Υπό άλλες συνθήκες αυτή τη στιγμή θα ήμουν στην Ισπανία, αυτό είχα «υποσχεθεί» στην οικογένειά μου και εαυτό μου, ως χριστουγεννιάτικο δώρο,  και δες τώρα.. Όμως, η μαγειρική και οι συνταγές μπορούν να με «ταξιδέψουν» σε όλο τον κόσμο γι΄αυτό έλα να φτιάξουμε εμπανάδας (Empanadas) με καλαμπόκι και αγγουράκι τουρσί!

Εσύ για που “ήσουν” φέτος; Πόσες λίστες δεν είχες κάνει για όσα θα έτρωγες και θα έβλεπες; Όπως είπα, όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό συχνά αναζητώ και μαγειρεύω όσα θα ήθελα να δοκιμάσω στα ταξίδια που ακύρωσα.

Τα εμπανάδας (empanadas) τα είχα “βάλει” στο μάτι καιρό αλλά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα φτιάξω αφού σε κάποιες χώρες αυτά τα υπέροχα πιτάκια ψήνονται τα Χριστούγεννα.

Η συνταγή για εμπανάδας (empanadas) είναι από αυτές τις συνταγές που θα βρεις σε άπειρες παραλλαγές, σε αρκετές χώρες, μια συνταγή με νομαδικό χαρακτήρα.

Από την Λατινική Αμερική που “ταξίδεψε”κι έφτασα μέχρι την Πορτογαλία, την Ισπανία έγινε γνωστή και αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο!

Παραλλαγές αμέτρητες, στη “λογική” της δική μας ελληνικής πίτας, γέμιση με τόνο, κιμά, μοσχάρι, κοτόπουλο, λαχανικά κάθε μια έχει τη δική της νοστιμιά, και τρόπο μαγειρέματος.

Αλλού εμπλουτίζεται με σταφίδες, αλλού με βραστά αυγά ή ελιές.

Άλλοτε τηγανίζονται και άλλοτε ψήνονται στον φούρνο, η ζύμη όμως πάντα τραγανή, τριφτή να “σπάει” στο στόμα!

Η γεύση πικάντικη, μυρωδάτη γεμάτη μπαχαρικά και μυρωδικά, πραγματικά από τις πιο νόστιμες και αξεπέραστες ethnic συνταγές!

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Η ζύμη βουτύρου είναι τόσο εύκολη που δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από το να αναμείξουμε τα υλικά της με τα χέρια-δάχτυλά μας.

Το βούτυρο πρέπει να είναι κομμένο σε μικρά κυβάκια και παγωμένο, το αυγό και το νερό θα το προσθέσεις αφού πρώτα το αλεύρι και το βούτυρο γίνουν “ένα”.

Επειδή ο κιμάς δεν έχει σάλτσα, πρέπει να σιγομαγειρευτεί και να “καραμελώσει” μαζί με τα κρεμμύδια, τον αφήνουμε μαγειρεμένο, ακόμη και αποβραδίς, στο ψυγείο.

Για να μην “ανοίξουν” τα εμπανάδας τα πιέζουμε με το πιρούνι και τα αφήνουμε στο ψυγείο.

Τα εμπανάδας (empanadas) είναι υπέροχα, ειδικά αν τα συνοδεύσεις καυτά με τσιμιτσούρι δεν θα χορταίνεις νοστιμιά!

Καλά Χριστούγεννα αγαπημένοι μου, τις πιο “νόστιμες” ευχές μου!

🤍
Εύα

Συνταγές για εμπανάδας_empanadas recipes

Συνταγή για Εμπανάδας (Empanadas)

Κατηγορία Συνταγής: Ethnic Food, Συνταγές για σνακ, Brunch, Χριστουγεννιάτικες συνταγές, Συνταγές για κιμά, Συνταγές για ζύμες, Συνταγές για ορεκτικά

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά
Ποσότητα: 8 άτομα

Υλικά

Για την ζύμη

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
4 κουταλιές της σούπας νερό
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την γέμιση

300 γρ. κιμά
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά
1 πράσο
150 γρ. καλαμπόκι ΕΔΕΜ
5-6 αγγουράκι σε άλμη ΕΔΕΜ
2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα ή ρίγανη
200ml ζωμό κρέατος
60 γρ. βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
2 αυγά, βρασμένα σφιχτά
Αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για το ψήσιμο

Εκτέλεση

Η ζύμη

Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε και τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα με κοκκώδη υφή.

Προσθέτουμε το νερό και τον κρόκο του αυγού, ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις να ενωθούν τα υλικά.

Τυλίγουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Η γέμιση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, την πιπεριά, στραγγίζουμε το καλαμπόκι και κόβουμε το αγγούρακι σε φέτες.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά, και το σκόρδο και σε χαμηλή φωτιά συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, τον ζωμό και μαγειρεύουμε τον κιμά μέχρι να σωθούν τα υγρά του.

Προσθέτουμε το καλαμπόκι τις σταφίδες και αποσύρουμε.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη, στο ένα προσθέτουμε το αγγουράκι τουρσί και στο άλλο τα βραστά αυγά, ψιλοκομμένα.

Τα εμπανάδας

Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη περίπου 1εκ. και κόβουμε με κουπ πατ στρογγυλό με διάμετρο περίπου 10-12 εκ.

Γεμίζουμε τα πιτάκια με γέμιση και τα κλείνουμε καλά, πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι.

Βάζουμε τα πιτάκια σε ένα ταψί και τα αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά στους 180ο C.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Μπορούμε να φτιάξουμε τα εμπανάδας με κιμά από κοτόπουλο ή lefteovers από κρέας
-Την ζύμη μπορούμε να την έχουμε έτοιμη και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο από την προηγούμενη
-Το αγγουράκι τουρσί μπορούμε να το ψιλοκόψουμε μέσα σε λίγο γιαούρτι για να συνοδεύσουμε τα εμπανάδας
-Με την ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε κάθε είδους τάρτα, αλμυρή και γλυκιά, εδώ μπορείς να πάρεις ιδέες και να δεις συνταγές για τάρτες
Εδώ, μπορείς να δει και άλλες ethnic συνταγές

Εμπανάδας με καλαμπόκι και αγγουράκι τουρσί (Empanadas)
Η καλύτερη συνταγή για εμπανάδας_empanadas
Empanadas _ Εμπανάδας πιτάκια συνταγές με κιμά
Συνταγές για ζύμη κουρού_ ζύμη για empanadas
Τριφτή ζύμη για τάρτες με βούτυρο, συνταγές
Χριστουγεννιάτικες συνταγές για πιτάκια και τάρτες
Συνταγές με κιμά και αγγουράκι τουρσί
Συνταγές με καλαμπόκι και αγγουράκι τουρσί
Χριστουγεννιάτικες συνταγες για ορεκτικά
Συνταγή για εμπανάδας_empanadas, γέμιση με κιμά και αγγουράκι τουρσί
Συνταγές για κουρού
Συνταγές με καλαμπόκι και αγγουράκι τουρσί
Συνταγές με αγγουράκι τουρσί ΕΔΕΜ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.