Κάθε Πάσχα μου αρέσει να φτιάχνω τα παραδοσιακά βουτυράτα πασχαλινά κουλουράκια με την κλασική συνταγή, όμως δεν παύω ποτέ να αναζητώ και να δοκιμάζω συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια από γιαγιάδες που φτάνουν στα χέρια μου, όπως αυτά με το πρόβειο βούτυρο.
Η φετινή συνταγή για τα βουτυράτα κουλουράκια του Πάσχα ανήκει στη «ναυαρχίδα» όλων των γιαγιάδων που μαγείρευαν χαρισματικά, τη γιαγιά Όλγα.
Όταν τα δοκίμαζα και «έλιωνα» από τη νοστιμιά τους, της έλεγα πόσο παραδεισένια γεύση είχαν τα βουτυράτα κουλούρια που έφτιαχνε, εκείνη απαντούσε: “μισό-μισό”.
Το μισό-μισό το αντιλαμβανόσουν με το που άνοιγες το κουτί, ήταν το ΒΟΥ-ΤΥ-ΡΟ και συγκεκριμένα το πρόβειο βούτυρο γάλακτος που έβγαζε όλο το το άρωμα και τη γεύση, ασυναγώνιστο!
Στη Θεσσαλία αγαπούν πολύ το πρόβειο βούτυρο, είναι στην κουλτούρα της παραδοσιακής, τοπικής κουζίνας τους, συχνά θα το βρεις σε ζύμες αλλά και ψητά κρέατα.
Πολλοί, την Κυριακή του Πάσχα αλείφουν το αρνί, όσο ψήνεται, με μια λεμονόκουπα που βουτάνε σε πρόβειο βούτυρο.
Βέβαια, κάποτε με τον ερχομό της φυτίνης το πρόβειο βούτυρο ξεχάστηκε αλλά η γιαγιά Όλγα επέμενε, μισό πρόβειο βούτυρο-μισό αγελαδινό τύπου Κερκύρας, εγώ χρησιμοποίησα το αγαπημένο μου βούτυρο από τη Νάξο.
Ακολούθησα κατά γράμμα, με λίγες αλλαγές κυρίως σ τη ποσότητα της ζάχαρης, υπάρχει μια ελάχιστη διαφορά στη γεύση και την όψη βλέπεις τα αληθινά χωριάτικα αυγά κάνουν τη διαφορά.
Μπορεί το πρόβειο βούτυρο να σου φαίνεται πολύ έντονο σε άρωμα και γεύση αλλά τέτοια παραδοσιακά, βουτυράτα πασχαλινά κουλουράκια δεν έχεις ξαναφάει.. εκτός αν έχουμε την ίδια συνταγή!
Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα
Συνταγή για παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου
Χρόνος προετοιμασίας: 40′
Χρόνος ψησίματος: 20′
Ποσότητα: 35-40 κουλουράκια
Υλικά
125 γρ. πρόβειο βούτυρο
125 γρ. αγελαδινό βούτυρο
220 γρ. ζάχαρη
50 γρ. χυμό πορτοκάλι
80 γρ.γάλα
50 γρ. κονιάκ
2 κρόκους
550-600 γρ. αλεύρι μαλακό
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από λεμόνι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
2-3 κάψουλες βανιλλίνη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την επάλειψη
2 κρόκους αυγών
1 κουταλάκι του γλυκού νερό
Εκτέλεση συνταγής
Αφήνουμε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
Στον κάδο του μίξερ χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα αφρατεύουμε τα βούτυρα για 2-3′
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι και τα ξύσματα συνεχίζοντας το χτύπημα για 2΄ώστε να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε τους κρόκους, έναν κάθε φορά, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το κονιάκ και το χυμό, τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με 200 γρ. από το αλεύρι.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για λίγο, ώστε να σχηματιστεί η ζύμη και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα δίσκο ψησίματος και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 25γρ. και δίνουμε στα κουλουράκια το σχήμα που μας αρέσει.
Τα τοποθετούμε στον δίσκο ψησίματος, αφήνοντας κενό μεταξύ τους, και ψήνουμε στους 180ο C στο αερόθερμο για 20-22΄.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της επάλειψης και αλείφουμε τα κουλούρια με ένα πινέλο.
Αφήνουμε τα κουλούρια να κρυώσουν σε σχάρα και τα αποθηκεύουμε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
Σημειώσεις για τη συνταγή
-Δε χρειάζεται να ζυμώσουμε πολύ τη ζύμη, αρκεί να ομογενοποιηθούν τα υλικά
-Μπορούμε να αρωματίσουμε τα κουλουράκια με λίγο κακουλέ, μαστίχα, ελάχιστη κανέλα ή ακόμη και μαχλέπι
-Τα κουλουράκια στα 25γρ. γίνονται κανονικού μεγέθους, αν τα κάνουμε μικρότερα θα χρειαστεί να τα ψήσουμε περίπου 4-5′ λιγότερο.
-Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα πασχαλινά κουλούρια με σουσάμι, μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο
–Εδώ μπορείς να δεις περισσότερες πασχαλινές συνταγές για γλυκά