Sponge Cake με μαρμελάδα φράουλα (Βικτώρια Κέικ)

2.9K

Το Sponge Cake με μαρμελάδα φράουλα και σαντιγί θα μπορούσε να είναι το Βικτώρια κέικ αφού του μοιάζει τόσο πολύ, όμως είναι σχεδόν μια παραλλαγή.

Πριν λίγες ημέρες “”ανακάλυψα” μερικές ξεχασμένες φράουλες στο ψυγείο, δεν ήταν πολλές αλλά ήταν αρκετές για να γίνουν γέμιση στο αγαπημένο μου sponge cake.

Το 2015 είχα κάνει για πρώτη φορά το Victoria Sandwich Cake,το οποίο ήταν πάρα πολύ νόστιμο, γεμιστό με μαρμελάδα Raspberry και σαντιγί.

Για εκείνο το cake είχα χρησιμοποιήσει την κλασική μέθοδο για κέικ, με αφράτεμα του βουτύρου-ζάχαρης-αυγών.

Με τα χρόνια και διαβάζοντας-δοκιμάζοντας αρκετές συνταγές για κέικ τύπου sponge κατέληξα πως το καλύτερο sponge cake φτιάχνεται με ένα “άλλο” τρόπο, που είναι και ο ιδανικότερος για το Βικτώρια κέικ.

Γιατί το συγκεκριμένο κέικ έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως το να παραμένει απ΄έξω πιο “τραγανό” ενώ μέσα αφράτο και “σφουγγαρένιο”, όπως αυτό.

Bέβαια αν διαβάσει κάποιος περί sponge cake διαπιστώνει μια πληθώρα απόψεων, με ή χωρίς βούτυρο, με ή χωρίς διογκωτικά, με ή χωρίς…

Anyway, συνεχίζω να προτιμώ το κέικ που σου προτείνω και επίσης η βασική διαφορά με το Βικτώρια κέικ είναι η κρέμα-σαντιγί.

Στη Βρετανία σίγουρα περιέχει clotted cream αλλά εκτός συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου η άγλυκη σαντιγί είναι μια χαρά ενώ για μένα η προσθήκη του μασκαρπόνε στη σαντιγί απαραίτητη.

Η κόκκινη μαρμελάδα κυρίως φράουλα είναι επίσης απαραίτητη και για μένα μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι πως το παντεσπάνι πρέπει να “ποτίσει”.

Εν τάχει για την ιστορία, το Βικτώρια sponge cake είναι το κέικ που συνοδεύει τη καθιερωμένη συνήθεια των Άγγλων, το απογευματινό τσάι.

Tο όνομά του το πήρε από την ομώνυμη βασίλισσα και ανά τον κόσμο έχει πάρα πολλές παραλλαγές, αυτό που πάντα όμως ισχύει είναι πως μοιάζει με ένα γλυκό σάντουιτς.

Ετοίμασε το υπέροχο αυτό γλύκισμα συνόδευσέ το με τσάι και φτιάξε το απόγευμά σου!

Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα

Συνταγή για Sponge Cake με μαρμελάδα φράουλα (Βικτώρια Κέικ)
Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές για κέικ, Κεράσματα-Party, Γλυκά ψυγείου, Εύκολα Γλυκά, Διεθνή Γλυκά
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 6-8 άτομα

Sponge Cake με μαρμελάδα φράουλα (Βικτώρια Κέικ)
Για το sponge cake

220 γρ. βούτυρο
220 γρ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
220 γρ. αλεύρι μαλακό
30 γρ. κόρν φλάουρ
100ml γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 στίκ βανίλια

Για τη γέμιση

150 γρ. μαρμελάδα φράουλα
300 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. άχνη

1. Αφήνουμε όλα τα υλικά για το κέικ να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

2. Πριν ξεκινήσουμε βουτυρώνουμε 2 ταψάκια 20εκ. και καλύπτουμε μόνο τον πάτο τους με αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε τον φούρνο.

3. Σε ένα μπωλ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, το γάλα και τη βανίλια.

4. Με το φτερό ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder και το κόρν φλάουρ μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

5. Προσθέτουμε το μείγμα τον αυγών και χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη.

6. Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια και ψήνουμε στους 180ο C για 30′ στις αντιστάσεις.

7. Όσο περιμένουμε να κρυώσουν τα κέικ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί, κατόπιν ενσωματώνουμε το τυρί κρέμα, τη βανίλια και την άχνη.

Η συναρμολόγηση του Βικτώρια κέικ

1. Βάζουμε το ένα κέικ σε μια πιατέλα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε, κόβωντας, ένα λεπτό στρώμα από την πάνω πλευρά από το ένα κέικ ώστε να είναι ευθύ, το ίδιο κάνουμε και στο άλλο κέικ.

2. Απλώνουμε τη μαρμελάδα φράουλα να πάει παντού και αφήνουμε για 15′ ώστε το κέικ να απορροφήσει τα υγρά από τη μαρμελάδα.

3. Απλώνουμε μια στρώση από την κρέμα-σαντιγί και κλείνουμε με το άλλο κέικ βάζοντας την κομμένη πλευρά επάνω στη σαντιγί.

4. Αλείφουμε ολόκληρο το κέικ με την παγωμένη κρέμα-σαντιγί και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Κάθε φορά που θέλουμε να σερβίρουμε κόβουμε όσα κομμάτια θέλουμε, αφήνουμε 10′ και απολαμβάνουμε με την κρέμα-σαντιγί που μας περίσσεψε.

-Όσο πιο ρευστή είναι μαρμελάδα τόσο πιο ωραίο θα είναι το κέικ αφού δεν θα είναι στεγνό.
-Μπορούμε να ψήσουμε το sponge cake σε ένα ταψάκι και να το κόψουμε στη μέση
-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια μαρμελάδα μας αρέσει
-Στην κρέμα σαντιγί με τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε προσθέτουμε όση άχνη ζάχαρη θέλουμε
-Τη συνταγή για sponge cake μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως παντεσπάνι και σε άλλα γλυκά

Γεμιστό κέικ με μαρμελάδα φράουλα και σαντιγί συνταγή
Βικτώρια Sponge cake με σαντιγί
Συνταγές για sponge cake
Sponge cake συνταγή
Συνταγές για κέικ βανίλιας
Κέικ με μαρμελάδα φράουλα συνταγές για σαντιγί
Συνταγές για Βικτώρια Κέικ
Συνταγές για κέικ με γέμιση μαρμελάδα φράουλα
Βικτώρια Sponge cake

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close