Είναι αλήθεια πως αλμυρά κέικ δεν με ενθουσίαζαν μέχρι που έφτιαξα αυτό, το αλμυρό κέικ με χουρμάδες, καρύδια και πικάντικα τυριά, Σαν Μιχάλη και μετσοβόνε! Αυτό δεν είναι απλά ένα κέικ είναι ΤΟ ΚΕΙΚ!
Για το συνδυασμό εξάλλου δεν χρειάζεται να πω πολλά.. “μιλάει” από μόνος του! Festive γεύση που σε βάζει για τα καλά σε xmas mood και ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι των 9 ατόμων.
Αυτό το 9 σας δυσκολεύει κι εσάς, προφανώς, όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα συμβιβαστούμε και θα μαγειρέψουμε με την “καρδιά” μας, θα φάμε και η πρόποση θα είναι μια.. “Στην ελευθερία μας”!
Το αλμυρό κέικ θα “υποδεχτεί” τους 9 καλεσμένους σου με τον πιο ξεχωριστό τρόπο, δεν είναι μόνο η απίστευτη γεύση του αλλά και η εμφάνισή του, συνδύασε το με ένα ωραίο κρασί και αυτό είναι.
Θέλω εν τάχει να σου εξηγήσω τη σκέψη μου για τον συνδυασμό..
Προσωπικά τα Χριστούγεννα, δεν έχω καλύτερο από το να ετοιμάζω και απολαμβάνω ένα πλατό με πικάντικα τυριά, ξερά φρούτα όπως χουρμάδες, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες και ξηρούς καρπούς όπως κάθε είδους καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια.
Αυτό το γευστικό “παιχνίδι” ανάμεσα στο αλμυρό και το γλυκό και την απλότητα με ξετρελαίνει, στην αρχή σκέφτηκα να φτιάξω ένα ψωμί ή scones και μπισκότα αλλά τελικά κατέληξα στο αλμυρό κέικ.
Ξέρεις τι είναι το τέλειο; Πως στην πρώτη κιόλας μπουκιά ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ, είναι από αυτές τις συνταγές για κέικ που λες.. δε μπορεί ένα αλμυρό κέικ να είναι τόσο ενδιαφέρον!
Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Θα ξεκινήσω λίγο “ανάποδα” από το αλμυρό topping με το μπλε τυρί και τυρί κρέμα, δώσε του την ευκαιρία και μη το παραλείψεις είναι φανταστικό και δίνει το κάτι παραπάνω!
Επίσης, τι να μη παραλείψεις το καβουρδισμένο αμύγδαλο, το πράσινο πιπέρι και το εστραγκόν, προτιμώ το αποξηραμένο γιατί είναι πιο διακριτικό ενώ το πράσινο πιπέρι πιο γήινο και δένει με τους χουρμάδες και τα καρύδια.
Κανονικά θα προτιμούσα τους βασιλικούς χουρμάδες αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω λόγω έλλειψης.
Για τα πικάντικα τυριά, το καπνιστό Μετσοβόνε το προτιμώ σε μικρότερη ποσότητα ώστε να μην κυριαρχεί, το Σαν Μιχάλη Σύρου μου αρέσει γιατί δεν είναι μαστιχωτό, και έχει τόσο όσο έντονη γεύση.
Χρησιμοποίησα το αλεύρι φαρινάπ ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ , κλασικό και με εγγυημένο αποτέλεσμα.
🤍
Εύα

Συνταγή για αλμυρό κέικ με χουρμάδες, καρύδια και πικάντικα τυριά
Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές για κέικ, Συνταγές για σνακ, Brunch, Χριστουγεννιάτικες συνταγές, Εύκολες συνταγές
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 6-8 άτομα
Υλικά
Για το κέικ
250 γρ. αλεύρι φαρινάπ ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
100 γρ. γιαούρτι
2 αυγά
200ml γάλα
50ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
100 γρ. μετσοβόνε
200 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη
150 γρ. εκπυρηνωμένους χουρμάδες
100 γρ. καρύδια
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού εστραγκόν αποξηραμένο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι
Για το αλμυρό topping
100 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. μπλε τυρί
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Επιπλέον για το σερβίρισμα
2 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ
1-2 κουταλάκια καρυδόψιχα
Σπόρους ροδιού, προαιρετικά
Εκτέλεση
Βάζουμε τους χουρμάδες σε μπολ με ζεστό νερό για 10′, με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε τα καρύδια και κατόπιν τους χουρμάδες.
Τρίβουμε τα τυριά και κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά, γιαούρτι, το γάλα, το ελαιόλαδο, τα πιπέρια, το εστραγκόν, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, τους χουρμάδες, τα καρύδια και τα τυριά.
Λαδώνουμε και καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια μέτρια αντικολλητική φόρμα για κέικ μέσα στην οποία μεταφέρουμε το μείγμα.
Ψήνουμε στους 175ο C για περίπου 50-60 λεπτά, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
Ετοιμάζουμε το αλμυρό topping ανακατεύοντας τα υλικά του topping και αλείφουμε την επιφάνεια του κέικ.
Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο, την καρυδόψιχα και σπόρους ρόδι.
-Αντί για Σαν Μιχάλη Σύρου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 150γρ. παρμεζάνα και 150 γρ. γλυκιά γραβιέρα
-Εκτός από εστραγκόν αρωματίζουμε με δενδρολίβανο, θυμάρι ή φασκόμηλο
-Τους χουρμάδες μπορούμε να τους μουλιάσουμε και σε αλκοόλ, επιλέγουμε κονιάκ ή γλυκό κρασί








