Πάντα θυμάμαι με νοσταλγία τη γαλατόπιτα της γιαγιάς μου, αυτή την τέλεια συνταγή για γαλατόπιτα τη λατρεύω και τη φτιάχνω πολύ συχνά ενώ η αγαπημένη μου εκδοχή είναι αυτή με το πορτοκάλι.
Η γιαγιά μας την έφτιαχνε στο μεγάλο ταψί με ή χωρίς φύλλο, βέρα καραγκούνα βλέπεις, ήξερε να φτιάχνει μια από τις καλύτερες γαλατόπιτες που δοκίμασα ποτέ. Τη «γυμνή» γαλατόπιτα μας την πρόσφερε ως πρωινό, πολύ καλή και χορταστική λύση, αφού είχε να ταϊσει ένα «λόχο» όπως έλεγε, χαριτολογώντας.
Ακολουθώ κι εγώ τη «συνταγή» της για τις ημέρες που βρισκόμαστε όλοι μαζί, οικογενειακώς, για να φάμε πρωινό μου.
Αν είναι καλοκαίρι την ετοιμάζω από το βράδυ και τη βάζω στο ψυγείο, ενώ όταν «πιάνουν» τα κρύα την απολαμβάνουμε ζεστή-ζεστή!
Σε κάθε μπουκιά έχεις πλούσια γεύση από γάλα, ΝΟΥΝΟΥ FAMILY, η προσθήκη του χυμού πορτοκαλιού, ειδικά από γλυκά πορτοκάλια, την κάνει ακόμη πιο υγιεινή αφού μειώνω αρκετά τη ζάχαρη.
Η βελούδινη γαλατόπιτα με πορτοκάλι είναι μοναδική και δυναμωτική, ό,τι χρειάζονται μικροί και μεγάλοι για ένα υπέροχο, πρωινό εύκολα και απλά ΝΟΥΝΟΥ με το καλημέρα!
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά
Ποσότητα: 12 κομμάτια
Υλικά
– 1300 ml. NOYNOY Family Πλήρες
– 30 γρ. ΝΟΥΝΟΥ Βούτυρο
– 150 ml. χυμό πορτοκαλιού
– 110 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
– 30 γρ. κόρν φλάουρ
– 200 γρ. ζάχαρη
– 4 αυγά + 1 κρόκο
– 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
– 1 βανίλια
Βρείτε τα προϊόντα των συνταγών “ΝΟΥΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ” στο AB Click2Shop
Εκτέλεση Συνταγής
[dropcap type=”1″]1[/dropcap]
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χυμό από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ, τ’ αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε το γάλα χλιαρό.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap]
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε συχνά και προς το τέλος συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το μισό βούτυρο, ανακατεύοντας να ομογενοποιηθεί στην κρέμα.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap]
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε μέσα την κρέμα.
Σ’ ένα μπωλ χτυπάμε τον κρόκο με 2 κουταλιές της σούπας νερό και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, περιχύνουμε τη γαλατόπιτα και ψήνουμε για 45’ στους 180ο.
Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει και τη σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ενώ αργότερα τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αν τα πορτοκάλια είναι γλυκά μειώνουμε ακόμη περισσότερο τη ζάχαρη
– Το χυμό του πορτοκαλιού τον “περνάμε” από σίτα
– Μπορούμε ν΄αρωματίσουμε και με ξύσμα λεμονιού
– Αν θέλουμε την κρέμα αυτή τη χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε και γαλατόπιτα με φύλλο
Καλημέρα. Όταν λέτε “χτυπάμε τον κρόκο με κουταλιές της σούπας νερό” πόσες κουταλιές εννοείτε? Πόσο ρευστό ή παχύρευστο πρέπει να είναι το μείγμα?
Επίσης, το μισό βούτυρο πάει στο μείγμα των αυγών, το άλλο μισό είναι αυτό που βουτυρώνουμε τη φόρμα?
Ευχαριστώ.
Φωτεινή καλησπέρα,
2 κουταλιές της σούπας νερό θα χρειαστείς, όσο για το βούτυρο ακριβώς το μισό στην κρέμα και το άλλο μισό για το βουτύρωμα του ταψιού.
Ε.
Ευχαριστώ πολύ!
Καλές γιορτές 🙂