Ανοιχτή Γαλατόπιτα

3.3K

Ποια είναι η ωραιότερη γλυκιά πίτα; Μα φυσικά η γαλατόπιτα, που αν είναι φτιαγμένη όπως πρέπει δε μένει «φύλλο» και εφόσον διανύουμε την εβδομάδα της Τυρινής η ανοιχτή γαλατόπιτα  είναι ιδανική! Η γαλατόπιτα, όπως άλλωστε οι περισσότερες ελληνικές παραδοσιακές πίτες έχει αρκετές παραλλαγές.

Στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα που θεωρητικά φτιάχνουν την καλύτερη γαλατόπιτα,  η συνταγή είναι απλή και κυρίως γλυκιά, στη Μάνη φτιάχνουν είναι «γυμνή» ενώ στη Μακεδονία η αλμυρή γαλατόπιτα είναι ξακουστή και με το όνομα (Μλέσνικ.) Από όλες εγώ προτιμώ τη γλυκιά Θεσσαλική γαλατόπιτα.

Η μαμά μου, που συχνά μου εξιστορεί τη ζωή της ως παιδί, μεγαλωμένη σ΄ένα χωριό στους πρόποδες του Κόζιακα,  μου έλεγε πως για τη γαλατόπιτα η γιαγιά Βασιλική  χρησιμοποιούσε φρεσκοαρμεγμένο γάλα από τις κατσίκες του σπιτιού τους, οπότε φαντάσου γεύση!

Στο blog μου οι συνταγές για γαλατόπιτα είναι από τις πιό δημοφιλής, όποιος τις έχει δοκιμάσει, το ξέρει καλά!

Κάθε χρόνο που μαζευόμαστε για να γιορτάσουμε τις Απόκριες ξέρουμε πως παραδοσιακά το γλυκό της ημέρας είναι ένα, η γλυκιά γαλατόπιτα.

Όμως τί κάνει μια γαλατόπιτα ακαταμάχητη; Η απάντηση ξεκάθαρη, πρωτίστως η πετυχημένη κρέμα.

Γι΄αυτό και η συνταγή για κρέμα είναι -ΜΙΑ-  και βασισμένη στην καλύτερη συνταγή για γαλατόπιτα της γιαγιάς Ευτυχίας από την Μαγούλα της Καρδίτσας, η οποία φτιάχνει την πιο αέρινη, βελούδινη κρέμα.

Πολίτικες Συνταγές

Τα τελευταία χρόνια έχω αναλάβει τη γαλατόπιτα να την φτιάχνω εγώ, τα χέρια της γιαγιά μας δε βαστάνε πια σίγουρα την κρέμα την ακολουθώ κατά γράμμα όπως πάντα, τα είπαμε αυτά… για φέτος αυτή την φανταστική κρέμα αποφάσισα να την «αγκαλιάσει» το πιό υπέροχο και τραγανό φύλλο, το «Βηρυτού πολίτικο» της alfa!

Και μη σκέφτεσαι πως το συγκεκριμένο φύλλο είναι το καλύτερο μόνο για τη δημιουργία σιροπιαστών γλυκών, η δοκιμή έγινε όπως βλέπεις.

Σου επιβεβαιώνω πως η ανοιχτή γαλατόπιτα θέλει ένα φύλλο που να είναι πολύ λεπτό, σχεδόν αέρινο που θα παραμένει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά, η κρέμα σε συνδυασμό με το τραγανό φύλλο κάνει τη διαφορά!

Σίγουρη πια,  πως αυτή είναι η καλύτερη συνταγή που έχω φτιάξει μέχρι σήμερα για γαλατόπιτα είμαι βέβαιη πως η γιαγιά Ευτυχία θα δώσει την «έγκριση» και θα πει το πολυπόθητο «γειά στα χέρια σου»!


Γαλατόπιτα Ανοιχτή

Χρόνος Προετοιμασίας: 40′
Χρόνος Ψησίματος: 45΄
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Ποσότητα: 12 κομμάτια


Υλικά

1 συσκευασία φύλλο «Βηρυτού πολίτικο» alfa
1600ml πλήρες φρέσκο γάλα κατσικίσιο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. κόρν φλάουρ
180 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
30 γρ. βούτυρο
1 κάψουλα βανιλλίνη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας νερό
50 l ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε την γαλατόπιτα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση για την γαλατόπιτα: Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και τη μισή ποσότητα από το γάλα, ανακατεύουμε με σύρμα πάρα πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σ’ ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με το μείγμα που ετοιμάσαμε και ξεκινάμε να βράζουμε την κρέμα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Κατόπιν δυναμώνουμε λίγο τη θερμοκρασία, στο εξής ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε όταν κοχλάζει.

Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα ώστε να πέσει η θερμοκρασία της, προσθέτουμε τα δύο αυγά χτυπημένα και ανακαυεύουμε πολύ καλά.

Μέχρι να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα είτε τη σκεπάζουμε με μεμβράνη είτε την ανακατεύουμε συχνά ώστε να μην κάνει κρούστα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C.

Για να φτιάξουμε τη γαλατόπιτα χρησιμοποιούμε ταρτιέρα ή στρογγυλό ταψί 28-30 εκ. το οποίο λαδώνουμε καλά.

Ξεκινάμε να στρώνουμε «σταυρωτά» τα φύλλα Βηρυτού, ένα-ένα ραντίζοντας τα με ελαιόλαδο κάθε φορά, στρώνουμε όλα τα φύλλα της συσκευασίας.

Κόβουμε ομοιόμορφα τα φύλλα που εξέχουν σχεδόν εώς το χείλος του ταψιού. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν δημιουργώντας ένα ψηλό  κόθρο, ο οποίος δεν θα πρέπει να καλυφθεί από την κρέμα.

Γεμίζουμε με την κρέμα προσεκτικά.

Σ΄ένα μπολάκι χτυπάμε το ένα αυγό, τη ζάχαρη και το νερό, περιχύνουμε την κρέμα απλώνοντας να καλύψει όλη την επιφάνειά της.

Αλείφουμε τον κόθρο με ακόμη λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 45 λεπτά στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, στις αντιστάσεις.

Αφήνουμε να κρυώσει η γαλατόπιτα και την σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Εκτός από κατσικίσιο γάλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αγελαδινό γάλα
– Μπορούμε ν΄αρωματίσουμε την κρέμα με ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι
– Αν θέλουμε μπορούμε τη γαλατόπιτα να την κάνουμε κλειστή και να τη σιροπιάσουμε με 250 ml. σιρόπι ζάχαρης, το οποίο φιάχνουμε με το γνωστό τρόπο.
– Τα φύλλα αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να τα ραντίσουμε και με βούτυρο ή μείγμα ελαιόλαδου-βουτύρου.

Συνταγή για Γλυκιά Γαλατόπιτα

Παραδοσιακές Συνταγές για Πίτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close