Γεμιστό αρνί ψημένο σε αμπελόφυλλα, με βεβαιότητα μπορώ να σου πω ότι αυτή είναι η πιο εύκολη, πετυχημένη και νόστιμη συνταγή για αρνί, το καλύτερο πασχαλινό αρνί!

Στο βίντεο παρακάτω θα δεις τα πάντα, τη νοστιμιά δε μπορείς να τη “γευτείς” αλλά έχε μου εμπιστοσύνη, εγγυώμαι για το πιο τρυφερό, ζουμερό αποτέλεσμα!

Για εμάς τους κλασικούς, παραδοσιακούς καλοφαγάδες το αρνί, μαζί με τη μαγειρίτσα, είναι ότι ποθούμε περισσότερο το Πάσχα.

Πάντα θυμάμαι την Κυριακή του Πάσχα με ιδιαίτερη αγάπη, μια μέρα που έχω συνδέσει με τον αγαπημένο μου παππού, ο οποίος ήταν μεγάλο μάστορας στα ψητά.

Ήξερε τα πάντα το κοντοσούβλι, το ψήσιμο του πασχαλινού αρνιού, για το κοκορέτσι και το σπληνάντερο, ήξερε πως να διαχειρίζεται το κρέας και να το κάνει τέλειο!

Πάντα, μα πάντα, όταν τρώω όλα τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα με κρέας ασυνείδητα τα συγκρίνω με εκείνη τη νοστιμιά..

Δε θα σου πω περισσότερα, η συνταγή για το αρνί είναι απλή και σίγουρα ο παππούς θα έδινε έγκριση για αυτή τη συνταγή όπου το αρνί ψήνεται στα αμπελόφυλλα!

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Αν πρέπει να διαλέξω ένα μέρος από το αρνί ως το “καλύτερο”.. ΕΕ ΝΑΙ, αυτό είναι τα παϊδάκια.

Και αν κάποιο με αφήνει αδιάφορη αυτό είναι το μπούτι, όλα αυτά όμως μέχρι τη στιγμή που έψησα αυτό το ρολό αρνί.

Αρχικά ζητάς από τον χασάπη σου να σου ξεκοκαλίσει ένα αρνίσιο μπούτι, γύρω στα 4 κιλά θα φάτε 6-8 άτομα.

Και με το ψήσιμο στα αμπελόφυλλα όχι μόνο θα φάτε.. θα φάτε και δεν θα μείνει “φύλλο”!

Η προετοιμασία

Η άποψή μου είναι να ετοιμάσεις το ρολό αρνί από το βράδυ, να το βάλεις στο ψυγείο και το πρωί το ψήνεις.

Το σημαντικότερο όλων στην προετοιμασία είναι το αρνί να αλατοπιπερωθεί σωστά, αρκετό πιπέρι και αλάτι τόσο όσο, όλη τη “δουλειά” θα την κάνει η μαρινάδα.

Απλά φρέσκα μυρωδικά, άνηθος, μαϊντανός και θυμάρι, σκόρδο θα βάλεις όσο σου αρέσει και το ένα κρεμμυδάκι είναι υπεραρκετό.

Ίσως αναρωτιέσαι γιατί δεν βάζω ρίγανη, που συνηθίζεται στο ψητό αρνί αλλά πίστεψέ με δε του ταιριάζει καθόλου και δε θα του “λείψει”.

Όσο περισσότερο μαρινάρεις το αρνί, τόσο πιο νόστιμο αλλά και χρόνο να μην έχεις θα γίνει εξίσου καλό.

Για τη γέμιση χρησιμοποίησα απλές γεύσεις, ψητές πιπεριές και κεφαλογραβιέρα, δεν θέλω κανένα “δυνατό” υλικό, θέλω την απόλυτη ισορροπία.

Σίγουρα τ επόμενο που θα ταίριαζε θα ήταν το ρύζι μαγειρεμένο με τα μυρωδικά της μαρινάδας και λίγη ψιλοκομμένη συκωταριά ή κουκουνάρι.

Το τύλιγμα στα αμπελόφυλλα και το ψήσιμο

Συχνά όταν διαβάζεις συνταγές για ρολό αρνί το βασικό είναι να “κλείσεις” καλά το ρολό με σπάγκο κτλ-κτλ

Οχι, εδώ δεν χρειάζεται κανένας κόπος ακόμη και αν δε το έχεις ξανακάνει, θα το πετύχεις με τη μια.

Όπως είδες στο βίντεο αλλά και στις φωτογραφίες στο τέλος, ακόμη και χωρίς δέσιμο, έχεις ένα φανταστικό ρολό, κόβεις φέτα και μέσα της βλέπεις τη γέμιση ατόφια!

Πως θα το πετύχεις είδες, το τυρί το βάζεις μέσα στην πιπεριά και αυτό είναι!

Απλώνεις μια ολόκληρη συσκευασία αμπελόφυλλα σε λαδόκολλα, ακουμπάς το αρνί, τυλίγεις σε ρολό σφιχτά και τέλος!

Το αρνί θα το ψήσεις σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, τα 4 κιλά τα ψήνω γύρω στις 3½ ώρες γιατί θέλω το αρνάκι ζουμερό, το περισσότερο που προτείνω να το ψήσεις είναι 4 ώρες ή έστω 30-40 λεπτά ακόμη αν το θέλεις καλοψημένο.

Τα αμπελόφυλλα όχι μόνο θα το κρατήσουν τρυφερό με όλα του τα ζουμάκια αλλά θα προσδώσουν μια εξαιρετική ανάλαφρη γεύση που σε “πάει” απευθείας στο χωριό!

Καλή Ανάσταση αγαπημένοι!

🤍
Εύα

Συνταγές για πασχαλινό ψητό αρνί σε αμπελόφυλλα

Συνταγή για γεμιστό αρνί ψημένο σε αμπελόφυλλα

Υλικά

Για το ρολό αρνί

4000 γρ. αρνίσιο μπούτι, ξεκοκαλισμένο
1 συσκευασία αμπελόφυλλα σε άλμη ΕΔΕΜ
3 ψητές πιπεριές ΕΔΕΜ
300 γρ. κεφαλογραβιέρα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για τη μαρινάδα

5 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές της σούπας άνηθο
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
80ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Επιπλέον χρειαζόμαστε

Λαδόκολλες για το ψήσιμο

Εκτέλεση

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.

Αλατοπιπερώνουμε καλά το αρνί από όλες τις πλευρές και αλείφουμε το εσωτερικό του με τη μαρινάδα.

Ανοίγουμε 2-3 λαδόκολλες, που θα χωρέσει μέσα το αρνί, απλώνουμε τα αμπελόφυλλα και ακουμπάμε το αρνί.

Γεμίζουμε τις πιπεριές με το τυρί, τις τοποθετούμε στη μέση και τυλίγουμε σε ρολό ανασηκώνοντας τη λαδόκολλα με τα αμπελόφυλλα.

Κλείνουμε καλά και τοποθετούμε το ρολό σε ένα ταψί, ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 4 ώρες.

Σερβίρουμε το ρολό ζεστό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Μπορούμε να γεμίσουμε το αρνί με όποια γέμιση μας αρέσει όπως ρύζι ή κουκουνάρι
-Αν δεν μας αρέσει ο άνηθος τον παραλείπουμε
Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές με κρέας για το πασχαλινό τραπέζι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.