Είμαστε στην καρδιά των Χριστουγέννων και όλοι μας προετοιμαζόμαστε για την μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου οι περισσότεροι σκεφτόμαστε τι ξεχωριστό να μαγειρέψουμε για το ρεβεγιόν και μαζί σου θα μοιραστώ τη γιορτινή τάρτα με κιμά, γλυκοπατάτες και γραβιέρα!
Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ στα ρεβεγιόν είναι ο μπουφές, αφενός μεν υπάρχει ποικιλία φαγητών και γλυκών, αφετέρου δε μπορούμε κι εμείς οι οικοδεσπότες να είμαστε πιο χαλαροί απολαμβάνοντας όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας!
Ετσι κάθε χρόνο ετοιμάζω ένα πανέμορφο-γιορτινό μπουφέ μαγειρεύοντας τις καλύτερες συνταγές για μπουφέ και σ΄αυτό ο βοηθός μου και φέτος είναι η κουζινομηχανή Kenwood Chef Titanium.
Πραγματικά αυτή η κουζινομηχανή είναι το δεξί μου χέρι, με τα εξαρτήματά της κάνω τα πάντα πανεύκολα και σε λιγοστό χρόνο με το καλύτερο αποτέλεσμα, που θα δεις και στο βίντεο!
Μπορώ να κόψω τις τέλειες σαλάτες, κάθε είδους φρούτα, λαχανικά, τυριά, να ετοιμάσω τα ωραιότερα γλυκά, να ζυμώσω μέχρι και να πολτοποιήσω κρέας που περίσσεψε και θέλω ν΄αξιοποιήσω.
Όμως αυτό που μ΄ενθουσιάζει ακόμη περισσότερο με την κουζινομηχανή Kenwood Chef Titanium και τα εξαρτήματά της είναι η ευκολία στη χρήση, η ποιότητα κατασκευής και ο πανεύκολος καθαρισμός τους!
Κάπως ετσι προέκυψε και αυτή η συνταγή για τάρτα με κιμά από περισσεύματα κρεάτων, όπου με το ειδικό εξάρτημα πολτοποίησα.
Με το ίδιο εξάρτημα, της κρεατομηχανής μπορείς να φτιάξεις τα πάντα μέχρι και χειροποίητα λουκάνικα, αυτό το τελευταίο μ΄ενθουσίασε πολύ και σκοπεύω να κάνω με την πρώτη ευκαιρία!
Ας επιστρέψω όμως στη συνταγή της τάρτας που είναι από τις αγαπημένες μου και τη φτιάχνω κάθε χρόνο γιατί είναι πολύ νόστιμη, χορταστική και με ωραία εμφάνιση.
Ο συνδυασμός με τις γλυκοπατάτες και την πικάντικη γραβιέρα, απίστευτος, η ζύμη ιδιαίτερη, καθόλου τριφτή, θα σου θυμίσει ένα πεντανόστιμο γεμιστό «ψωμί» τύπου πεϊνιρλί.
Για τη γέμιση χρησιμοποίησα μοσχάρι, όμως ταιριάζουν το κοτόπουλο και γαλοπούλα, οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες και οι σταφίδες κάνουν πράγματι τη διαφορά.
Επίσης για το ζωμό σου προτείνω ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσεις αποξηραμένα μανιτάρια που θα μουσκέψεις για λίγη ή πολλές ώρες σε ζεστό νερό, αυτό το tip κράτησέ το για τα γιορτινά σου μαγειρέματα.
Είναι λοιπόν μια υπέροχη συνταγή που αξίζει να την ετοιμάσεις για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά που θέλεις να κάνεις τη διαφορά και σίγουρα θα γίνει μια από τις αγαπημένες σου συνταγές, γενικότερα!
Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 90 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 6-8 άτομα
Υλικά
Για τη ζύμη
– 200 γρ. γιαούρτι
– 350 γρ. αλεύρι φαρίνα
– 2 αυγά
– 50 ml. ελαιόλαδο
– 50 γρ. ζάχαρη
– ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
– 300 γρ. μοσχάρι
– 250 γρ. γλυκοπατάτες
– 250 γρ. γραβιέρα
– 1 κρεμμύδι
– 1 σκελίδα σκόρδο
– 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
– 50 γρ. μαύρες σταφίδες
– 30 γρ. βούτυρο
– 200 ml. ζωμό μανιταριών
– 20 ml. κονιάκ
– ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
– 3 κόκκους μπαχάρι
– 1 ξυλάκι κανέλα
– 50 ml. κρέμα γάλακτος
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Η ζύμη
Προσαρμόζουμε τον αναδευτήρα Κ και στον κάδο ανακατεύουμε τ΄αυγά, το γιαούρτι , το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη για μερικά λεπτά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνουμε για 2 λεπτά και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Η γέμιση
Προσαρμόζουμε το εξάρτημα κρεατομηχανής και πολτοποιούμε το κρέας στη μηχανή του κιμά.
Προσαρμόζουμε τον κόφτη/τρίφτη και τον δίσκο κοπής και τρίβουμε τις γλυκοπατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Στο βούτυρο σωτάρουμε τον κιμά, μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα λαχανικά, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, σβήνουμε με το κονιάκ και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Η τάρτα
Ανοίγουμε τη ζύμη και καλύπτουμε μια μεγάλη ταρτιέρα, κάνουμε τρύπες μ΄ένα πιρούνι και ψήνουμε την τάρτα για 20λεπτά στους 180ο C. Τρίβουμε τη γραβιέρα στον κόφτη/τρίφτη και προσθέτουμε τη μισή στον κιμά.
Γεμίζουμε τη τάρτα, προσθέτουμε την υπόλοιπη γραβιέρα και την κρέμα γάλακτος, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25 λεπτά ακόμη στους 180ο C.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αν δεν βρούμε πορτοκαλί γλυκοπατάτες χρησιμοποιούμε πορτοκαλί κολοκύθα ή μανιτάρια
– Εκτός από γραβιέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έμενταλ, προβολόνε ή κασέρι
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από μοσχάρι, γαλοπούλα ή κοτόπουλο
Υποθέτω η κρέμα γάλακτος μπαίνει στο τέλος; Γιατί δεν το αναφέρετε…