδοσιακή συνταγή της Θεσσαλίας, όπου εκεί τους κοκκινιστούς κεφτέδες τους ονομάζουν κουρκουτούλα, όπου σημαίνει σάλτσα με αλεύρι σα κουρκούτι.
Κεφτέδες σε Σάλτσα Ντομάτα (Κουρκουτούλα)
By 27 Νοεμβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (5 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 40 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 40 mins
Μια συνταγή για κεφτέδες σε σάλτσα ντομάτας, κουρκουτούλα που θα την …
Υλικά
- 300 gr. μοσχαρίσιο κιμά
- 200 gr. χοιρινό κιμά
- 500 gr. ψίχα ψωμιού
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 μικρό ματσάκι δυόσμο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
- > Για την Σάλτσα
- 500 gr. ντομάτες ώριμες
- 1 κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 30 ml. ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη αλεύρι
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μαϊντανό
Οδηγίες
- Ο κιμάς:
Βάζουμε το ψωμί να μαλακώσει σε νερό και το στίβουμε πολύ καλά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το δυόσμο και τον μαϊντανό.
Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά για τον κιμά, περίπου 5 λεπτά και τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον. - Η σάλτσα:
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
Πλάθουμε μέτριους τους κεφτέδες και τους πατάμε ελαφρά να γίνουν πιο πλακέ και όχι στρογγυλοί. - Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τους κεφτέδες.
Μόλις τελειώσουμε το τηγάνισμα, δεν το πετάμε το ελαιόλαδο αλλά το περνάμε από μια σίτα.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα, μόλις το κρεμμύδι μαλακώσει, προσθέτουμε το ξύδι, αφήνουμε να πάρει μια βράση. - Προσθέτουμε το αλεύρι, τις ντομάτες, την ζάχαρη, το μπαχάρι, το αλατοπίπερο και ελάχιστο νερό.
Αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει, πριν πήξει προσθέτουμε τους κεφτέδες και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. - Οι πιο αφράτοι, νόστιμοι, κοκκινιστοί κεφτέδες... και καλοκαιρινές αναμνήσεις από την αγαπημένη μου γιαγιά!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Κυριως Πιατο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Εύκολο
Φαίνονται τέλειοι και λαχταριστοί!!!
με πηγες πολλά χρόνια πίσω <3
Σας παρακολουθω και ψαχνομαι ειμαι νεα στο σπορ
Eva,tous ekana simera.Itan polu nostimoi!!!Akoma masoulawwwww….. <3
Κουρκούτη η κουρκουτίτσα επίσης..Μόνο όταν περιέχει η σάλτσα αλεύρι λέγεται έτσι. Επίσης,στη Νοτιοδυτική Μαγνησία,σκουραίνουμε λίγο το αλεύρι στο λάδι που καίει,πριν ρίξουμε τη ντομάτα και τα άλλα υλικά..Αρωματίζεται νόστιμα η σάλτσα..
Καλημέρα… Τα εφτιαξα και είναι τα ωραιότερα που έχουμε φάει… Σε ευχαριστούμε…!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
Ε.